Pep se vraća u Barcelonu, a glavno je pitanje može li ih poraziti njihovom igrom

Nakon što su se Katalonci mučili prošle sezone, ponovno su pronašli formu

FOTO: AFP/AFP

U srijedu navečer u polufinalu Lige prvaka snage će odmjeriti Barcelona i Bayern. Prva utakmica igrat će se na Nou Campu, a detalji o utakmici i njihovim sudionicima slijede u nastavku teksta.

Barcelona u usponu

Nakon što su se Katalonci zajedno s Leom Messijem mučili cijele prošle sezone, ponovno su pronašli svoju prepoznatiljivu i dobru formu. Sada kad je Luis Suarez pronašao svoju igru, Messiju i Neymaru otvorio se prostor i ovaj trojac djeluje nezaustavljivo.

Ivan Rakitić, Messi, Suarez i Neymar slave pogodak protiv Manchester Cityja
Ivan Rakitić, Messi, Suarez i Neymar slave pogodak protiv Manchester Cityja AFP/AFP

Mnogi tvrde da Barcelona nikada nije imala jači napad, a ovo im je tek prva zajednička sezona. Što je kraj svih klupskih natjecanja bliži to je Barcelona sve uvjerljivija. Oni trenutno drže prvo mjesto u Primeri, izborili su finale kupa kralja i polufinale Lige prvaka. Ako ovako nastave mogla bi to biti još jedna njihova sezona iz snova.

Put do polufinala:

Barcelona je pomela svoju konkurecniju ove godine u Ligi Prvaka. Svima je već jasno kako je trojac MSN proradio, upravo su se svi europski klubovi toga pribojavali.

Katalnci su odigrali 10 utakmica u LP, od čega su pobijedili u čak 9. Jedini poraz im je nanio PSG u grupnoj fazi natjecanja, ali Barcelona je jasno pokazala tko je gazda te izdominirala Parižane u oba susreta četvrtfinala. Prije PSG-a, Manchester City se također nije proslavio te izgubio u oba susreta.

Barcelona nije imala nimalo lak put do polufinala, na papiru. Ako se pogledaju odigrani susreti nitko ih još nije ozbiljno namučio.

Trener:

Luis Enrique
Luis Enrique AFP/AFP

Luis Enriqueova karijera u Barceloni započela je s klimavim odnosmima između njega, kluba i navijača. Pisalo se i o svađi Enriquea i Lea Messija u siječnu ove godine, ali ipak na kraju ove sezone Barcelonin strateg uspio je dokazati da je itekako vrijedan svoje pozicije u momčadi.

Kao dokaz služi činjenica da je u svojih prvih 50 utakmica došao do čak 42 pobjede, što je klupski rekord. Za usporedbu, Pep Guardiola je u svojih prvih 50 nastupa zabilježio 37 pobjeda. Enriqeov recept? Izgleda da je riješio slaglaicu, i uspio izvući ono najbolje iz Argenitnca, Neymara i Suareza.

Ključni igrač:

000_DV2008368

Nepogriješivi Lionel Messi. Bez obzira na kontribuciju vrlo vrijednih pojačanja, Neymara i Suareza, i dalje je ključni igrač već sada legndarni Messi. Ovo je sezona u kojoj ponovno obara rekorde, a na terenu izgleda samouvjerenije i bolje no ikad.

On više nije samo stroj za pogodke, sada se definitivno cijela igra vrtio oko njega. Ove godine u Ligi prvaka zabio je osam pogodaka, i uspio je čak 34. puta gurnuti svoje suigrače u priliku za gol, naravno Argentinac i u tome prednjači.

Bayern München kao nova Barcelona

Bavarci su ove sezone glasili kao jedni od glavnih favorita za osvajanje Lige prvaka. Ipak, tokom sezone imali su trenutaka kada taj status nije bio opravdan.Pod Pepom Guardiolom postali su domaćinska momčad, pa kada im se dogodi taj trenutak slabe igre, obično je riječ o utkamcii ugostima.

Forma koja varira iz utakmice u utakmicu ne uvjerava toliko povjerenja. Naravno, razlog tome su i ozljede nekoliko ključnih igrača. Ne može se zanemariti neigranje Francka Riberyja, Arijena Robbena, Davida Alabe i Javija Martineza, praktički okasnica Guardioloine momčadi.

