Složili smo Telegramovu rang-listu reprezentacija na Euru, barem prema ovome što smo dosad vidjeli

Ljestvica je složena po onom što su prikazali taktički i stilski

Nakon dva kola Euro nam je dao dovoljno prilika da steknemo dojam o reprezentacijama, da ih kategoriziramo kako rezultatski, tako i dojmom o igri. Reprezentacije nisu nužno rangirane ni po šansama za osvajanje ni po tome koja bi izašla kao pobjednik protiv koje. Ljestvica je složena po tome što su prikazale kao momčadi, taktički i stilski, posebno u kontekstu očekivanja i kadra kojeg imaju na raspolaganju. Pa, krenimo.

24. Rusija

Prikazuje najgori nogomet kad se uzme u obzir kvaliteta igrača. Očajna obrana, bezidejna veza i napad bez imalo koordinacije i puno nabijanja prema Dzyubi. Previše defenzivnih igrača koji nemaju čak niti vrhunske fizikalije da pokušaju prakticirati visoki presing. Sve u svemu, ne baš ohrabrujuća situacija pred domaći Mundijal. Možda ne najlošija momčad na Euru, ali definitivno s najmanje potencijala i razloga vjerovati u bolje sutra.

23. Ukrajina

Jaki konkurenti Rusima za zadnje mjesto. Doduše oni imaju i potentne krilne igrače koji znaju stvarati razliku, kao i stopere koji mogu i moraju izgledati bolje. Ta činjenica ih možda kvalificira za zadnje mjesto jer nisu pokazali nikakav plan u igri, nikakvu suradnju ni opcije. Izgledaju jako loše, derutno, bez želje za igrom i bez timskog duha. Šteta, imaju individualnu kvalitetu i potencijal.

22. Turska

U dvije utakmice nisu pokazali da mogu stvoriti šansu kroz igru. U teoriji imaju jako motorična krila sposobna za presing, imaju Selçuk Inana sposobnog voditi igru i korigirati prvu liniju presinga, a imaju i brdo mladih talenta. Ipak, istovremeno imaju dva spora stopera koja nisu u stanju pratiti ostatak ekipe i tako postaju uteg ekipi, imaju i veliku sklonost variranju, a Fatih Terim sigurno više nije trener kakvog ga znamo recimo iz Intera. S obzirom na kvalitetu koju imaju igraju užasno staromodan nogomet, a s obzirom na turski timski duh kojim se ponose, izgledaju prilično mrtvo. Vjerojatno zadnje mjesto u grupi koja je bila preteška za njih u ovom trenutku.

21. Albanija

Čvrsti, borbeni, imaju želju, ali i manjak kvalitete. Upali su u grupu u kojoj ne mogu proći na snagu kraj Francuza i Rumunja, a Švicarce su namučili. U nekoj drugoj grupi bi fizikalijama možda ukrali još koji bod, jer nemaju ni individualnu kvalitetu ni sistemska rješenja za stvaranje viška u napadu. Ipak, protiv Rumunja će imati priliku učačkati pobjedu, za očekivati je barem hrabar pristup. Nešto što kronično nedostaje svima na ovom Euru.

20. Irska

Dobre stvari koje su pokazali u utakmici protiv Švedske nisu mogli kopirati protiv Belgije koja ih je razmontirala. Dva lica, jedno dobro, kompaktno i koordinirano, a drugo gotovo amatersko. Šansu su imali protiv indisponirane Švedske, nisu je iskoristili i to bi trebao bit kraj njihovih nadanja u prolazak. Nisu pokazali dovoljno da bi vjerovali da mogu uzeti bod čak i rezervnoj postavi Italije.

19. Austrija

Visoko na ljestvici razočarenja prvenstva. Nisu prenijeli dobru igru iz kvalifikacija gdje su izgledali odlično. Glavni igrač David Alaba izgleda loše, međutim Austrija pokazuje očajno pozicioniranje u branjenju kontri. U postavljenim napadima ostavljaju previše prostora među linijama, nemaju nikakve konekcije među linijama, stoga teško probijaju protivnika. Sve u svemu, ne pokazuju ništa od onoga što im je uvjerljivo osiguralo prvo mjesto u kvalifikacijama.

