Njemački mediji prisjetili su se one Šukerove fotografije na Pavelićevom grobu. Nije im baš jasno kako (nakon toga) on može biti dužnosnik Uefe

Prije nekoliko dana pisali su o Šukeru u kladioničarskoj aferi

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Njemački mediji ponovno su se pozabavili prošlošću predsjednika HNS-a Davora Šukera. Nakon što je ARD prije par dana objavio kako posjeduju dokumentaciju koja povezuje Šukera s aferom namještanja utakmica, oglasio se i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U članku pod naslovom U stavu mirno kod fašističkog vođe, pitaju se kako je, po njihovim riječima, takva osoba došla na funkciju predsjednika nacionalnog nogometnog saveza.

Fotografija na Pavelićevom grobu

Nijemci podsjećaju na Šukerovu fotografiju na grobu čelnika NDH Ante Pavelića i čude se što takva osoba ima značajnu funkciju u Uefi.

Uz to pitaju se kako je moguće da je postao član Izvršnog odbora Uefe, ako se uzme u obzir i to da mu se na teret stavljaju kontakti s kladioničarskom mafijom te zbog činjenice da ima pravomoćnu opresudu za krađu. Ističu da bi to pitanje trebalo postaviti predsjedniku te organizacije Michelu Platiniju.

FAZ u članku napominje da je Šuker 1996. godine kao igrač Reala posjetio Pavelićev grob pokraj kojeg je pozirao sa smiješkom na licu. Podsjećaju i na to da su fotografije procurile u javnost 2010. godine.

Oglasila se i Uefa

U međuvremenu, glavni tajnik Uefe Gianni Infantino izjavio je da će Uefa poduzeti odgovarajuće korake ako se utvrdi Šukerova krivica.

“Što se tiče slučaja Davora Šukera, prema našim saznanjima, ljudi u Bochumu nikad ga nisu ispitali o slučaju namještanja utakmica. On je jutros objavio otvoreno pismo u kojemu to potvrđuje. Naša tijela neće se suzdržavati poduzeti korake ako se pokaže da je netko nešto skrivio, ali dosadašnja suradnja nije pokazala da je itko kriv. Kada je riječ o ovom slučaju, nema se što više dodati od ovoga. Da ne bismo razgovarali o lovu na vještice. Ako Bochum misli da tu postoji nešto ozbiljnije, reagirat ćemo”