Nakon Seppa Blattera, i Michel Platini je najavio žalbu na suspenziju

Blatter i Platini su suspendirani na 8 godina zbog sumnjive isplate

FILES - A picture taken on June 11, 2014 shows FIFA president Joseph Blatter talking to UEFA president Michel Platini during the 64th FIFA congress in Sao Paulo, on the eve of the opening match of the 2014 FIFA World Cup in Brazil. Embattled FIFA chief Joseph Blatter is suspected of "disloyal payment" to UEFA head Michel Platini, who had hoped to succeed him, the office of Switzerland's attorney general said on September 25, 2015.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

FIFA je u ponedjeljak suspendirala svojeg predsjednika na odlasku Seppa Blattera i dopredsjedbnika Michela Platinija, a isti dan su obojica najavila da će se žaliti na tu odluku. Platinijevu žalbu podržava UEFA, organizacija čiji je predsjednik.

“UEFA je primila na znanje odluku Etičke komisije Fife o suspenziji Michela Platinija. Jako smo razočarani odlukom na koju se može žaliti. Još jednom, UEFA podržćava Platinija u žalbi i prilici da očisti svoje ime”, stoji u Uefinom priopćenju.

Miran u duši

Bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije i trostruki osvajač Zlatne lopte Platini je najavio žalbu pred Sporstkim arbitražnim sudom, kazavši da je “miran u duši” te da osuđuje “pravu predstavu koju su iscenirala tijela bez ikakvog legimtimiteta i vjerodostojnosti, a s ciljem da uprljaju njegovo ime”.

“Paralelno sa sazivanjem Sporstkog arbitražnog suda, odlučan sam žaliti se, kada za to dođe vrijeme, i pred civilnim sudovima kako bi dobio priliku da obranim svoj integritet od štete koju trpim već tjednima. Ići ću do kraja u tom postupku”, kazao je Platini.

Sumnjiva isplata

Podsjetimo, predsjednika Fife Seppa Blattera i njenog dopredsjednika Michela Platinija u ponedjeljak ujutro Etička komisija te organizacije suspendirala je na osam godina i u tom razdoblju oni ne smiju obavljati nikakve aktivnosti u nogometu. Ključan razlog sa Blatterovu i Platinijevu suspenziju je isplata dva milijuna švicarskih franaka. Taj je novac isplaćen Platiniju, Uefinom predsjedniku, 2011. godine zbog navodnog posla iz 1998. godine. Oko tog dogovora ima puno sumnjivih okolnosti i on nije nigdje formalno zapisan. Obojica optuženika izjasnila su se da je sve usmeno dogovoreno, ali to objašnjenje nije uvažio Etički odbor Fife.

Od ponedjeljka suspendirani predsjednik Fife Sepp Blatter obratio se u ponedjeljak novinarima u sjedištu te organizacije i prokomentirao svoju kaznu. Ustraje da je nevin i najavio je da će se žaliti, a cijelim je postupkom jako razočaran.

Novčane kazne

Osim osmogodišnje suspenzije obojica su zaradili i novčane kazne. Platini mora platiti 80.000 švicarskih franaka, a Blatter nešto manje, 50.000.