Nove procjene govore da će do početka Svjetskog prvenstva u Kataru smrtno stradati još 7000 stranih radnika

Katarska vlada tvrdi da se radi o pokušajima izvrtanja činjenica

FOTO: AFP

U izvještaju koji je objavila prije nekoliko dana, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) upozorila je da će do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. život izgubiti još oko 7000 radnika.

Na temelju statistika koje su objavile katarske vlasti, ITUC je procijenio da će na izgradnji stadiona i ostale infrastrukture za SP smrtno stradati još 7000 uglavnom stranih radnika prije nego što se uopće zakotrlja prva lopta.

Dnevno 2800 pacijenata

“Katar i dalje odbija objaviti broj smrtnih slučajeva stranih radnika i prave uzroke njihovih smrti. Analizirajući katarske statistike i zdravstvene izvještaje u zadnje tri godine, možemo reći da su ranije procjene o 4000 smrtnih slučajeva do 2022. bile podcijenjene. Stopa smrtnosti iznosi više od 1000 po godini, što znači da će do 2022. poginuti 7000 radnika. Odjeli hitnih službi u katarskim bolnicama dnevno primaju 2800 pacijenata”, izjavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow.

Na ove je procjene u ponedjeljak burno reagirala katarska vlada koja tvrdi da se radi o pokušajima izvrtanja činjenica.

Katar demantira

“U državi koja je primila više od milijun radnika, nelogično je povezivati sve smrti s izgradnjom objekata za SP. Kad bi se ista logika primijenila na Olimpijske igre u Londonu, onda bi se sve smrti stranih radnika u Velikoj Britaniji od 2006. do 2012. mogle povezati s izgradnjom objekata za Igre. Iz nejasnih razloga ITUC nastavlja predstavljati glasine kao činjenice”, stoji u priopćenju katarskih vlasti.

O zastrašujućim uvjetima u kojima rade i žive strani radnici u Kataru posljednjih je godina bilo puno riječi u medijima, a ITUC ih u svome izvještaju naziva suvremenim robovima.