Na Svjetskom prvenstvu u Splitu bit će 400 dizača utega, za Hrvatsku možda nastupa bivša gimnastičarka

Hrvatski izbornik nada se dva ili tri finala

FOTO: flickr/Sherri Abendroth

Na Europskom prvenstvu u dizanju utega, koje će se održati u Splitu od 1. do 9. travnja 2017. godine, sudjelovat će oko 400 dizača, a s prateći osobljem – stručnim stožerim delegatima, sucima – ukupno će u doći više od 800 ljudi koji će za vrijeme tog natjecanja ostvariti oko 3.500 noćenja, izvjestio je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza Damijan Krklec.

Domaćinstvo Europskog dizačkog prvenstva 2017. godine Splitu je dodijeljeno na nedavnom zasjedanju Izvršnog odbora Europske dizačke federacijeu Klaipedi u Litvi. Protukandidati Splitu za to natjecanje bili su Turska i Poljska, ali je od 13 članova Izvršnog odbora Europske dizačke federacije 11 njih glasovalo da Split bude domaćin.

Sedam milijuna kuna

Krklec je izvijestio kako će organizacija Europskog prvestva u dizanju utega 2017. godine u Splitu stajati oko sedam milijuna kuna. “Televizija Eurosport će izravno prenositi 26 sati natjecanja sa ovog Europskog prvenstva i nadam se da ćemo taj medijski prostor kvalitetno iskoristiti i dobro naplatiti”, rekako je Krklec i dodao je kako će putem izravnog TV prijenosa EP pratiti oko 55 milijuna gledatelja.

Po njegovim riječima, Europsko prvenstvo u dizanju utega 2017. godine u Splitu pridonijet će popularizaciji tog sporta u Hrvatskoj. Izbornik Hrvatske dizačke reprezentacije Boško Čavka je istaknuo kako se nada da bi u Splitu hrvatski dizači mogli ostvariti plasman u dva ili tri A-finala u muškoj i jedno ili dva A-finala u ženskoj konkurenciji.

Svi imaju koristi

Čavka je najavio kako postoji mogućnost da bivša hrvatska gimnastičarka Tina Erceg, koja sada trenira dizanje utega, nastupi za reprezentaciju Hrvatske na EP u Splitu. “Tina Erceg je bila vrhunska gimnastičarka, a sada izvrsno trenira dizanje utega i ima velike šanse nastupiti na Europskom prvenstvu Splitu 2017. godine”, rekao je Čavka i dodao kako se trenutačno u Hrvatskoj dizanjem utega bavi oko 40 djevojaka.

Pročelnik za sport u splitskoj Gradskoj upravi Hrvoje Akrap je naglasio kako će Europsko prvenstvo u dizanju utega 2017. u Splitu biti ogromna promocija tog grada.
“To Europsko prvenstvo se u Splitu održava u pretsezoni i sigurno je da će grad Split imati ne samo sportske nego i turističke i gospodarske koristi”, kazao je Akrap.