Ovi podaci dokazuju da španjolski klubovi ne gube ključne utakmice

Sljedeće sezone u Ligi prvaka igrat će pet španjolskih klubova

Sevilla's team celebrate with the trophy after the UEFA Europa League final football match between FC Dnipro Dnipropetrovsk and Sevilla FC at the Narodowy stadium in Warsaw, Poland on May 27, 2015. Sevilla FC won 2-3.   AFP PHOTO / JORGE GUERRERO
FOTO: AFP/AFP

Nogometaši Seville u srijedu su u Varšavi još jednom osvojili naslov najbolje momčadi Europske lige pobijedivši u finalu natjecanja sastav Dnjipra rezultatom 3-2.

U zanimljivoj utakmici punoj golova i preokreta rezultata, andaluzijski sastav pokazao se boljim od ukrajinskog suparnika za kojeg je prvi gol na utakmici postigao hrvatski reprezentativni napadač Nikola Kalinić.

Nakon utakmice interesantno je vidjeti koliko je Sevilla zapravo dominantna u ovom natjecanju i koliko uz ostale španjolske klubove dominiraju europskim klupskim natjecanjima.

Španjolci na vrhu

Sevilla se brojem europskih titula izjednačila s Barcelonom na vrhu poretka klubova u posljednjih deset godina. Obje momčadi imaju po pet, od čega Sevilla četiri u Europskoj ligi, odnosno Kupu UEFA-e, a Barcelona jednako toliko u Ligi prvaka. Slijedi Atletico s četiri naslova, dok Milan, Bayern, Chelsea, Real Madrid i Zenit imaju po dva.

Rekordna Sevilla

Sa četvrtim naslovom u Europskoj ligi/Kupu UEFA-e Sevilla je vodeća momčad ukupnog poretka tog natjecanja. Do sada je bila izjednačena s Juventusom, Interom i Liverpoolom. Trofej za treći naslov podigao je, podsjetimo, Ivan Rakitić, tadašnji kapetan kluba, koji je poslao čestitku dojučerašnjim suigračima.

Znaju braniti naslove

Sevilla je jedina momčad u povijesti Europske lige/Kupa UEFA-e koja je dva puta obranila naslov pobjednika. Naslove su osvajali u sezonama 2005/06 i 2006/07, a potom u 2013/14 i 2014/15.

Dominatni u posljednjih deset godina…

Četiri od posljednjih deset naslova u Europskoj ligi/Kupu UEFA-e osvojila je Sevilla.

…i nepobjedivi u finalu

Igrali su samo četiri finala ovog natjecanja i slavili u svima njima.

Španjolski klubovi bez poraza

Španjolske momčadi nisu izgubile niti jedan od posljednjih dvanaest finala europskih natjecanja (ne računajući utakmice Superkupa).
Od utakmice finala Lige prvaka iz 2001. godine u kojoj su se ogledali Bayern i Valencia, španjolske momčadi ne gube finalnu utakmicu. Iznimka je, razumljivo, prošlogodišnje finale Lige prvaka između dva madridska kluba, Reala i Atletica.

Španjolci izjednačili Talijane…

Niti jedna država nije dala više pobjednika Europa lige/Kupa UEFA-e od Španjolske koja se devetim naslovom izjednačila s Italijom.

…i Engleze

Španjolska i Engleska (sezona 2005/06) jedine su države koje su dale pet momčadi za nastup u utakmicama Lige prvaka u istoj sezoni. Sa španjolske strane to su Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Sevilla i Valencia kojoj slijede kvalifikacije za skupine u elitnom klupskom nogometnom natjecanju.