Što je zajedničko ovoj trojici napadača, osim što su igrali u Chelseaju?

Svaki put kada je jedan od njih dolazio u Chelsea, klub ne bi uspio obraniti naslov

FOTO: AFP

Što je zajedničko trojici velikih napadača Andriju Ševčenku, Fernandu Torresu i Radamelu Falcau osim činjenice da su sva trojica igrali ili još uvijek igraju za Chelseaju? Naime, svaki put kada je jedan od njih dolazio u klub, on bi iza sebe imao uspješnu sezonu, a nekako bi se s njihovim dolaskom poklopila kriza rezultata. Naravno da oni nisu jedini razlog zbog kojeg je aktualni prvak loše ušao u borbu za obranu naslova, ali je u svakom slučaju zanimljvo.

1. Andrij Ševčenko

U vrijeme kada je 2006. napuštao Milan za londonski Chelsea bio je među najboljim napadačima svijeta. Jose Mourinho upravo je obranio naslov prvaka, a u momčadi su igrali nogometaši poput Drogbe, Lamparda, Essiena i Ballacka. No, na kraju je do naslova stigao Manchester United, dok su u polufinalu Lige prvaka ispali od Liverpoola.

https://www.youtube.com/watch?v=MxP8Aqfcn30

Ukrajinski napadač je, inače, u toj sezoni odigrao 51 utakmicu, a u strijelce se upisao 14 puta. Sljedeće godine Mourinho je napustio klub, a Ševčenko je u 25 nastupa zabio osam golova. Također, nije igrao u finalu Lige prvaka. Poslije toga otišao je u Milan na jednogodišnju posudbu, a potom se vratio u Dynamo Kijev gdje je nakon tri sezone okončao karijeru.

2. Fernando Torres

U siječnju 2011. Chelsea je Liverpoolu za njega platio 50 milijuna funti, što je bio rekordni iznos za transfer u Engleskoj. Predvođeni Carlom Ancelottijem Chelsea je branio naslove u prvenstvu i FA kupu, a upravo zbog lošeg ulaska u prvenstvo trebalo im je veliko pojačanje. Međutim, Španjolac je do kraja prvenstva zabio samo jedan gol u 18 utakmica.

https://www.youtube.com/watch?v=FaS2JBd9x10

Chelsea je, naravno, ostao bez naslova, a do novog su došli tek 2015. godine. No, za razliku od Ševčenka, Torres je osvojio nekoliko trofeja s tim kubom, a ostat će upamćen po golu Barceloni u polufinalu Lige prvaka 2012. Te je godine postao europski prvak, a godinu kasnije osvojio je i Europsku ligu. Kao i Ševčenko i on se preko Milana vratio u matični klub, Atletico Madrid.

3. Radamel Falcao

Nakon razočaravajuće sezone u Manchester Unitedu Louis van Gaal odlučio je da neće od Monaca otkupiti ugovor Radamela Falcaa. Međutim, Jose Mourinho skupio je dovojno hrabrosti te je u svom stilu najavio da će on Kolumbijca vratiti u vrh svjetskog nogometa. Chelsea, kao i prethodna dva puta, opet brani naslov prvaka i opet su u krizi rezultata i izgledno je da neće doći do tog trofeja.

Falcao sada većinu vremena provodi na klupi jer prednost ima njegov bivši suigrač iz Atletico Madrida, Diego Costa. U 11 utakmica koliko je odigrao, nekadašnji El Tigre, zabio je samo jedan gol. Tko bi rekao da je ovaj nogometaš prije dvije godine u finalu europskog Superkupa zabio tri gola upravo svom današnjem klubu.

https://www.youtube.com/watch?v=juVOxRMSrBY

S dolaskom siječanjskog prijelaznog roka sve se više piše o njegovom povratku u Monaco, a prema informacijama iz engleskih medija niti oni ga ne žele pogotovo zbog činjenice da pola njegove tjedne plaće, 265 tisuća funti, plaća Chelsea. Tko zna, možda i on poput ove dvojice iz Chelseaja prijeđe u Milan.