Španjolski mediji pišu o tome kako je Hrvatsko novinarsko društvo optužilo Šukera za nasilje

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza ima veliki ugled u Španjolskoj

13.06.2015., Split - Konferencija za medije celnika HNS-a u hotelu Radisson BLU povodom iscrtanog kukastog kriza na travnjaku za vrijeme kvalifikacijske utakmice Hrvatska - Italija. Predsjednik HNS-a Davor Suker. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL/PIXSELL

Dopisnica španjolske novinske agencije EFE u Zagrebu poslala je izvještajni tekst pod naslovom “Hrvatski novinari optužili Davora Šukera za nasilje i cenzuru” kojeg je na svojim internetskim stranicama objavilo nekoliko sportskih novina u Španjolskoj i Portugalu. Davor Šuker (47), predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), u Španjolskoj ima veliki ugled te je popularan među nogometnim djelatnicima, novinarima i navijačima. Za Sevillu je igrao od 1991. do 1996. kada je prešao u Real Madrid za kojeg je zabijao golove do ljeta 1999. godine.

Sukob s Indexom

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) optužilo je predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), bivšeg nogometaša Real Madrida Davora Šukera, za sprečavanje slobode informiranja i za fizičko nasilje nad novinarima”, piše EFE i nastavlja: “HNS je prije nekoliko dana zabranio novinarima popularnog portala s vijestima Index.hr prisustvovanje njihovim konferencijama za medije zbog kritika na račun najvišeg hrvatskog nogometnog tijela, te je o tome objavio službenu informaciju. Zaštitari su u četvrtak silom spriječili troje Indexovih novinara da uđu na novinsku konferenciju. Sam Šuker je oduzeo mobitel jednom od novinara koji je snimao prizor, iako mu ga je kasnije vratio, stoji u optužbi HND-a objavljenoj u četvrtak. HND nije dobio odgovor na zahtjev da HNS ukine zabranu Indexu. HND smatra da je ponašanje HNS-a i Šukera antiustavno i nedopustivo te je o tome obavijestio Europsku federaciju novinara (EJF) i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS)”, navedeno je u tekstu agencije EFE.

Taj tekst su u na svoje internetske stranice prenijeli španjolski sportski list AS, Mundo Deportivo sa sjedištem u Barceloni, besplatne dnevne novine 20 minutos, španjolsko izdanje američkog ESPN-a te u nešto kraćoj verziji portugalski sportski listovi A Bola i O Jogo. Komentara ili drugih napisa nije bilo.