18. Švedska

Očekivano ovise o Ibrahimoviću. U toj mjeri da dosta vremena gledaju u njega i nadaju se da će on nešto napraviti. U prvoj utakmici nisu šutnuli u okvir gola, ali protiv Italije su pokazali da mogu biti nezgodan protivnik favoritima. Vjerojatno neće proći dalje na osnovu najboljih trećih, a tako da već protiv Belgije kreću u knockout sistem u kojem se mogu možda nadati Ibrinoj nadahnutoj partiji. Nije baš oličje razrađenog plana, ali nije loše svoje nade položiti u takvog igrača.

17. Slovačka

Nakon uvodnog poraza od Walesa iskalili su se na Rusima. Ipak, ne ulijevaju posebnu sigurnost ni vjeru. Ako ispune svoj cilj kvalifikacijom u drugi krug, gdje će svoju nadu zasnivati na tranziciji preko Hamšika i jako pokretnoj sredini terena. Međutim, obrana sa Škrtelom na čelu ne ulijeva ikakvo povjerenje da mogu ne primiti gol protiv iole ozbiljnijeg protivnika. A i protiv onih manje ozbiljnih. A gol razlika će odlučivati hoće li se pridružiti Šveđanima kao najlošiji treći.

16. Češka

Dobra predstava protiv Španjolske zalog je vjere da mogu napraviti nešto u drugom krugu. Kada se brane, brane se svi i brane se kompaktno, čvrsto i organizirano. Protiv Hrvatske su pokazali kako prema naprijed nemaju adekvatna rješenja. Ipak, trebali bi biti bolji od Turske, a onda kad se zatvore kao protiv Španjolske mogu na jednu kontru izbaciti puno kvalitetnije momčadi.

Zanimljive uloge bekova u obrani i u napadu. U obrani se ne vezuju uz stopere nego idu široko, računajući na pomoć iz veznog reda. Napadački fokus grade na širokim pozicijama, dugom loptom traže špica koji ostavlja loptu na stranu gdje krilima obično pomažu bekovi koji nerijetko dolaze u završnicu. Ekipa koja definitivno nikoga neće nadigrati, ali svi će je htjeti izbjeći.

15. Portugal

Možda pokazuje i najveće oscilacije. U nekim fazama utakmice pokazuju iznimne konekcije u posjedu, plan kako ugroziti protivnika i otvaranja u kojima sudjeluje čitava momčad. Već u idućem trenutku, bez vidljivog povoda, svi su statični i traže Ronalda koji igra nogomet s kompleksom heroja. Individualnu kvalitetu imaju, pokazuju zanimljive koncepte u napadu, Nani igra vrhunski svoju ulogu špica, ali moraju početi igrati timski.

14. Belgija

Momčad iznimnog talenta i veliki dužnici. Wilmots ulazi u konkurenciju za najlošijeg trenera turnira jer njegova momčad nije pokazala baš ništa. Na raspolaganju ima svu silu talenta, igrače različitih karakteristika i tipova, tako da može sigurno složiti različite opcije igre. Međutim, nije složio ništa, Belgija zasad nije pokazala da ima igru kojom može napraviti išta. Italija ih je ponizila, iako to rezultat ne pokazuje, a Irska nije bila protivnik koji bi pokazao išta više da imaju individualce koji će iskoristiti ponuđeno. Uz Rusiju, Ukrajinu i Austriju najveće razočarenje Eura i najveće srozavanje na ovoj listi.

13. Rumunjska

Imaju brzinu i središnjicu terena koju temelje na duel igri. Dovoljno je bilo da namuče Francuze i uzmu bod Švicarcima. Nedostaje pravog talenta ili malo hrabrijeg presinga, ali njihova motoričnost je fino osvježenje na prvenstvu. Vrlo vjerojatno prolaze grupu i mogu biti zadovoljni prikazanim. Ako im se otvori ždrijeb i ponove igru iz prva dva kola, možda čak budu autsajder koji je došao najdalje

12. Sjeverna Irska

Najlimitiraniji kadar na turniru iz kojeg je Michael O’Neill izvukao dosta. Nakon prvih 18 utakmica za kormilom, imao je jednu pobjedu. A zatim je nanizao dovoljno da se izravno kvalificira i izgradi dobar sistem igre. Ipak, s takvim igračima dosta je dovoljno samo za treće mjesto u skupini i časno ispadanje u osmini finala. Imaju dobru defenzivnu organiziranost, dobro zatvaraju prostor i kontroliraju skok, tako da je dosta teško ih razbiti.

Međutim, u fazi napada pokazuju jako malo, što je uvjetovano inferiornom kvalitetom. Ipak s planom u jednom smjeru izgledaju bolje nego nekoliko drugih ekipa i zaslužili su posebne pohvale jer su jedno od ugodnijih iznenađenja. Ispada da će za siguran prolazak biti dovoljno ne nastradati od Njemačke.

