Hrvatska nakon sedam godina opet ima dvojicu tenisača u osmini finala Wimbledona (a mi se nadamo da to neće biti i njihov krajnji domet)

Karlovića čeka težak posao protiv Murrayja, Čilić igra protiv Kudle

Croatia's Marin Cilic serves against US player John Isner during their men's singles third round match on day six of the 2015 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 4, 2015.   RESTRICTED TO EDITORIAL USE  --  AFP PHOTO / GLYN KIRK
FOTO: AFP

Malo je emotivnijih trenutaka u hrvatskom sportu od onog u kojem je 2001. godine Goran Ivanišević (napokon) dočekao ukupnu pobjedu na wimbledonskom turniru.

Plač hrvatskog tenisača na terenu i njegovih najbližih na svečanom dijelu tribina najprestižnijeg svjetskog teniskog turnira i danas su duboko urezani u sjećanja ljubitelja tenisa koji to finale protiv Patricka Raftera pamte do detalja. Pamte pred kojim su televizorom bili, u kojem kafiću i u kojem društvu gledali povijesan uspjeh hrvatskog tenisa o kojem se i danas priča.

Croatian player Goran Ivanisevic celebrates after defeating Britain's Tim Henman in the semi final at the All England Tennis Championships, 08 July 2001. Ivanisevic won 7-5, 6-7, 0-6, 7-6, 6-3.  AFP PHOTO GERRY PENNY

Četrnaest godina čekanja

Punih četrnaest godina prošlo je od tog trenutka i hrvatski tenis u Wimbledonu i dalje čeka na reprizu tog uspjeha. U međuvremenu je Marin Čilić slavio na US Openu nakon turbulentnog razdoblja mirovanja u kojem je bio optužen za korištenje zabranjenih supstanci. Naplatio je time izgubljenih devet igračkih mjeseci i danas je deveti tenisač svijeta koji pod Ivaniševićevim vodstvom ima bolji servis i igrački drugačije razmišlja.

Dovelo ga je to u četvrto kolo jedinog Grand Slam turnira koji se igra na travnatoj podlozi, a ondje je s njim i veteran, 36. godišnji Ivo Karlović. Dvojicu tako daleko u ždrijebu hrvatski tenis već jako dugo nije imao. Točnije od 2004. godine kada su Karlović i Mario Ančić stigli do osmine finala turnira, a potom i od 2008. godine u kojoj su isto napravili Ančić i Marin Čilić.

Samo je jednom najviši igrač na Touru ostvario bolji uspjeh od četvrtoga kola, bilo je to 2009. godine kada je igra u četvrtfinalu u kojem je izgubio od kasnijeg pobjednika Rogera Federera. Spomenute 2004. godine, Ančić je na svom omiljenom Grand Slam turniru ostvario uspjeh karijere, plasman u polufinale u kojem je poražen od Andyja Roddicka.

Federer jači od Ančića

Četiri godine potom, jednak uspjeh hrvatskog tenisa. Dvojac u osmini finala bili su Marin Čilić, koji je turnir tu i okončao porazom od Arnauda Clementa i Mario Ančić koji je kroz pet setova i 13-11 u posljednjem izborio četvrtfinale i Rogera Federera u njemu. Više se nije moglo.

Croatia's Mario Ancic reacts during his quarter-final tennis match against Switzerland's Roger Federer of the 2008 Wimbledon championships at The All England Tennis Club in southwest London, on July 2, 2008.        AFP PHOTO / Adrian Dennis

Godina je 2015., a pred Karlovićem težak zadatak protiv Andyja Murrayja, britanskog tenisača koji je na posljednjih sedam izdanja turnira igrao barem četvrtfinale da bi 2013. godine napokon otišao do kraja.

Čilić ima, barem naizgled, nešto lakši posao premda Denisa Kudlu treba shvatiti ozbiljno. Momak koji drži 105. mjesto poretka najboljih svjetskih tenisača u Londonu igra uz pozivnicu organizatora i to radi vrlo dobro. Slavio je protiv Bolellija, iskoristio odustajanje Keija Nishikorija i svladao Giralda. Čilić pritom ipak izgleda kompletnije u odnosu na poraženu konkurenciju i proboj među posljednjih osam čini se izglednim. A, tamo je trenutačno najbolji hrvatski tenisač bio i lani kada je u pet setova poražen od osvajača naslova Novaka Đokovića. Problem? Najbolji tenisač današnjice ondje ga vjerojatno čeka i ove godine.