Poraz hrvatskih rukometaša od Danske na početku kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre

Danska je svladala selekciju izbornika Željka Babića s 28-24

31.01.2015., Lusail Multipurpose Hall, Lusail, Doha, Katar - 24. svjetsko rukometno prvenstvo, utakmica za 5. mjesto, Hrvatska - Danska. Domagoj Duvnjak. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska rukometna reprezentacija nije dobro započela kvalifikacijski turnir u Herningu za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiru ovoga ljeta. Naši rukometaši doživjeli su poraz od domaćina Danske rezultatom 28-24 (11-9).

Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu i u 10. minuti, nakon pogotka, Denisa Buntića povela s 4:2. U prvih petnaest minuta, igra hrvatskih reprezentativaca je izgledala vrlo dobro. Maštovito i koncentrirano u napadu, čvrsto u obrani, a na golu je u prvom poluvremenu briljirao Ivan Stevanović, u 23. minuti već je imao osam obrana. Međutim, igrači Željka Babića su špčeli padati u igri i Danska je u 17. minuti prvi put povela pogotkom Svena Hansena.

Pad u igri Hrvatske

U posljednjih deset minuta prvog dijela domaći rukometaši zabili su pet golova, a Hrvatska dva i na poluvrijeme se otišlo rezultatom 11-9 za Dansku. Hrvatska je mogla i bolje završiti prvo poluvrijeme da četiri lopte nisu završile u okviru gola Landina.

Hrvatska je preko Zlatka Horvata smanjila na 11-10, Danska je nakon toga vrlo brzo povela sa 14-11. U 41. minuti imali su i plus četiri (18-14), a minutu poslije i plus pet (19:14, 21:16 u 45 minuti).

U 46. minuti, kauboji ostaju bez municije. Nakon što je Luka Cindrić izgubio loptu, Mikkel Hansen je iz kontre zabio za plus šest (22:16). Međutim, svjetlo na kraju tunela na trenutak se ukazalo Hrvatskoj. Naime, u 53. minuti Hrvatska se približila na samo pogodak zaostatka (22-23), ali su Danci u završnici ponovno iskoristili promašaje hrvatskih rukometaša i slavili s 28-24.

Strijelce hrvatske reprezentacije je sa sedam pogodaka predvodio Manuel Štrlek. Pet golova je postigao Denis Buntić, a po tri Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat i Luka Cindrić. Najbolji igrač Danske bio je Mikkel Hansen s osam pogodaka, a pet je postigao Kasper Sondergaard. Vratar Niklas Landin obranio je čak četiri sedmerca našim igračima.

Hrvatski rukometaši će u subotu protiv Bahreina (18 sati) tražiti prvu pobjedu na turniru, čime bi zadržali izglede za osvajanje jedno od prva dva mjesta koja vode na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U drugom dvoboju subotnjeg programa (20.30 sati) igrat će Danska i Norveška.