Ove četiri stvari obilježile su kvalifikacije hrvatske reprezentacije od Bugarske do Bugarske

Svastika, neredi, odlazak Kovača i dolazak Čačića dogodili su se u proteklih 365 dana

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Prvu utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Bugarske Hrvatska je odigrala 10. listopada 2014., točno godinu dana prije drugog susreta s istom ekipom. Podsjetili smo se koja su četiri najvažnija događaja obilježila prošlu godinu Hrvatskog nogometnog saveza i nacionalne momčadi.

1. Neredi u Milanu

Hrvatska nogometna reprezentacija 16. studenoga je igrala utakmicu za koju se predviđalo da će biti najteža u cijelom kvalifikacijskom ciklusu, onu s Italijom u Milanu. Susret je završen neodlučeno (1-1), a više od rezultata pamte se veliki neredi hrvatskih navijača koji su bacali baklje na teren i prekinuli utakmicu te time napravili protuuslugu svojoj momčadi, jer je Hrvatska u tom trenutku bolje igrala od Italije i bila na putu prema pobjedi. Uefa je za izgrede blago kaznila HNS, s 80.000 eura te zatvaranjem dijela stadiona na sljedećoj domaćoj utakmici, a to je bila ona s Norveškom.

2. Svastika na Poljudovu travnjaku

Niti utakmica s Norveškom nije prošla bez problema s navijačima pa je na adresu Hrvatskog nogometnog saveza došla nova kazna, ovaj je put Uefa zbog spornih uzvika tijekom te utakmice odredila da će naša nacionalna utakmica susret s Italijom u Splitu morati igrati pred praznim tribinama. A upravo je tu utakmicu, bez ijednog navijača, obilježila jedna od najvećih sramota hrvatskog nogometa u povijesti – iscrtani kukasti križ na travnjaku stadiona u Poljudu koji je uočen tek nakon početka utakmice. Unatoč tome, utakmica je odigrana do kraja i ponovno završena rezultatom 1-1, a HNS je dobio novu kaznu. S obzirom na to da se nagađalo o izbacivanju s Eura, Hrvatska je odahnula kad je doznala kako je kažnjava Uefa – s jednim bodom, 100 tisuća eura i dvije domaće utakmice bez gledatelja.

3. Kovačev debakl u Azerbajdžanu i Norveškoj

Najgore razdoblje na klupi hrvatske nogometne reprezentacije sada bivši izbornik Niko Kovač imao je početkom rujna, 3. i 6. tog mjeseca, kada je najprije odigrao 0-0 na gostovanju kod autsajdera Azerbajdžana, a zatim je njegova momčad poražena 2-0 na gostovanju u Norveškoj i tako ugrozila plasman na Europsko prvenstvo. Ti su slabi rezultati presudili Kovaču koji je otpušten ubrzo nakon što se vratio iz Norveške u Hrvatsku.

4. Dolazak novog izbornika Ante Čačića

Nakon što je Kovač dobio otkaz zbog loših rezultata u već navedenim utakmicama, na njegovo je mjesto postavljen 62-godišnji hrvatski trener Ante Čačić, osoba čiji je izbor na tu poziciju javnost snažno kritizirala jer ga smatra osobom koju je na tu poziciju postavio prvi dopredsjednik HNS-a i neslužbeni vladar hrvatskog nogometa Zdravko Mamić koji je tako samo povećao svoju moć u nacionalnoj momčadi. Brojni navijači najavili su nakon Čačićeva imenovanja kako će bojkotirati reprezentaciju. “Navijači koji su odlučili bojkotirati reprezentaciju neka je bojkotiraju i neka žive u svom svijetu”, rekao je njima hrvatski izbornik.