Rijeka nije bila dostojan suparnik Dinamu u derbiju, a ovo je pet detalja koje smo izdvojili

Mamićeva je momčad jednostavno i dalje prejaka za domaću konkurenciju

GNK Dinamo - HNK Rijeka.
FOTO: PIXSELL

Nade nogometaša Rijeke i njihovih navijača da bi mogli detronizirati Dinamo i osvojiti naslov hrvatskog prvaka, doživjele su u nedjelju ozbiljan udarac.

Momčad Zorana Mamića je u derbiju 23. kola na svome Maksimiru slavila s uvjerljivih 3-0 i pobjegla Riječanima na pet bodova prednosti. Iako je kraj prvenstva još daleko, igra koju ju je pokazala momčad s Kvarnera ne sugerira da je sposobna ‘hrvati’ se s Dinamom. Ovo su neki od detalja s nedjeljne utakmice koje smo primijetili i izdvojili:

1. Dominacija Dinama

Ovo je bila 35. međusobna utakmica koju su ova dva kluba odigrali u Maksimiru otkad je pokrenuta Prva HNL. Dinamo je pobijedio čak 28 puta, tri su dvoboja završena remijem, a Rijeka je slavila samo četiri puta.

Dinamo je nastavio dominaciju
Dinamo je nastavio dominaciju PIXSELL

2. Mamićeve izmjene

Dinamov trener u nedjelju je imao sjajan ‘njuh’ za izmjene. Na poluvremenu je u svlačionici ostavio nedovoljno aktivne Roga i Šovšića, a na teren poslao Ćorića i Machada. Igra Zagrepčana odmah je postala dinamičnija, a kad je kasnije ušao i Pjaca, Dinamo je u potpunosti zagospodario terenom i Rijeka više nije imala nikakvih rješenja.

3. Kekova defenziva

Postalo je već posve uobičajeno da Rijekin trener Matjaž Kek u Maksimiru forsira obrambenu taktiku. Iako je uoči ovog derbija najavljivao hrabriji pristup, od toga opet nije bilo ništa. Riječani su se došli braniti i loviti priliku iz kontranapada, a kad su primili prvi gol, taktika im se ponovno raspala.

Matjaž kek
Matjaž kek PIXSELL

4. Nedostatak kreativnosti

Istini za volju, čak i da Kek želi napasti Dinamo, s ovakvim veznim redom mu to ne bi bilo lako. Rijeci u sredini terena kronično nedostaje kreativnosti – ima dobre napadače, ali vezna linija joj je sastavljena od igrača koji su puno više razbijači nego graditelji.

5. Nastavak niza

Uza sve navedeno, bilo bi doista čudno da Dinamo 11. put u nizu ne osvoji naslov. Mamićeva je momčad jednostavno i dalje prejaka za domaću konkurenciju iako je Rijeka ove sezone napravila korak naprijed i tek u nedjelju upisala prvi poraz. No, čini se da to još uvijek nije dovoljno za svrgavanja Dinama.

Zoran Mamić
Zoran Mamić PIXSELL