Slovačka je izborila Euro ispred Ukrajine, koja je izgubila od Španjolske

Engleska postala tek 6. reprezentacija koja je kroz kvalifikacije prošla neokrznuta

Ukraine's Yevhen Konoplyanka (L) vies with Spain's Mario Gaspar Perez during the Euro 2016 qualifying football match between Ukraine and Spain at Olympiysky Stadium in Kiev on October 12, 2015.
FOTO: AFP

U najzanimljivijem susretu večeri Španjolska je u Kijevu pobijedila Ukrajinu 1-0 potvrdivši prvo mjesto u skupini C i plasman na Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. Direktan plasman na EURO izborila je i Slovačka pobjedom u Luksemburgu 4-2, dok će Ukrajina svoju priliku tražiti u dodatnim kvalifikacijama.
Ukrajina i Španjolska su odigrale sjajnu utakmicu u kojoj su u glavnim ulogama bili vratar David de Gea i Andrij Pjatov. Prilike su se nizale na obje strane i pravo je čudo što nije bilo više pogodaka. Domaćin je prema španjolskim vratima uputio 22 udarca i pritom imao pet sjajnih prilika, no sve je ‘skinuo’ vratar Manchester Uniteda. Odličan je bio i Pjatov koji je obranio jedanaesterac Cescu Fabregasu u 25. minuti, te zaustavio još nekoliko teških udarac, no ipak je primio jedan pogodak. Pobjednika je odlučio gol debitanta Maria Gaspara u 22. minuti. Ukrajinci su pobjedom mogli do pozicije najboljeg trećeplasiranog, no nisu uspjeli pa to mjesto i dalje drži Mađarska, a ‘skinuti’ je može tek Turska.

Četiri gola za kvalifikacije

Slovačka je plasman na EP potvrdila gostujućom pobjedom protiv Luksemburga 4-2 nakon što je umalo ispustila vodstvo 3-0. Slovaci su otvorili kvalifikacije sa šest uzastopnih pobjeda, a potom u iduća tri kola osvojili samo jedan bod bez postignutog gola i skoro sve uprskali. No protiv Luksemburga nisu pogriješili. Golove su zabili Marek Hamšik (24, 90+1), Adam Nemec (29) i Robert Mak (31), a za domaćine su zabili Mario Mutsch (61), Lars Gerson (65-11m). U trećem susretu skupine Bjelorusija i Makedonija su odigrale bez pogodaka.
Španjolska je osvojila prvo mjesto u skupini sa 27 bodova, Slovaci su skupili 22 boda, a Ukrajinci 19. Slijede Bjelorusija (11), te Luksemburg (4) i Makedonija (4).

Slovenija sigurna sa San Marinom

U skupini E praktički sve je bilo poznato i prije zadnjeg kola. Englezi su odavno pobjednici skupine, a kao drugoplasirani na EP odlaze i Švicarci. Slovenija je zadnje kolo dočekala na trećem mjestu s tri boda više od Estonije i devet golova boljom razlikom pogodaka, pa niti tu nije bilo previše dvojbe. ‘Gordi Albion’ je kvalifikacije zaključio gostujućom pobjedom protiv Litve 3-0 postavši tek šesta reprezentacija koja je kroz kvalifikacije prošla neokrznuta sa 100-postotnim učinkom. Golove su zabili Ross Barkley (29) , Harry Kane (35) i Alex Oxlande-Chamberlain (62).
Švicarska je autogolom Klavana u četvrtoj minuti sudačke nadoknade pobijedila Estoniju, dok je Slovenija rutinski odradila posao protiv San Marina pobijedivši 2-0.
Englezi su osvojili prvo mjesto sa 30 bodova, Švicarska na drugoj poziciji je sakupila 21, a Slovenija 16 bodova. Slijede Estonija (10), Litva (10) i San Marino (1)