Ruski atletičari će se ubuduće moći natjecati samo ako potpišu jedan dokument s nizom obveza

Morat će prijaviti svako kršenje antidopinških pravila drugih sportaša

FOTO: AFP

Teške optužbe za sustavni doping na razini cijele države, nagnale su čelnike Ruskog atletskog saveza (ARAF) na drastičnu odluku.

Naime, svi ruski atletičari koji žele sudjelovati na nacionalnom dvoranskom prvenstvu od 23. do 25. veljače moraju potpisati antidopinšku izjavu. Njome se obvezuju da nikada neće koristiti, prenositi, spremati i distribuirati supstance koje se nalaze na popisu zabranjenih.

“Bez potpisa nema nastupa”

“Bez potpisa na dokumentu nitko od atletičara neće smjeti nastupati”, izjavio je za TASS predsjednik ARAF-a Mihail Butov.

Ruski atletičari također trebaju zadovoljiti sve zahtjeve koji se odnose na antidopinšku kontrolu na natjecanjima i njih, te se obvezuju da će prijaviti ARAF-u svako kršenje antidopinških pravila od strane drugih sportaša.

Početkom studenog je nezavisna komisija na čelu s bivšim šefom Svjetske antidopinške agencije (WADA) Dickom Poundom objavila izvještaj koji otkriva organizirani doping u ruskoj atletici. Ruska antidopinška agencija (RUSADA) pritom je optužena da je pomagala u prikrivanju pozitivnih slučajeva dopinga.

Suspenzija još na snazi

Moskovskom laboratoriju je ubrzo nakon toga zabranjen rad, a Međunarodna atletska federacija (IAAF) je do daljnjega suspendirala Rusiju sa svih natjecanja, uključujući i Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Dakako, ispuni li Rusija sve zahtjeve, suspenzija će biti ukinuta.

Inače, u ponedjeljak je potvrđena smrt Nikite Kamajeva, bivšeg šefa RUSADA-e koji je odstupio prije dva mjeseca nakon što je izbio skandal. Iz RUSADA-e su priopćili da je uzrok smrti srčani udar.