Ovaj umirovljeni austrijski sudac (poznat po rekordno strogim kaznama) odredit će sudbinu hrvatskog nogometa

Njegove kazne su drastične, ne boji se presuditi rekordne novčane iznose

Chairman of UEFA's control and disciplinary body Thomas Partl of Austria is pictured before a meeting in Nyon 31 March 2005. Chelsea was facing a potentially damaging disciplinary hearing at European soccer's governing body UEFA 31 march 2005, following the English side's claim that referee Anders Frisk acted improperly during their Champions League clash against Barcelona. Lawyers for the English Premier League leaders turned up for the hearing at UEFA headquarters in Switzerland as a sour climate reigned between Chelsea and European footballing chiefs. AFP PHOTO JEAN-PIERRE CLATOT
FOTO: AFP

Hrvatski nogometni savez nadolazeće će dane provoditi u strepnji. Kazna koju će Disciplinska komisija Europske nogometne organizacije odrediti za “slučaj svastika” odredit će i sudbinu hrvatskog nogometa. Imbecilni izričaj pretočen na travnjak splitskog stadiona vidljiv tijekom utakmice Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za Euro 2016. godine, već je potrošio dosta tinte, prostora i vremena ne samo u domaćim, već i svjetskim medijima.

Deveteročlana komisija

Ono što organizatori utakmice na Poljudu nisu na vrijeme vidjeli pa onda i stigli reagirati na ispravan način, vidjeli su talijanski novinari koji su se požurili to prenijeti Talijanskom nogometnom savezu. Njihova je reakcija bila u potpunosti očekivana, Uefa je to morala saznati i Hrvatski nogometni savez suočen je sa danima neizvjesnosti u iščekivanju kazne. Nju će odrediti deveteročlana komisija koja se i ne treba sastati u punoj snazi da bi odlučila o visini kazne Hrvatskom nogometnom savezu. Dovoljna su za to i samo trojica na okupu.

Partl je već više puta kažnjavao Hrvatsku

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti kriz. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se održati 2016. godine u Francuskoj. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti križ. PIXSELL/PIXSELL

Prvi među jednakima je predsjednik Disciplinske komisije Thomas Partl. Ovaj je umirovljeni sudac rođen prije 68 godina u Klagenfurtu i hrvatskom nogometu dobro je poznat budući da ga je već kažnjavao i novčano i pražnjenjem tribina. Njegove kazne su drastične, ne boji se izreći presudu u novčano rekordnim iznosima koje potom korigira Žalbena komisija. Premda, teško je vjerovati u išta drugo osim da bi Hrvatski nogometni savez sa zadovoljstvom platio novčani iznos za otkup poljudskog grijeha kada se zna da nasuprot toj može stajati kazna izbacivanja iz kvalifikacija za europsku smotru sljedeće godine u Francuskoj. Treba znati i da je Hrvatska recidivist u ovakvim sramotnim glupostima i da je pustošenje blagajne Hrvatskog nogometnog saveza tek pusti san čelnika nogometa u zemlji.

16. srpnja konačna odluka

Pražnjenje stadiona zbog rasizma pokazalo se nedjelotvornim, oduzimanje bodova ili izbacivanje reprezentacije iz natjecanja, mogli bi zaključiti u Uefi, možda problematični dio ovdašnjeg puka naučiti pameti. Možda i neće, ali će reprezentacija to skupo platiti. Koliko? Saznat će se 16. srpnja nakon rasprave o kazni za kršenje članka 14. Uefinog disciplinskog pravilnika koji govori o rasizmu, diskriminacijskom ponašanju i propagandi i koji jasno kazuje da u slučaju ponavljanja djela slijedi kazna zabrane igranja više od jedne utakmice iza zatvorenih vrata, zatvaranjem stadiona, gubljenja utakmice za zelenim stolom, oduzimanjem bodova ili diskvalifikacijom iz natjecanja. Članak 15, o kojem će se također raspravljati, odnosi se na pet ili više javnih opomena momčadi zarađenih u jednoj utakmici i HNS u ovom slučaju ne brine toliko.

Odluka za mjesec dana

Na potezu su Partl i njegova komisija koju čine potpredsjednici Jacques Antenen (Švicarska), Sandor Berzi (Mađarska) i Jim Stjerne Hansen (Danska), te ostali članovi Tomas Gea (Andora), Hans Lorenz (Njemačka), Rudolf Repka (Češka), James Shaw (Sjeverna Irska) i Joël Wolff (Luksemburg).

Na potezu su prije njih i Davor Šuker i predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza koji moraju iskoristiti svoj autoritet i kanale za lobiranje kojima bi izborili ostanak reprezentacije u natjecanju. Hoće li u tome biti uspješni, znat će se za točno mjesec dana.