Naš reporter s Eura najavljuje utakmicu Hrvatska - Portugal: Večeras počinje novo natjecanje

Drastičan pad kvaliteta momčadi nas je doveo u neobičnu situaciju

Turkey v Croatia - UEFA Euro 2016 - Group D - Parc des PrincesCroatia's Luka Modric Martin Rickett Photo: Press Association/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Prije nego li je započelo Europsko prvenstvo napisali smo desetine najava i ispalili svoje prognoze, a sve bazirajući na dojmovima koje smo stekli gledajući kvalifikacije. Užasna Mađarska, dosadna Albanija, negledljiva Sjeverna Irska, taktički nezreli Wales, moćna Francuska, nezaustavljiva Njemačka,… I sve smo promašili.

Naravno da se mnogo toga može zaključiti o jednoj momčadi iz deset natjecateljskih utakmica, no činjenica je i da se Europsko prvenstvo – odnosno svako veliko natjecanje – igra u drugačijim uvjetima i desetine su faktora koje utiču na krajnji rezultat i domet jedne momčadi.

Dobra je to, možda i savršena lekcija prije utakmica osmine finala i večerašnjeg sudara sa Portugalcima, koja se može svesti pod onu da se o vodi ispod mosta više ne treba razmišljati.

Nokaut faza nešto je sasvim drugo

Jer, koliko je sučeljavanje po skupinama na velikim natjecanjima drugačije od kvalifikacija, toliko je ono što slijedi u knockout fazi drastično drugačije od svega prethodno viđenog. Pogotovo na ovom prvenstvu, na kojemu je u grupnoj fazi bilo teže ispasti nego se plasirati dalje.

Drastičan pad kvaliteta momčadi nas je doveo u situaciju gdje je važnije bilo ne primiti gol, ne izgubiti utakmicu, nego ju pokušati dobiti. Naravno, nisu golovi jedino mjerilo kvaliteta, no činjenica je da ih je na ovom EP postignuto tek 1.92 po utakmici; prije četiri godine u Ukrajini i Poljskoj bilo ih je 2.45, a na dva prvenstva prije toga 2.48.

Primjer Portugala puno toga govori

Čisto usporedbe radi recimo i to da je prošla sezona u HNL, a bila je jedna od najlošijih do sada, ponudila 2.27 golova po utakmici; nikada u domaćem natjecanju taj broj nije padao ispod 2.21 (2010/2011). Uostalom, uzmite baš primjer Portugala, koji bi u teoriji mogao postati prvak Europe, a da u regularnom toku ne pobjedi baš nikoga.

Iz skupine su izašli sa tri boda iz tri utakmice, i to iz skupine koja je u prosincu nakon izvlačenja djelovala daleko najlakšom; s Islandom kao debitantom od jedva 350.000 stanovinika, solidno, ali nedovoljno testiranom Austrijom i Mađarskom koja je u kvalifikacijskoj skupini uspjela dobiti tek Farske Otoke i Finsku.

Portugalci stvorili najviše prilika

Međutim, Portugal je u skupini djelovao slabašno i nemoćno, iako je stvarao šanse i u sve tri utakmice bio dominantan. No, smije li netko danas zaista reći da je Portugal slab? Portugalci možda nisu bili dojmljivi u prve tri utakmice, ali su u isto vrijeme bili su ekipa koja je stvorila najviše prilika – 21.3 udaraca po utakmici, od čega je u prosjeku 6 išlo u okvir. Hrvatska je, za usporedbu, imala 15 po utakmici, 5 je išlo u okvir. Portugal je do sada na prvenstvu imao i najviše kornera, najviše izvedenih napada kao i najveći broj odigranih kontranapada.

Dakle, prije svega, prije današnjeg prvog sučevog zvižduka zaboravite sve što ste vidjeli do sada, zaboravite formu i sve ono što je Hrvatska zabila ili što je Portugal promašio, jer danas krećemo u potpuno novo natjecanje.

No, što da očekujemo? Floskula da se treba fokusirati na vlastito dvorište i igru Hrvatske je ne samo izlizana i dosadna, nego i amaterizmom popločan put u propast. Ne postoji ekipa koja se ne treba prilagođavati utakmici, a Ante Čačić je barem do sada pokazao da je svjestan toga i u sve tri utakmice se adaptirao na zadanu situaciju. Portugal je momčad koja se želi nametnuti u sredini i imati kontrolu; protiv Islanda su bili na 69% posjeda, protiv Austrije imali 63%, dok su u posljednjem susretu protiv Mađarske bili na 60%.

Danas počinje novo natjecanje

U teoriji to znači da bi Hrvatska mogla biti sličnija onoj protiv Španjolske, nego u prve dvije utakmice, no činjenica je i to da Portugal nije momčad koja je ovisna o posjedu. Naprotiv, oni mnogo više mogu napraviti u brzoj tranziciji, pa će se Čačić ovaj put najviše morati prilagoditi tomu. Svaka lopta je važna, svaka pogreška se može skupo platiti i najvažnije je ostati maksimalno koncentriran i ne dopustiti “lako ćemo” pristup.

Hrvatska je napravila puno na ovom Europskom prvenstvu, ali do sada je jedini dobitak iz toga lijep i pozitivan dojam kojeg je momčad ostavila na čitavu nogometnu Europu i svijet. Novo natjecanje počinje danas, natjecanje u kojemu je najvažnije pobijediti i proći dalje, doći u borbu za medalje i povijesni rezultat. Hrvatska kvalitetom to svakako može, pokazalo se to u prve utakmice, a sada je vrijeme da se – kada je najviše potrebno – to još jednom potvrdi.