Pep Guradiola daje upute Bayenovim igračima
Pep Guradiola daje upute Bayenovim igračima AFP

Bayern, pogođen ozljedama, dobio je novog junaka – Thiaga Alcantaru, bivšeg igrača Barcelone koji igra u životnoj formi. Bavarci su nogometna sila, možda i najopasnija momčad ako se bojite debakla, kada ih krene oni nemogu stati. Samo je pitanje hoćeli baš taj dan Guardiolina filozofija inspirirati njegovu momčad.

Put do polufinala:

Već smo spomenuli kako Bayern nije ni blizu toliko uvjerljiv u Ligi prvaka kao prošlih sezona. Treba i napomenuti kako su imali i relativno povoljan ždrijeb. Izbjegli su jače momčadi od Shaktara i Porta. U prvom dijelu natjecanja i Manchester City je uspio odnjeti sva tri boda, kasnije u osmini finala na gostovanju kod Shaktara susret je završio bez pogodaka.

Četvrtfinalni dvoboj protiv Porta nekako može sažeti Bayernovu sezonu,u razmaku od 7 dana uspijeli izgubit rezultatom 3:1 a zatim na domaćem terenu pobjediti 7:0.

Trener:

000_DV2010783
Guardiola AFP

Pep Guardiola je ikona Barcelona, i ovo će mu biti prvi puta da se susreće sa svojim bivšim klubom u ulozi suparničkog trenera. Barcelona je pod njim bila najuspiješnija u povijesti, odnosno tada su osvojili najviše trofeja u relativno kratkom vremenskom periodu.

Sada mu je to zadatak učiniti sa Bayernom. Za sada ne izgleda previše uvjerljivo. Nedavno je čak došlo i do skuba sa nekim Bayernovim dužnosnicima, tako da situacija i atmosfera u klubu nije bajna. Da, Bayern može raspucati Romu i Porto sa 7:0, ali ponvoti takvu igru svakih desetak utkamica nije dovoljno.

Nedostaje kontinuiteta. Neki tvrde da Pepova filozofija ne funkcionira u njemačkom nogometu, i ne slaže se sa njihovim direktnijim pristupom nogometnoj igri. U svakom slučaju obrisi Barcelonine škole su prisutni, valjda je to i razlog zašto je Španjolac doveden.

Ključni igrač:

Manuel Neuer
Manuel Neuer AFP/AFP

Manuel Neuer je defintivno ključ u obrani Bayerna koja nije u najboljoj formi ove sezone. Kako bi izgledala bez njega, ne možemo ni zamisliti. Sve je već poznato o njegovoj ulozi golamana-braniča, i sprečavanju kontra napada. Messi i društvo će zasigurno zapucati veliki broj puta prema vratima Bayerna, ukliko ti udarci razbrane Neuera, bit će u velikim problemima.

Još malo o samoj utakmici

U utakmicama polufinala bilo kojeg natjecanja, gotovo je nemoguće predvidjeti ishod. Međusobni susreti iz prošlosti, padaju u vodu. Sjetimo se, prije dvije godine Bayern je izabacio Barcelonu ukupnim rezultatom 7:0. Čini se i ne tako davno. Međutim, taj susret nema aposultno nikakvog utjecaja na ovogodišnju bitku za finale. Različiti treneri, novi igrači, promjena igre, drugo raspoloženje, forma itd.

Guardiola je doveden u Bayern da bi načio naučio Bavarce kako igrati nogomet poput Barcelone. Tu nema tajni, cilj je osvojiti što više trofeja i pritom igrati lijep nogomet ugodan za oko. Niti jedna napadački orijentirana momčad do sada se nije dobro provela protiv raspoložene Barcelone.

Kopija nikada ne može biti bolja od orginala, čak ni u slučaju kada ga njegov kreator pokuša duplicirati. Očekujemo visoki tempo i konstantno prebacivanje presinga, s obzirom da obije momčadi vole držati loptu u nogama. Biti će to borba vrhunskih napada i neuvjerljivh obrana.

Treba napomenuti kako se očekuje da će hrvatski reprezentativac Ivan Rkaitić započeti susret u prvih 11. Bayernu će nedostajati spominjani Robben, Ribery, Alaba i možda Robert Lewandowski, dok je Barcelona za sad kompletna bez ikakvih izostanka.