OTIŠAO JE NAŠ NAJVEĆI SPORTSKI NOVINAR TOMISLAV ŽIDAK

Židak je preminuo danas, u 65. godini života

FOTO: Vjekoslav Skledar

Nakon duge i teške bolesti danas je umro legendarni sportski novinar Tomislav Židak, u 65. godini života. Židak je bio dugogodišnji novinar i kolumnist Jutarnjeg lista i Sportskih novosti.

Rođen je u Vugrovcu kraj Zagreba, a karijeru sportskog novinara počeo je sa 24 godine, u Sportskim novostima, nakon čega je 1999. počeo pisati i za Jutarnji.

Dvaput dobio nagradu za novinara godine

Židak je tijekom bogate karijere dva puta dobio nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za novinara godine, prvi put 1995., a drugi put prije tri godine, 2014. Tijekom duge karijere izvještavao je s brojnih svjetskih nogometnih prvenstava, kao i Olimpijskih igara.

Židak je autor tri knjige; izabrane kolumne Iz maksimirkse šume, Proljeće u Europi i Hrvatska do Brazila. Tijekom karijere najviše je pisao o nogometu, gotovo cijelu karijeru pratio je zagrebački Dinamo i nogometnu reprezentaciju Hrvatske. Poznata je njegova kolumna u Jutarnjem listu Iz maksimirske šume.

Kolumne iz bolničke postelje

Da Židak ima zdravstvenih problema bilo je jasno u veljači kada je Jutarnji objavio njegovu prvu kolumnu iz bolničke postelje. Tako su je i nazvali. “Pisao sam kolumne iz brazilske prašume, iz Manausa, s Dalekog istoka (Yokohame), iz Južne Afrike (Soweto, Johannesburg), iz nekih podrumskih rupa u Londonu, ali danas, nakon 18 godina, debitirat ću iz “predsoblja smrti”, iz bolnice u Dubravi, gdje me doktor Miroslav Raguž za jutarnjih vizita gleda strogim očima jer sam zapustio zdravlje nauštrb uzgoja glagola, metafora i novinarstva uopće, inače najomraženije profesije u današnjem svijetu. Ako je vjerovati Donaldu Trumpu,” napisao je tad Židak.

U istoj je kolumni napomenuo kako je zagazio u 65. godinu života, i već je sve krenulo po zlu. “Još ako dodate genetiku, da je i otac Mijo, šuster iz Petrove ulice, umro u šezdesetčetvrtoj… ,” pisao je Židak 5. veljače. Malo više od 2 mjeseca kasnije, umro je.