Ova djevojčica ima deset godina i postala je najmlađa plivačica koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu

Tareq je u usporedbi sa svojim starijim kolegicama izgledala sićušno

Ten years old athlete from Bahrain, Alzain Tareq, competes in the preliminary heats of the women's 50m butterfly swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 7, 2015.  AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
FOTO: AFP

Djevojčica iz Bahraina, Alzain Tareq (10), postala je najmlađa sudionica na Svjetskim plivačkim prvenstvima u povijesti nakon što je u ruskom Kazanju nastupila u utrci 50 metara leptir. Kada se na startnoj poziciji pojavila s bijelim ručnikom oko vrata odmah je izazvala reakcije među publikom u Areni Kazanj.

“Pitala sam se kako izrađuju tako male kostime. Ona je nešto najslađe što sam vidjela u životu. Još nisam uspjela porazgovarati s njom, ali svaki put kad me vidi nasmije se”, rekla je američka plivačka zvijezda Missy Franklin.

Cilj OI u Tokiju

Tareq je u usporedbi sa svojim starijim kolegicama izgledala sićušno, a to se odrazilo i tijekom utrke koju je očekivano završila na posljedenjem mjestu s velikim zaostatkom. Vodeća Sarah Sjostrom imala je 15,7 sekundi prednosti ispred nje. No to nikako nije pokolebalo plivačicu čije će vrijeme tek doći. Izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. njen je veliki i glavni cilj.

https://www.youtube.com/watch?v=P8zV_P8g-rw

“Osjećam se jako sretno. Želim savladati plivačke tehnike i naučiti plivati poput njih”, rekla je Tareq, koja je otvarila jednu od svojih želja fotografirajući se upravo sa Sarah Sjostrom, koja joj je jedan od idola.
Mlada plivačica, inače, pet dana u tjednu trenira u Manami gdje ima pristup bazenima od 25 i 50 metara. Prije treninga od devet ujutro do dva popodne boravi u školi. “Ne želimo je preforsirati. Već ima iskustva s natjecanja, ali ovo je puno viša razina”, rekao je njen otac Tareq Salem, i sam bivši plivač.

Buduća zvijezda

Buduća zvijezda svjetskog plivanja počela je trenirati s četiri godine, a u Kazanj je došla upravo u pratnji oca. Ona je ujedno jedna od 12 djevojaka, ispod 12 godina, koje su dio nacinlanog tima iz Bahreina, koji inače nema dugu plivačku tradiciju. S obzirom da je ona u kvalifikacjiama bila najbrža među njima odabrana je za nastup na Svjetskom prvenstvu. “Bio sam jako uplašen zbog pozornosti koju će dobiti. Na kraju je ušla u povijesti i ponsno smo zbog toga”, kaže otac.

Alzain Tareq

Na početku svog boravka u Kazanju Tareq je većinu vremena provela tražeći plivače kako bi se fotografijrala s njima, no sada su se stvari promijenile i oni sada prilaze njoj kako bi se fotografirali. “Rekla mi je da su to njeni idoli i da ih želi pobijediti u budućnosti. Odgovorio sam joj da kad do toga dođe oni se vjerojatno više neće natjecati, ali možeš oboriti njihove rekorde”, ispričao je otac plivačice.

S obzirom da joj je majka iz Škotske, obitelj razmišlja o preseljenju u Veliku Britaniju kad djevojčica navrši 14 godina kako bi imala što bolje uvjete za treninge.

Novi nastup u subotu

Bivša Olimpijska pobjednica Kirsty Coventry iz Zimbabvea bila je u zrakoplovu za Kazanj u kojem se nlazila i Tareq. U vrijeme kada je imala deset godina, također je izborila svoj prvi seniorski nastup, ali je na kraju morala ostati kući jer je bila premlada.

“Uzbudljivo je vidjeti tako mladu plivačicu s toliko puno samopouzdanja i koja zna što želi”, komentirala je Coventry.

Što se tiče mlade plivačice, ona će u subotu ponovno zaplivati na Svjetskom prvenstvu. Natjecat će se na 50 metara slobodnim stilom, disciplini u kojoj dominira Australka Cate Cambell, jedna od njenih uzora.