11. Island

Dobrom obranom došli do boda protiv skromnog Portugala, kiksom u zadnjim minutama uhvatili samo bod protiv Mađara i doveli se u nezavidnu situaciju. Pokazali su solidnu defenzivnu kompaktnost, a imaju dovoljno talenta da izlazak u napad izgleda tečno. Plan imaju, stabilnosti se uče, bila bi šteta kad ne bi prošli dalje. U ludoj skupini je baš sve moguće.

10. Mađarska

Predvode tablicu Grupe F nakon dva kola što nije nešto što su mnogi očekivali. Zapravo, ne igraju dojmljivo, lošiji su od Islanda, nemaju nijedan veliki adut, čak nisu ni previše defenzivno kompaktni ali iskorištavaju ono što protivnici ponude. S 4 boda su vjerojatno osigurali prolazak, ali u osmini finala bi mogli biti i najpoželjniji protivnik.

9. Švicarska

Još jedna momčad koja je razočarala. Sretna pobjeda protiv Albanije s igračem više i remi s Rumunjima. Imaju sve: talent, fizikalije i sasvim solidan plan igre. Međutim izgleda kao da su u lošoj formi. Shaqiri gubi lopte kao na tekućoj vrpci, a Xhaka nije pokazao koliko vrijedi. Prednja četvorka zasad izgleda jako loše, a posebno je grozan Seferović koji igra bez prave dinamike, tako da možemo ubrzo očekivati više Embola. Švicarska ne izgleda impresivno, ali izgleda kao da joj jako malo nedostaje da se zakotrlja u pravom smjeru i iskoristi puni potencijal, zbog toga dosta visoko deveto mjesto.

8. Poljska

Bartosz Kapustka se pokazuje kao vrhunski igrač. U utakmici protiv Njemačke dobio je tek 10 minuta i pokazao kako zaslužuje biti na terenu usprkos tome što ima samo 19 godina, jer igrač je koji stvara razliku. Lewandowski je još bez gola, međutim radi nevjerojatan posao u otvaranju prostora suigračima. Iznimno dobro posložena momčad, Krychowiak nosi igru i dokazuje se kao jedan od najboljih centralnih veznih na svijetu. Stoperi ne pokazuju veliku polivalentnost, ali dok mogu kontrolirati skok trebali bi biti dobri. Ako se Lewandowski uz ovaj playmaking razmaše i u realizaciji Poljaci mogu iznenaditi baš svakoga.

7. Wales

Igraju u 3-5-2 tako da dosta ovise o tome koliko će kvalitetno posao odraditi njihovi bočni igrači. Bale je naravno glavni igrač o kojem ovise gotovo koliko i Šveđani o Ibrahimoviću, ali su ostali igrači dosta aktivniji u pružanju podrške svom alfa igraču nego Šveđani ili Portugalci. Bočni stoperi se previše lijepe uz središnjeg, što je u redu u situacijama potpunog bunkera, međutim inače ostavljaju nepotrebno mnogo prostora uz aut liniju. Za instrukcije bi bilo potrebno pogledati kako to rade Talijani.

6. Hrvatska

Bez pada nakon izlaska Modrića protiv Češke, bili bi i više plasirani. Analizirali smo obje utakmice i nema potrebe ulaziti u detaljno seciranje. Svakako smo ovisni o Modriću u velikoj mjeri, ali to je normalno. Recimo Wales, Portugal, Švedska, Slovačka i Poljska svi redom o najboljem igraču ovise više nego Hrvatska. Igramo upadljiv nogomet, držimo kontrolu nad protivnikom i stvaramo šanse, ali jako malo zabijamo.

Realizacija je problem, ali kako je Strinić popravio svoju igru, kako su role stabilizirali Badelj, Brozović i Rakitić, ostaje vidjeti hoće li se popraviti i taj segment. Ono što ne veseli je nedostatak izmjena u toku utakmice, promjene ritma i svježina s klupe su bitan faktor u utakmicama jer na Euru nadrealno puno golova pada u zadnjim minutama.

