Ovako bi izgledala momčad sastavljena od igrača koje je Mourinho prodao iz Chelseaja (i koji danas sjajno igraju)

Moruinho je rasprodao mnoge koji bi mu ove sezone itekako dobro došli

FOTO: AFP

Rezultatska kriza aktualnog engleskog nogometnog prvaka kulminirala je u četvrtak raskidom suradnje između Chelseaja i portugalskog menadžera momčadi Josea Mourinha.

Karizmatični trener izgubio je autoritet u svlačionici koja ga je nekoć bezrezervno slušala, a sve je više onih koji tvrde da se i Mourinho pogubio u slaganju momčadi čiji su rezultati u aktualnoj sezoni engleskog prvenstva ispodprosječni.

Možda bi bilo drugačije da Mourinho nije rasprodao cijeli niz igrača, a evo tko je sve morao pronaći novi klub i kako bi mogla izgledati momčad da je ona ostala na okupu.

Čech se dokazuje u Arsenalu

Chelsea's Czech goalkeeper Petr Cech warms up ahead of the UEFA Champions League, group G football match between Chelsea and Schalke 04 at Stamford Bridge, in London on September 17, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
AFP

Na vratima bi bio već legendarni 33-godišnji češki golman Petr Čech koji je ovog ljeta prodan Arsenalu jer je htio redovito braniti, a Mourinho mu to nije mogao obećati jer je “jedinicu” namijenio mladom belgijskom vrataru Thibautu Courtoisu koji se ubrzo ozlijedio pa bi Čeh zasigurno dobio priliku jer još uvijek može igrati na vrlo visokoj razini. To, uostalom, i dokazuje svakog tjedna u novom klubu Arsenalu.

Obrana bi s njima bila čvršća

Na poziciji lijevog beka je Ryan Bertrand, koji je bio devet godina u Chelseaju prije nego što je ovog ljeta prodan Southamptonu i još je jedan igrač koji igra na vrlo visokoj razini u novom klubu. Zatim, stoperski par čine William Gallas i David Luiz. Gallas je napustio Chelsea još 2006. godine, tijekom prvog Mourinhova boravka u tom klubu, a Luiz je otišao lani u PSG i na tom je transferu Chelsea zaradio 62 milijuna eura.

AFP

Iako se za tim igračima nije previše plakalo kada su napuštali klub, u ovom trenutku bi sigurno dobro došli Chelseaju koji je ove sezone u prvenstvu primio čak 26 pogodaka u 16 utakmica. Zadnji član obrane je Filipe Luis koji je prošle godine otišao u Atletico Madrid, a na desnom boku ove sezone bi imao konkurenciju u srpskom igraču Branislavu Ivanoviću koji je u jako lošoj formi.

Vrhunski vezni red

Nadalje, par veznih igrača bi bio sastavljen od Tiaga, koji je nakon odlaska iz Chelseaja s Atleticom osvojio španjolsko prvenstvo i Europsku ligu, te Španjolca Juana Mate, sada stožernog igrača Manchester Uniteda. Iza napadača igra trojac SchürrleSalahDe Bruyne.

AFP

Schürrle je od veljače ove godine igrač njemačkog Wolfsburga i tijekom svojeg, iako kratkog, boravka u tom klubu već je postao jedan od najboljih igrača Bundeslige. Slična je situacija sa Salahom koji je ovog ljeta postao član Rome i vrlo dobro igra u talijanskoj Seriji A, a De Bruyne je nakon napuštanja Chelseaja u siječnju ove godine promijenio već dva kluba. Prvo je otišao u Wolfsburg u zimskom prijelaznom roku ove godine, da bi na ljeto u transferu vrijednom velikih 75 milijuna eura postao igrač jedne od najjačih momčadi u engleskoj Premier ligi i, barem do ove sezone, velikog Chelseajeva konkurenta Manchester Cityja.

Lukaku je danas drugi strijelac lige

Mjesto u vrhu napada rezervirano je za 22-godišnjeg belgijskog reprezentativca Romelua Lukakua, koji je postao igrač Chelseaja još 2010. godine. Nikad se u tom klubu nije uspio izboriti za mjesto prvog i glavnog napadača pa je nakon nekoliko posudbi u ljeto prošle godine postao igrač Evertona čiji je i danas član. U ovom trenutku Lukaku je drugi najbolji strijelac Premier lige s 12 pogodaka, a s obzirom na to da je cijela momčad Chelseaja ove sezone samo 18 puta zatresla mrežu, on je igrač koji bi Mourinhu u ovom trenutku jako dobro došao.

AFP

Mourinho se tijekom čitave svoje karijere pokazao kao izvrstan trener, ali i osoba koja je, htio to on priznati ili ne, sklona pogreškama. Možda i najbolji dokaz toga su ovi igrači kojih se riješio, a danas bi mu vrlo dobro došli.