Najbolji strijelac s najefikasnijom momčadi Premier lige napada najbolju obranu, onu Manchester Uniteda

Leicester City, čiji je član Andrej Kramarić, trenutno je prvoplasirana ekipa Premier lige

FOTO: AFP

U subotu u 18 sati i 30 minuta počet će, barem na papiru, derbi Premier lige u kojem će Leicester City, trenutno prvoplasirana momčad s 28 bodova, dočekati drugi Manchester United, koji sada ima bod manje. Osim što su te ekipe prva i druga na tablici, Leicester s 28 postignutih pogodaka ima najefikasniji napad, a United s tek devet primljenih golova najbolju obranu.

Leicester je ove sezone najugodnije iznenađenje Premier lige, a pojedinac koji briljira u njegovim redovima je Jamie Vardy, koji je u do sada odigranih 13 kola postigao isto toliko golova i predvodi popis najboljih strijelaca prvenstva, a nogometni put tog 28-godišnjaka jako je zanimljiv.

Težak Vardyjev put

On je transferom u vrijednosti milijun funti iz petoligaša Fleetwooda u tada drugoligaški Leicester City 2012. godine postao najskupljim nogometašem izvan prve lige. Zbog njega hrvatski napadač Andreaj Kramarić niti godinu dana nakon dolaska u Leicester razmišlja o napuštanju kluba. Vardy je netipičan nogometaš, koji je karijeru započeo igrajući u osmom razredu engleskog nogometa, a osam godina kasnije o njemu se piše kao o igraču za kojeg interes pokazuju velikani, ne samo engleski nego i Real Madrid i Barcelona.

https://www.youtube.com/watch?v=X2hHYHZrBvg

Karijera ovog odnedavno engleskog reprezentativca, prilično je neobična i inspirirajuća. Seniorsku karijeru započeo je igrajući u osmoj ligi, točnije u Stocksbridge Park Steelsu.

Nakon što se tri sezone dokazivao u tom klubu (66 golova u 107 utakmica), Vardy je nagrađen transferom u sedmu ligu. Izazov u Halifaxu za njegov talent nije bio velik pa je engleski napadač u jednoj sezoni (2010.-2011.) provedenoj u sedmoj ligi zabio 27 golova zaradivši nagradu igrača godine. Započeo je Vardy i sljedeću sezonu u tom klubu, ali je s tri gola u prve četiri utakmice, zaslužio transfer u petu ligu. Novi klub bio je Fleetwood Town. Napredak je bio nezaustavljiv, a 31 gol i 17 asistencija odveli su ga u tadašnji drugoligaš Leicester City, i to na tri godine.

Blistava budućnost 28-godišnjaka

Njegova prva sezona u Championshipu nije bila toliko dobra kao prethodne. U 26 utakmica samo je četiri puta bio strijelac. Jedan od razlog za to je i činjenica da se njegovo vrijeme u igri prepolovilo u odnosu na sezonu ranije, ali sve je to Vardy vratio godinu kasnije. Sa 16 golova i deset asistencija osigurao je Leicesteru ulazak u Premier ligu, a sebi nagradu najboljeg klupskog igrača i produljenje ugovora do 2018. Zbog ozljede je propustio početak sezone, a onda je došlo vrijeme da se predstavi u Premier ligi. I to kako. Utakmica protiv najtrofejnijeg engleskog kluba, Manchester Uniteda, jedna je od onih koje ispisuju povijest tog natjecanja. Vodili su nogometaši Louisa Van Gaala 3-1 i mislili su da imaju sigurnu pobjedu, a onda je došao preokret u vidu Vardyjeve četiri asistencije i gola.

https://www.youtube.com/watch?v=I9PaERIW_m0

Najavio je tada veliku karijeru u Premier ligi, ali do trenutka kada će postati igrač o kojem se priča morao je čekati godinu dana. U svoje prve 24 premierligaške utakmice zabio je samo jedan gol, većinom zbog činjenice da ga je trener Nigel Pearsons u tom razdoblju koristio ponajviše na krilu, što se pokazalo pogrešnim. No, promjenom trenera i dolaskom Claudia Ranijerija stvari su se promijenile.

United pod kritikama

S druge strane, situacija u Manchester Unitedu nije idealna. Iako je ta momčad na visokom drugom mjestu i pokazala je da igra odličnu obranu, sve je više kritika na račun nogometa koji pokazuje Van Gaalova ekipa. S obzirom da je United ove sezone postigao 19 golova i ne nalazi se među najefikasnijima, prigovara mu se da igra dosadan i neatraktivan nogomet.

https://twitter.com/Troll__Football/status/670146372100730880

To u Manchesteru jako dobro znaju pa im je utakmica s Leicesterom prilika da pokažu navijačima da skupa momčad, a United to svakako je, zna i može igrati atraktivan nogomet i pritom preuzeti prvo mjesto na tablici.

https://www.youtube.com/watch?v=KYNzEuylUsk