5. Engleska

U utakmici gdje su potpuno nadigrali protivnika primili su gol u nadoknadi i izgubili bodove, a u utakmici gdje nisu briljirali pobjedu su osigurali preokretom na kraju utakmice. Zasad veliki naglasak prilažu na doprinos bekova. Možda po prikazanom plasirani i malo previsoko, ali uz toliko igrača iz dvije momčadi imaju dozu uigranosti i rutine koja će se sigurno pokazati kako turnir bude išao kraju. Ono što ne ohrabruje, Hodgson još traži prava kadrovska rješenja, komplicira i eksperimentira. Ne znaju ne samo sastav nego ni formaciju veznog reda, planiraju li igrati s krilima ili s desetkom uz dva napadača. Sve te dvojbe ne mirišu na dobro, ali zasad su pokazali sasvim dovoljno. Koliko će daleko? To se ne usudim prognozirati.

4. Francuska

Nakon loše prve utakmice na klupi su ostali Pogba i Griezmann. Hrabar potez, ali nije riješio baš ništa. Francuska ima fizički moćnu ekipu, ali nedostaje pravih kreativnih igrača. Zasad ih nosi Payet, ali ispada da je kasna ozljeda Lassa Diarre nepremostiv problem u izgradnji igre. Zaista nevjerojatno zvuči da je Lass Diarra zaista toliko bitan igrač za Francusku i to kao playmaker. Problem muče i s bekovima, koji (posebno Evra) nisu u stanju pratiti prvu liniju. Ono što čudi je da uz toliko fizički moćnih igrača ne koriste presing puno više. I

mati prednju liniju s Giroudom, Griezmannom i Payetom, a iza njih Matuidija, Pogbu i Kantea uz dva brza stopera izgleda idealnim za produžene periode vrhunskog presinga koji bi kompenzirali manjak pravog playmakera. Kad bi Klopp imao ovakvu ekipu, bio bi glavni favorit za sve trofeje. Deschamps očito nema slične namjere. Izgledaju neuvjerljivo, muče se s igrom, dobivaju u zadnjim trenucima, ali dobivaju. Domaćini su, moćni su fizički i puni talenta; svakako i dalje ostaju top3 favoriti za turnir. Za napredak na ovoj listi morat će pokazati napredak u igri.

3. Njemačka

Svjetski prvaci se još traže. Posjeduju vrhunsku kvalitetu, razrađene sisteme igre, ali dosta toga zapinje na poziciji bekova. Prinudna rješenja sa stoperima na širokim pozicijama za posljedicu imaju probleme u razvlačenju protivničkih obrana. Bez opasnih igrača u širokim pozicijama nema rada kroz međuprostore, a na tome počiva njihova igra posjeda i ostvarivanja viška u opasnim zonama. Kroos igra odlično, zbilja šefuje igrom, imaju najbolje razigravače među stoperima koji učestalo upućuju okomite lopte. Začuđuje vrlo malo pokušaja stvaranja viška driblingom, što je jedna od teže shvatljivih stvari u sistemu s toliko individualne kvalitete.

2. Italija

Momčad koja je definitivno pokazala najviše po taktičkom planu. Iznimna igra protiv Belgije, nešto slabija u drugom kolu protiv Švedske, što samo upućuje na ono što smo znali i prije prvenstva, Italija je potencijalna opasnost za svakoga tko se usudi napasti, dok zbog manjka individualne kvalitete teško lomi protivnike. Igra u 3-5-2, s jako mobilnim stoperima i bočnim igračima izgleda izvrsno.

Hibridni sustav počiva na tome da bočni igrači nisu pasivni, često izlaze visoko, stoper na toj strani pokrije prostor, a bočni igrač na drugoj strani se spusti na poziciju pravog beka, tako da se Talijani u većini slučajeva brane s četvoricom. Zasad je taj mehanizam osvježenje što se tiče taktičkih postavki na Euru, a onda, s činjenicom da je Italija već nakon drugog kola osigurala prvu poziciju, gura Azzurre na mjesto broj dva.

1. Španjolska

Dominacija protiv Češke okrunjena golom u zadnjim minutama, dok je Turska opasno nastradala. Španjolska posjeduje samo jedan problem, nema Messija. Furija pokazuje odličnu igru u posjedu, drže loptu kvalitetno i posjeduju iznimnu stabilnost u igri koja se manifestira gotovo savršenom kontrolom. Kad protivnik ponudi prostor među linijama onda su ubojiti.

Za bolju i atraktivniju igru protiv povučenih protivnika potrebno je više penetracije, a zasad najdirektniji igrač u zadnjoj trećini je Jordi Alba. Iniesta zasad jedno od prvih imena turnira, savršeno kontrolira posjed, odlično dribla i stvara šanse. Nakon lošeg turnira u Brazilu, Španjolska ponovo preuzima ulogu favorita.