Nekad je nužno odabrati stranu

U svijetu atletike otkriven skandal nevjerojatnih razmjera, svaki treći osvajač medalja na SP-u i Olimpijskim igrama bio je dopingiran

Njemački i engleski mediji pristupili su bazi rezultata testova krvi

FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Engleski list Sunday Times u suradnji s njemačkim ARD-om pristupio je bazi podataka s više od 12 tisuća rezultata testova krvi od oko 5000 atletičara i otkrio da je uzimanje nedopuštenih sredstava jako rašireno među najboljim svjetskim atletičatima. U dokumentarnom filmu ARD je objavio da je svaki treći osvajač olimpijske ili medalje na Svjetskim prvenstvima između 2001. i 2012. godine bio dopingiran.

ARD je vijest objavio na temelju rezultata Međunarodne atletske organizacije. “Najčešće su dva od tri osvajača medalja na Olimpijskim igrama tijekom svoje karijere bila dopingirana, a vjerojatno i sva tri”, rekao je Michael Ashenden, znanstvenik koji je za ARD analizirao rezultate. “Milijuni dolara dolaze od televizijskih prava, a jako mali dio toga se potroši na borbu protiv dopinga”, rezočaran je Ashenden.

Najviše dopinga u Rusiji

Rezultati pokazuju da trećina osvajača medalja od njih 146, među kojima je 50 zlata, ima sumnive rezultate testa krvi. Niti jednom od atletičara sa sumnivim testovima nije oduzeta medalja. Deset medaja na zadnjim Olimpijskim igrama osvojili su atletičari sa sumnjivim nalazima.

Najveća količina atletičara sa sumnivim rezultatima dolazi iz Rusije. Oko 80 posto osvajača medalja iz te zemlje ima sumnjive rezultate.

Bolt i Farah su čisti

No, među dopingiranima nisu najbolji svjetski sprinter i najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt te britanski trkač Mo Farah, za koje se sumnjalo da uzimaju nedopuštena sredstva.

Na informacije koje je iznio ARD odgovorila je Svjetska antidopinša organizacija (WADA) i poručila da te rezultate smatra jako uznemirujućima, javlja BBC.