Priča o ženi koja je potajno snimala dopingiranje ruskih sportaša i sve razotkrila je neobično zanimljiva

Juliji Stepanovovoj također je zabranjeno sudjelovanje na Igrama

(FILES) This file photo taken on July 06, 2016 shows Russia Yulia Stepanova walking on the track as she was injured during the 800 meter-race of the European Athletics Championships at the Olympic Stadium in Amsterdam on July 6, 2016.
Yuliya Stepanova, the Russian 800-metre runner who lifted the lid on systematic doping fraud and corruption in Russian athletics, will not compete in the Rio Olympics next month, the IOC said on July 24, 2016. "However, the IOC EB would like to express its appreciation for Mrs Stepanova's contribution to the fight against doping and to the integrity of sport," the International Olympic Committee Executive Board said, after holding emergency talks over Russian participation in Rio. The International Olympic Committee on Sunday decided not hit Russia with a blanket for the Rio Games over state-run doping, but said each sports federation needed to establish an athlete's individual eligibility.
 / AFP PHOTO / JOHN THYS
FOTO: AFP

Slučaj ruske atletičarke Julije Stepanove, trkačice na 800 metara i zviždačice koja je prva, u prosincu 2014., otkrila svijetu da ruski sportaši organizirano, pod okriljem svojih sportskih saveza, koriste doping sredstva za postizanje boljih rezultata, najbolje ilustrira konfuziju koja neposredno uoči početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, vlada u dijelu međunarodnih sportskih organizacija.

Nedavno je Međunarodna atletska federacija, kao nagradu za njena otkrića, dopustila Juliji Stepanovoj, koja je u Rusiji proglašna izdajicom, nastup na Europskom atletskom prvenstvu te na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, ali pod olimpijskom zastavom i kao “neutralna sportašica”. Međutim, u nedjelju je došlo do novog obrata.

Ne može nastupiti na Igrama

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije priznao odluku Međunarodone atletske federacije uz objašnjenje da Stepanova ipak ne zadovoljava natjecateljske kriterije te da zbog toga ne može nastupiti na Olimpijadi u Riju. No, MOK je pozvao Stepanovu i njenog supruga da budu njihovi počasni gosti u Riju.

Međunarodni olimpijski komitet ponovio je kako iznimno cijene važnost otkrića Julije Stepanove i njenog supruga da ruski atletičari organizirano i sustavno uzmanju dopinga sredstva te da je zbog toga i pozvana kao gost u Rio. No, upozorio je MOK, Stepanova je ipak progovorila o uzimanju zabranjenih stimulativnih sredstava tek nakon što je i ona kažnjena s dvije godine zabrane nastupa zbog uzimanja dopinga.

Prvi susret s dopingom

Predsjednik MOK-a Thomas Bach izrazio je nadu da će ta odluka ohrabriti i druge sportaše da otkriju sve slične zloporabe u sportu u svojim državama. Zaključio je, utješno za Stepnovu, kako joj je MOK spreman pomoći u njenom novom atletskom životu: odobriti će joj daljnje nastupe ako pronađe novi nacionalni olimpijski komitet koji će ju primiti u svoje redove.

Julia Stepanova počela se baviti atletikom kao dijete, ali dugo nije imala neke zapaženije rezultate. Kada je navršila 15 godina i kada ju je pomalo izdavalo strpljenje, upitala je svog tadašnjeg trenera Vladimira Mokhneva, koji je također bio atletčar, je li istina da su njene konkurentice bolje od nje zato što, kako je čula, uzimaju doping. Mokhnev je odgovorio potvrdno te dodao da je i on uzimao zabranjena stimlativna sredstva dok je trčao 3000 metra sa zaprekama.

Uzimala iznimno opasan preparat

“A, pogledaj me kako sam sada fit i zdrav”, pohvalio se Mokhnev. Premda Mokhnv nije imao pojma o medicini, tek je nešto načuo o anabolicima i streoidima, predložio je Stepanovoj da počne uzimati hormon erythropoietin koji će još, tvrdio je, pomoći postizavanje vrhunskih rezultata. To je, inače, iznimno opasan preparat koji, doduše, doprinosi bržem jačanju muskulture, ali izaziva strašne promjene u organizmu: nakon što se počne uzimati, danima se ne može normalno jesti ni trenirati.

