Nikola Kalinić ponovio Bokšića i Aquilanija i podigao Fiorentinu na mjesto na kojem je nije bilo 17 godina

Posljednji puta Fiorentina je bila na čelu ligaške ljestvice u sezoni 1998/99

Fiorentina's Croatian forward Nikola Kalinic celebrates after scoring a goal during the Serie A football match between Inter Milan and Fiorentina at the San Siro Stadium in Milan on September 27, 2015 . AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
FOTO: AFP

Trima postignutim golovima Interu u nedjeljnom derbiju šestoga kola talijanskog nogometnog prvenstva napadač Fiorentine i hrvatske nogometne reprezentacije Nikola Kalinić dokazao se kao dobra kupnja kluba iz Firence.

Susret na San Siru završio je gostujućom 4-1 pobjedom kluba koji je svrgnuo dotad neporaženi Inter i gurnuo ga na drugo mjesto ljestvice, preuzevši pritom vrh. A, ondje ih nije bilo jako dugo. Učinili su to u utakmici u kojoj su osam puta zapucali na gol milanske momčadi. Ista ona u prvih pet kola bila je suočena sa ukupno samo jedanaest udaraca prema svojim vratima iz kojih je primila samo jedan pogodak.

1. Sedamnaest godina čekanja

Posljednji puta Fiorentina je čelno mjesto ljestvice Serie A držala 14. veljače nakon utakmice 20. kola u sezoni 1998/99.

2. Sjajan niz

Zaslužili su ga sjajnim nizom prvenstvenih rezultata. Produlji li se on i na prošlu sezonu, točnije na ukupno posljednjih jedanaest utakmica može se vidjeti da je Fiorentina trenutačno od maksimalnih mogućih 33 boda osvojila njih 30. Upisali su deset pobjeda i poraz u Torinu na gostovanju u drugom kolu ovosezonske borbe za naslov. Razlika pogodaka u navedenom razdoblju iznosi im 26-9.

3. Nikola Kalinić

https://www.youtube.com/watch?v=HGDIi3WcK3A

Zaslužan za dio uspjeha je i hrvatski napadač koji je protiv Intera odradio sjajan posao. Ne samo da je zabio tri gola, on je bio taj na kome je skrivljen jedanaesterac, kao i igrač zaslužan za crveni karton Mirande.

4. Poput Alena Bokšića

Posljednji Hrvat koji je zabio hat-trick u Seriji A bio je Alen Bokšić, tada u dresu Lazija. Utakmica protiv Foggije završila je 7-1 pobjedom momčadi za koju je umirovljeni hrvatski reprezentativac pogađao u 48., 50. i 88. minuti.

5. Ponovio Aquilanija

Do Kalinićeve nadahnutosti u nedjelju posljednji Fiorentinin nogometaš koji je postigao tri gola na istoj ligaškoj utakmici bio je Alberto Aquilani. Zabio je tri gola u 3-3 remiju protiv Genoe 26. siječnja 2014. godine.