Širi se inicijativa za zabranu nastupa ruskim sportašima: 'Olimpijadu u Parizu moglo bi bojkotirati 40 zemalja'

Međunarodni olimpijski odbor odgovara da bi bojkot zapravo bio kažnjavanje samih sportaša

This photograph taken on November 15, 2022, in Paris, shows the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games official logo, displayed in the official Paris 2024 shop in Les Halles shopping mall in central Paris. - The Olympic and Paralympic mascots are named "Les Phryges" and represent French revolutionary Phrygian caps. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
FOTO: AFP

Poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk kazao je kako bi do 40 zemalja moglo bojkotirati sljedeće Olimpijske igre. Time bi, dodao je, cijeli događaj postao besmislen, javlja BBC.

Ovo je izjavio nakon što su Poljska, Litva, Estonija i Latvija zajednički odbile plan Međunarodnog olimpijskog odbora da se dozvoli sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. za Rusiju i Bjelorusiju, Očekivano, ako MOO ustraje u toj namjeri, i Ukrajina prijeti bojkotom.

No, Međunarodni olimpijski odbor tvrdi da bi bilo kakvo bojkotiranje zapravo kaznilo samo sportaše. Poljski ministar pak vjeruje da je moguća koalicija 40 zemalja među kojima su Velika Britanija, SAD i Kanada, kako bi se ta ideja blokirala.

Kritike Velike Britanije

Međunarodni olimpijski odbor je prošlog tjedna najavio da će istražiti na koji način bi se sportašima Rusije i Bjelorusije omogućilo da sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. Njihov je stav da nijedan sportaš ne bi trebao biti spriječen da sudjeluje samo zbog svoje putovnice.

Taj plan naišao je na osude određenog broja zapadnih zemalja. Velika Britanija je rekla da je taj stav “udaljen cijeli svijet od stvarnosti rata” a Ukrajina najavila bojkot. No, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach ustrajao je kako je taj plan namijenjen zaštiti sportaša iz Rusije i Bjelorusije zemalja koji bi inače, smatra, bili diskriminirani.

Litva, Estonija i Poljska jučer su poručile: “Napori da se ruski i bjeloruski sportaši vrate u međunarodna sportska natjecanja pod velom neutralnosti legitimiziraju političke odluke i propagandu tih zemalja”, te su pozvale sve sportske organizacije i saveze da uklone sportaše ovih zemalja iz natjecanja do kraja rata.