FIBA suspendirala Rusiju s Eurobasketa kojem je jedan od domaćina i Hrvatska

U srijedu je u Moskvu stiglo pismo koje su potpisali predsjednik i glavni tajnik Fibe

Argentina's Andres Nocioni (C) is challenged by Russia's Timofey Mozgov (R) during the London 2012 Olympic Games men's bronze medal basketball game between the Argentina and Russia at the North Greenwich Arena in London on August 12, 2012. AFP PHOTO /POOL/ERIC GAY
FOTO: AFP

Zbog miješanja države u rad Ruskog košarkaškog saveza (RSE) Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) suspendirala je krovnu rusku košarkašku organizaciju, a time i sve ruske reprezentacije sa svih natjecanja pod svojom ingerencijom.

U srijedu je u Moskvu stiglo pismo s tom informacijom, koje su potpisali predsjednik FIBA-e Horacio Muratore i glavni tajnik FIBA-e Patrick Baumann, a osim u Ruskom košarkaškom savezu, kopije pisma završile su u ruskom Ministarstvu sporta i Ruskom olimpijskom odboru.

Pismo Savezu

“Situacija je još napetija nego ranije i došla je do granice neprihvatljivog miješanja prijašnjeg vodstva u rad Saveza te dovodi u pitanje mogućnost da Savez nadgleda i provodi natjecanja pod svojom ingerencijom… Kako je bilo i najavljeno u pismu od 22. srpnja 2015., Izvršni odbor FIBA-e odlučio je suspendirati Ruski košarkaški savez”, stoji u pismu u kojem se navodi da se suspenzija ne odnosi na reprezentacije i suce koji trenutno sudjeluju na natjecanjima, kao ni na žensku U-18 reprezentaciju koja će za nekoliko dana započeti nastup na Europskom prvenstvu.

Poziv za sjednicu

Unatoč suspenziji, FIBA-ini čelnici pozvali su čelnike RSE-a na zasjedanje Središnjeg odbora FIBA-e koji će se 7. i 8. kolovoza održati u Tokiju, gdje će imati priliku razjasniti stanje u ruskoj košarci te predložiti sljedeće poteze koji bi mogli dovesti do ukidanja suspenzije.

No, ne budu li čelnici FIBA-e dobili zadovoljavajuća objašnjenja, Rusija neće moći nastupiti na rujanskom Eurobasketu (5 – 20. rujna) kojem je jedan od sudomaćina i Hrvatska, a time će muška reprezentacija izgubiti i mogućnost kvalifikacije za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru. Rusija bi na Eurobasketu trebala zaigrati u skupini a kojoj je domaćin Montpellier, a u kojoj su još Francuska, Bosna i Hercegovina, Finska, Poljska i Izrael.