Već nakon prvih doza, Stepanova je počela počela strelovito napredovati, pa je ubrzo postala jedna od najboljih mladih ruskih 800-metrašica. Tada je, u dogovoru s klubom, promijenila trenera. Njen novi atletski učitelj Vladimir Kazarin nije imao nikakvih komentara kada je saznao koja sredstva koristi Julija za jačanje organizma. Stepanova je to protumačila kao njegovu prešutnu suglasnost, pa je nastavila koristiti to, ali i još nekoliko drugih zabranjenih supstanci.

Kako je postala zviždač

No, 2011. godine, Stepanova je pala na doping kontroli, pa je kažnjena s dvije godine zabrane nastupa. To ju je strašno pogodilo jer se pobojala da bi to mogao biti kraj njene karijere. Osim toga bila je ogorčena jer je kažnjena samo ona, a ne i svi oni koji su joj preporučali i davali zabranjene preparate. Štoviše, oni su za razliku od nje, nastavili nekažnjeno dijeliti sportašima stereoide i druga zabranjena stimulativna sredstva.

Zbog toga se, zajedno sa suprugom Vitalijem, koji je radio kao tehničar u glavnom ruskom laboratoriju za testiranje dopinga u Moskvi, odlučila osvetiti. Kako bi imala u rukama dovoljno čvrstih dokaz, Julija Stepanova i njen suprug Vitalij, odlučili su tajno, mobitelom, snimati razgovore o dopingiranju s drugim sportašicama, njihovim trenerima i liječnicima. Kada su prikupili dovoljno kompromitirajućeg materijala, odlučili su krajem 2014., otići u Njemačku.

Dokumentarac o dopingu u ruskoj atletici

Tamo su novinaru Haji Seppeltu pokazali razgovore snimljene mobitelom. Novinar Sepplet je bio oduševljen pa je predložio Stepanovima da od toga naprave dokumentarni film. U njemu je nastupila i Julija: ispričala je u kameru sve što je znala o nedopuštenom uzimanju dopinga. Prije toga, iz razloga osobne sigurnosti, Stepanovi su odlučili da se više neće vraćati u Rusiju. Kada je Haji Seppelt premijerno prikazao dokumentarac pod naslovom “Tajna dopinga: Kako Rusija stvara pobjednike”, izazvao je nezapamćeni interes i skandal.

Prvi puta je bjelodano dokazano da ruski sportaši koriste doping uz znanje i pomoć trenera, liječnika i dužnosnika sportskih organizacija. Nakon što je film prikazan, Stepanovi su napustili i Njemačku iz razloga sigurnosti. Filmom “Tajna dopinga: Kako Rusija stvara pobjednika”, započelo je razotkrivanje zloporaba u ruskom sportu, a cijelu tu katastrofalnu priču dovršio je nedavno Grigorij Rodčenkov, bivši direktor središnjeg ruskog antiodopinškog laboratorija u Moskvi, gdje je svojedobno radio i suprug Julie Stepanove.

Sve je organiziralo rusko Ministarstvo sporta

Rodčenkov je stručnjacima World Anti-Doping Agency, potvrdio da u njegovoj zemlji postoji organizirano dopingiranje sportaša te da je on osobno pripremao nedozvoljene preparate za sportaše prije Olimpijskih igara u Londonu 2012., svjetskih prvenstava u atletici i plivanju 2013. i 2015. te Zimske olimpijade u Sočiju 2014. Otkrio je također da su u dopingiranju sportaša sudjelovale ruske tajne službe i Ministarstvo sporta.

Iskazi i dokazi koje su podastrijeli Julija Stepanova i Grigorij Rodčenkov bili su povod Međunarodnoj antidoping agenciji da suspendira kompletnu rusku atletsku federaciju te zabrani sve nastupe, na svim međunarodnim natjecanjima, svim ruskim atletičarima. Tu je odluku o suspenziji prihvatio i Međunarodni olimpijski komitet: zabranio je nastup ruskim atletičarima na OI u Riju. Svim ostalim međunarodnim sportskim savezima prepustio je da sami odluče hoće li u svojim sportovima dopustiti ruskim momčadima i pojedincima nastup na Oimpijskim igrama u Riju.