Ovaj tip jedan je od utemeljitelja korupcije u FIFA-i, a sad je izdao stare prijatelje i sve ih izručio FBI-u

Blazer je bogatstvo stekao na nevjerojatnom ugovoru s CONCACAF-om

PASADENA, CA - JUNE 25: General Secretary of CONCACAF Chuck Blazer gives a press conference before the game between Mexico and the United States for the 2011 CONCACAF Gold Championship at the Rose Bowl on June 25, 2011 in Pasadena, California.   Stephen Dunn/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Uhićenja koja su u srijedu ujutro uzdrmala Međunarodni nogometni savez, navodno su potaknuta dojavama čovjeka vrlo dobro upoznatog s načinima rada u organizaciji. Ime osobe koja je pomogla da FBI krene u akciju je Chuck Blazer, bivši član FIFA-inog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, najvišeg nogometnog izvršnog tijela za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe.

Blazer je bio jedan od najjačih ljudi u svijetu nogometa prije no što je 2013. godine napustio FIFA-u, i započeo suradnju s FBI-em i tako zviždanjem izbjegao zatvorsku kaznu. Na takvu suradnju pristao je vjerojatno ne željevši posljednje dane života provesti u zatvoru nakon što se sam suočio s kaznama za kriminal. Naime, dijagnosticiran mu je rak debelog crijeva u poodmakloj fazi, pa je, pod pritiskom, odlučio svoju slobodu mijenjati slobodom dojučerašnjim prijatelja.

Varanje na porezu, pranje novca, reketarenje…

Varanje na porezu, pranje novca, reketarenje…, samo je dio radnji zbog kojih je mu je oduzeto 2 milijuna američkih dolara i zbog kojih je bio primoran platiti nepoznatu svotu nakon što je osuđen. Nepotvrđeno je, ponovimo, je li se ikada dogovorio s istražiteljima i kakva će mu kazna biti. Sukladno tome, nema niti potvrde da je njegov prst ukazao na one koji su u srijedu lišeni slobode, izglednim se čini da je upravo on bio ključni igrač u cijeloj priči.

Kako je postao doušnik

Karijeru FBI-jeva doušnika Blazer je započeo prijavivši bivšeg potpredsjednika Jacka Warnera, danas uhićenog u akciji u Zürichu, kada je bio u funkciji njegove desne ruke. Prijavio ga je etičkom povjerenstvu da bi izbjegao svoje povezivanje s prijestupima u trenutku kada je postalo i više no očito da će do uhićenja doći. FBI i Američka porezna služba (IRS) uvjerili su ga da mu je bolje surađivati, budući da im je poznato da već desecima godina izbjegava plaćanje poreza. Blazer je “posao” prihvatio i s malenim mikrofonom privezanim za privjesak od ključeva krenuo na sastanak u FIFA-u.

Blatter i Blazer
Blatter i Blazer AFP/AFP

Raskošan život

Blazer je, inače, veći dio bogatstva stekao na nevjerojatnom ugovoru koji je sklopio s CONCACAF-om. On mu je omogućio da dobiva 10 posto od svakog novčića kojeg je organizacija ikad uprihodila. Taj mu je dokument dao poticaj da se posveti jačanju nogometa, što mu je omogućilo luksuzan način života zbog kojeg je dobio nadimak Mr. Ten Percent.

Novac je agresivno trošio, navodno je imao i apartman u njujorškom Trump Toweru samo za svoje mačke. Od 1996. do 2011. godine zaradio je više od 15 milijuna dolara koje je zamračio po drugim poduzećima. Jeo je u najskupljim restoranima, letio privatnim avionima i uživao u svom apartmanu na Bahamima. CONCACAF je 2013. godine otkrio neke od prevara.

Uzlet do vrha svjetskog nogometa

Uzlet mu je bio strelovit budući da je u 80-ima bio je nezaposlen i u dugovanjima. Za nogomet se počeo zanimati 1976. kada ga mu je sin počeo igrati, a on trenirati tu momčad. Već 1984. postao je potpredsjednik Nogometnog saveza Sjedinjenih Država, a kada nije uspio kroz ponovne izbore dvije godine kasnije zadržati poziciju, pomogao je osnovati novu profesionalnu nogometnu ligu, Američku nogometnu ligu (American Soccer League).

Suradnja s Warnerom

Upoznali su se 1984., a prijatelji postali dvije godine kasnije tijekom Svjetskog prvenstva u Meksiku. Blazer je Warnera potaknuo da se kandidira za predsjednika CONCACAF-a, a on mu je vodio kampanju. Kada je Warner pobijedio, Blazera je imenovao glavnim tajnikom sa zadaćom dnevnih operacija u CONCACAF-u.

Navodno je oduvijek bio svjestan poslovanja oko nogometa i bio je uspješan prodavač što ga je činilo idealnim kandidatom za oživljavanje nogometa u Americi. Pomogao je MLS-u dohvatiti prvi ugovor od TV prava, koji je, usput, lani iznosio 720 milijuna dolara. Promovirao je i nacionalnu momčad.

Kada je dobio mjesto u FIFA-inom Izvršnom odboru, kao prvi Amerikanac u 50 godina, učinio je organizaciju strojem za zgrtanje novca. Nešto je pritom i sebi uzeo, zbog čega sada na spomenut način otkucava dojučerašnje suradnike.