U Orlandu oduševljeni Hezonjom, kažu da je nevjerojatno talentiran

Trener Scott Skiles spreman je od Hezonje učiniti kompletnog igrača

22.07.2014., Toplice Sveti Martin na Muri - Mario Hezonja na treningu hrvatske kosarkaske reprezentacije. 
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Mario Hezonja izabran je kao peti na ovogodišnjem draftu NBA lige održanom u noći sa četvrtka na petak u Barclays Centru u Brooklynu. Klub u kojem će nastaviti karijeru po odlasku iz Barcelone, a tvrdi se da će to biti u nadolazećim danima, je Orlando Magic koji je izrazio spremnost otkupa njegova ugovora sa španjolskim klubom.

Riječ je o klubu osnovanom 1989. godine kojem je košarkaški dom Amway Center koji za potrebe košarkaških utakmica prima 18.846 gledatelja. Klub je dva puta igrao finale NBA lige, premijerno u sezoni 1994/95 kada je predvođen trenerom Brianom Hillom i igračima Shaquilleom O’Nealom, Pennyjem Hardawayom, Horaceom Grantom i Nickom Andersonom poražen rezultatom 4-0 od Houston Rocketsa, a potom i u sezoni 2008/09 kada je momčad predvođena Dwightom Howardom, Jameerom Nelsonom i Rashardom Lewisom izgubila finale od Los Angeles Lakersa nakon 4-1 u seriji. Trener je bio Stan van Gundy.

Skiles voli učiti mlade

Danas Orlando ima novog prvog trenera, Scotta Skilesa, bivšeg igrača kluba i još uvijek aktualnog rekordera u NBA ligi. Naime, u svojoj petoj sezoni i drugoj u momčadi s Floride Skiles je u pobjedi protiv Denver Nuggetsa, a bilo je 155-116, ostvario učinak od 22 poena i nevjerojatnih 30 asistencija. Ono što je za Hezonju dodatni plus koji nosi ovaj trener jest upoznatost s europskom košarkom koju je Skiles imao prilike igrati završivši karijeru u grčkom PAOK-u. Ondje je i započeo trenersku prije no što je preko Phoenixa, Chicaga i Milwaukeeja stigao u Orlando. Poznat je po tome da ispravlja pogreške kod mladih košarkaša koji pod njim stasaju.

Osim trenera, Hezonju očekuju naporni dani privikavanja na američku košarku koja će, slaže se velik broj analitičara, njemu biti prirodnija od europske. Hoće li se u konkurenciji ostalih igrača na njegovoj poziciji odmah uspijeti i izboriti za minutažu, reći će Skiles:

“Hezonja igra na poziciji šutera i niskog krila, Evan Fournier isto. Aaron Gordon i Tobias Harris krilni su igrači koji mogu igrati i na pozicijama bliže košu, pa postoje mnoge kombinacije. Tu je i Victor Oladipo, razigravač i šuter. Što je više svestranosti, to bolje.”

Šepurenje i samopouzdanje

Inače, prema pisanju nekih medija iz Orlanda, Skiles i nije znao mnogo o Hezonji prije no što mu je pušten video-zapis njegovih igara. Prvo što je trener zaključio jest da se hrvatski košarkaški reprezentativac “voli šepuriti” i da ima “jako, jako puno samopouzdanja”.

Igra u obrani često se spominje kao Hezonjina slabija strana, a Skiles na tu temu kaže:

“Ima neke teškoće, ali ne postoji razlog zbog kojeg on ne bi mogao biti dobar obrambeni igrač.”

Uklopit će se

Glavni direktor kluba Rob Hennigan djelovao je iznimno zadovoljno dodavanjem Hezonje u redove momčadi:

“On je nevjerojatno talentiran, napadački arsenal mu je raznovrstan, a atleticizam i mogućnost kretanja po parketu takvi da može igrati dobru obranu. Dinamičan je igrač, no nismo ga doveli da za nas osvaja natjecanja u zakucavanju i tricama već da ostvarujemo pobjede. Početkom lipnja bili smo u Barceloni, proveli s njim sat, sat i pol i vrlo smo uvjereni u njegove mogućnosti. Sviđaju nam se njegove vještine, osobnost, karizma i šepurenje koje s njom dolaze. Uvjeren sam da će se sjajno uklopiti.

A sam Hezonja jedva čeka ondje i krenuti. Već je najavio borbu za svaku loptu i pobjedu u svakoj utakmici za svoju novu momčad, a raduje se upoznavanju novih suigrača za koje tvrdi da će mu “biti braća”. “Braća” kojoj će morati dokazati da za njega ima mjesta u momčadi, a da to vjeruje očito je iz spremnosti da pomogne klubu platiti odštetu Barceloni. Orlando ne može platiti više od 500.000 američkih dolara pa će razliku do dva milijuna namiriti Hezonja koji bi za prvu godinu trebao prihodovati gotovo tri milijuna u 120 tisuća američkih dolara.