Mourinho se ipak mora plašiti. I ova trojica imala su 'potporu kluba' pa uskoro dobili otkaze

Čelnici klubova često iskomuniciraju potporu trenerima. Onda se predomisle

FOTO: NIGEL RODDIS/AFP

Danas je, u ponedjeljak 5. listopada, nogometni klub Chelsea, branitelj naslova engleskih prvaka, javno podržao svog menadžera Josea Mourinha unatoč slabom ulasku momčadi u prvenstveno. I to za Mourinha možda i nije dobro.

Samo osam osvojenih bodova u jednako toliko odigranih kola svrstava londonsku momčad aktualnih prvaka Premierlige na tek šesnaesto mjesto ljestvice. Unatoč riječima podrške sasvim je razumljivo da u klubu ne mogu vladati osmijesi i da će se neke stvari uskoro morati promijeniti. Hoće li to biti menadžer ili niz rezultata iz lošega u bolje pokazat će se uskoro, no o velikom strpljenju ovdje nema govora.

Zna to i Mourinho, dobar poznavatelj nogometne povijesti. A ona, među mnogima, ispisuje i ova tri primjera:

1. Martin Jol

Klupu engleskog Premierligaša Fulhama ovaj je Nizozemac preuzeo 7. lipnja 2011., no za njegovu priču važnije, novi je vlasnik i predsjednik kluba Shahid Khan ondje stigao u srpnju dvije godine kasnije. U tim trenucima momčad nije dobro igrala, ali Jol je dobio potporu.

“Martin je iskusan strateg i dobar čovjek. Startali smo na način koji nikoga ne zadovoljava, bili vi ili ne njegov navijač. Želimo bolje, ali ja nisam tip osobe koje impulzivno reagira”, poručio je Khan u listopadu 2013. godine.

Reakcija koja je smijenila Jola, bila ona impulzivna ili ne, uslijedila je u prosincu.

2. Brendan Rodgers

Na mjesto menadžera Liverpoolove momčadi zasjeo je početkom lipnja 2012. godine. Trajao je do ove nedjelje kada mu je 1-1 u Merseyside derbiju oduzelo poziciju. Ista je dulje vrijeme bila poljuljana, no Rodgers je do sada otkaz izbjegavao. Ono čega se Mourinho, vođen njegovim primjerom, može plašiti jest puna podrška koju mu je prvi čovjek kluba Tom Warner dao u kolovozu.

“Mi na trenerovu poziciju gledamo dugoročno i vjerujemo da je on pravi čovjek za pomaknuti nas prema naprijed”, dio je Warnerovog tadašnjeg iskaza.

3. Carlo Ancelotti

Preuzeo je nogometaše Real Madrida krajem lipnja 2013. godine i klubu donio četiri naslova, uključujući i onaj u Ligi prvaka.

“Kategorički želim reći da klub ima puno povjerenje u našeg trenera i igrače. I želim naglasiti da će, suprotno pisanju medija i neovisno o tome što će se dogoditi u nadolazećim danima, Carlo Ancelotti ostati trener Real Madrida”, izjavio je u ožujku 2015. predsjednik Reala Florentino Perez.

Uručio je Ancelottiju otkaz 25. svibnja.