Novozelanđani žele drugo uzastopno finale, ragbijaši Argentine love iznenađenje protiv Australije

Do svog trećeg naslova može doći i Australija, nakon 1991. i 1999. godine

New Zealand's centre Ma'a Nonu (C) is tackled  by France's centre Wesley Fofana (R) during a quarter final match of the 2015 Rugby World Cup between New Zealand and France at the Millennium Stadium in Cardiff, south Wales, on October 17, 2015. AFP PHOTO / LOIC VENANCE

RESTRICTED TO EDITORIAL USE, NO USE IN LIVE MATCH TRACKING SERVICES, TO BE USED AS NON-SEQUENTIAL STILLS
FOTO: AFP

U subotu i nedjelju na rasporedu su polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u ragbiju, sve četiri reprezentacije dolaze s južne hemisfere, a svjetskim velesilama Novom Zelandu, Australiji i Južnoafričkoj Republici, po drugi put u svojoj povijesti pridružila se Argentina.

U subotnjem, prvom polufinalu (17 sati) sastat će se dvije najdominantnije reprezentacije u povijesti, Južnoafrička Republika i Novi Zeland. All Blacksi su u polufinale ušli deklasiravši Francusku (62-13), dok su Springboksi nešto teže od očekivanog pobijedili Wales (23-19) koji je Južnoafrikancima pružio odličan otpor nošen podrškom na stadionu Millennium u Cardiffu.

Nitko do sada nije obranio naslov

S obzirom na povijest njihovih posljednjih 12 dvoboja u kojima su Novozelanđani ostvarili 10 pobjeda, te na trenutnu formu, nema nikakve sumnje da je Novi Zeland favorit u subotnjem dvoboju. Južnoafrikanci su turnir otvorili šokantnim porazom od Japana, ali su se uspjeli brzo oporaviti i iz utakmice u utakmicu djeluju sve bolje.

Obje su reprezentacije po dvaput osvajale naslov svjetskog prvaka, tako da će pobjednik ovog dvoboja imati priliku postati prva reprezentacija s tri osvojena Kupa Webba Ellisa. No, Novozelanđani imaju priliku ostvariti još nešto što nije uspjelo nijednoj drugoj reprezentaciji – obraniti naslov svjetskog prvaka.

Australci žele treći naslov

Do svog trećeg naslova može doći i Australija. Svjetski prvaci iz 1991. i 1999. godine te osvajači trećeg mjesta s prošlog SP-a 2011. na Novom Zelandu, u nedjeljnom polufinalu (17 sati) će tražiti mjesto u velikom finalu protiv Argentine koja je do polufinala stigla pobjedom nad pobjednikom Kupa šest nacija Irskom (43-20), dok su se Australci provukli u četvrtfinalu protiv Škotske (35-34) i do pobjede došli tek u posljednjoj minuti, zahvaljujući preciznom Bernardu Foleyju, iz dvojbenog kaznenog udarca.

Argentinci su u polufinalu bili i prije osam godina u Francuskoj, gdje su osvojili treće mjesto pobjedom nad domaćinom, nakon što su u polufinalu poraženi od kasnijih svjetskih prvaka Južanoafrikanaca.

Novi Zeland je i dalje u statusu najvećeg favorita za osvajanje Kupa Webba Ellisa, ali samo je jedno sigurno – po sedmi put će pehar otići na južnu hemisferu. Najzanimljivije će biti vidjeti mogu li Argentinci još jednom iznenaditi i šokirati Australce kao što su to u četvrtfinalu učinili Ircima.