Taktička analiza Španjolske: Prvi put na ovom Euru Hrvatska će biti posve podređena, ali nismo bez šanse

Bit će iznimno bitno osigurati kvalitetan blok i kvalitetno ulaziti u kontre

Utakmica protiv Španjolske bit će vrlo različita od dvije prethodne utakmice u grupi. Nakon što je i protiv Češke i protiv Turske Hrvatska dominirala u dužim periodima igre, potpuno kontrolirajući zbivanja na terenu i stvarajući šanse, Španjolska će nas staviti u podređen položaj.

Furija, kao jedan od glavnih favorita prvenstva i dosad najuvjerljivija momčad po prikazanoj igri, testirati će igru Čačićeve Hrvatske u jednom segmentu koji dosad nismo imali prilike vidjeti.

Prvi dominantni protivnik

Naime, Hrvatska se pod Čačićem nije susrela s dominantnim protivnikom koji je sposoban oduzeti loptu i natjerati nas da se branimo duži period vremena. Osim što će Španjolci testirati sposobnost branjenja i reakcije obrane kada se nađe pod kontinuiranim pritiskom, bit će zanimljivo vidjeti kako će u ovakvim promijenjenim uvjetima reagirati prednja linija i vezni red.

Zahtjevi prema igračima iz sredine i napada ići će prema tome da blokiraju opasne zone, prate suparničke igrače, a tek onda napadaju i to kroz brzu tranziciju za razliku od dosadašnjih postavljenih napada. Španjolska će biti test koji će pokazati koliko je Hrvatska dobra u reaktivnom nogometu.

Dok je upoznavanje s Turskom i Češkom, njihovim prednostima i manama bilo iznimno zanimljivo, tako nešto, kad pričamo o Španjolskoj, zaista nije potrebno. Vrhunska momčad, bez nepoznatog igrača, s jasnim identitetom igre, rezultatima unatrag nekoliko godina, prepoznatljivog stila i visokih dometa. Zaista, i nakon nekoliko gledanja snimki, malo toga se može reći, a da već nije poznato.

Posjed lopte kao cilj i sredstvo

Prvi i osnovni postulat igre Španjolske je posjed lopte. Iz njega sve proizilazi, s posjedom počinju i završavaju. Imaju iznimno tehnički talentirane igrače u svim linijama, počevši od vratara do centarfora. Ne izbijaju lopte, rijetko šalju duge pasove i još rjeđe dižu loptu s travnjaka.

Naravno, težište igre je na zbilja izvrsnom veznom redu. Teško je procijeniti hoće li se del Bosque odlučiti odmoriti Fabregasa ili Iniestu, ali i Koke i Thiago su jednako sjajni igrači koji mogu zadržati istu razinu igre i sigurno neće promijeniti koncepciju. Veznom redu u posjedu lopte pomaže i David Silva, dok se nerijetko i Morata spušta primiti loptu. S toliko igrača u sredini postavlja se pitanje tko ekipi daje širinu terena i dubinu igre.

Važnost bekova za efikasnost Španjolaca

Odgovor je – bekovi, koji su koncepcijski nevjerojatno bitni.

analiza1

Bez toga da se bekovi postave visoko i široko, Španjolska nije u stanju raširiti protivnika i ostaje vrlo teško u takvim uvjetima stvarati višak. Bekovi nose velik teret u idealnom funkcioniranju napada jer onemogućuju protivničku momčad da se zgusne i blokira sredinu, a istovremeno potiskuju protivnika duboko u svoju polovicu. Za davanje dubine najčešće je zadužen Nolito, ali često tu ulogu preuzimaju i Alba i Juanfran.

analiza3

Ovdje vidimo kako su Česi, koji su odigrali dosta bolju obranu nego Turska, iskontrolirali sredinu i međuprostor u koji se spustio Morata, dok su bekovi Španjolske defacto postali krila, a Nolito vreba poziciju za utrčavanje iza leđa zadnje linije. Česi su se obranili zahvaljujući izvrsnoj suradnji među linijama, ali u videu možete vidjeti kako je protiv nekompaktne obrane Turske Španjolska utrčavanjem Nolita iz drugog plana došla do laganog gola.

Važnost aktivnog napadanja prostora

U pripremi utakmice sa Španjolskom, video koji upozorava na način na koji bekovi daju širinu, a utrčavanje iz drugog plana dubinu napadu Furije.

Gepostet von General poslije bitke am Montag, 20. Juni 2016

Sve dalje je čista varijacija na temu. Iako su više okomiti nego na prijašnjim natjecanjima, glavna karakteristika Španjolske je i dalje strpljivost, kruženje i traženje pukotine u obrani. Od tog plana nema odustajanja, to je identitet bez kojeg ne mogu funkcionirati.

Kratko vrijeme u obrani

Način na koji Španjolska igra obranu je isti na koji igra napad – posjedom lopte. Vode se logikom da protivnik ne može zabiti gol dok oni imaju loptu i zasad im logika savršeno funkcionira. Zadnji gol koji su na Euru primili bio je onaj Italije u prvom kolu prije 4 godine, dakle iza sebe imaju čitav turnir na kojem nisu primili gol.

Kada izgube loptu, odlučuju se za visoki i brzi presing kako bi što prije povratili posjed. U tim trenucima ključna je uloga Busquetsa kao korektora prve linije presinga koji više uz sebe nema Xabi Alonsa, te mu je uloga jako slična kao ona u Barceloni. Uz pomoć visoke linije stopera, svoj posao zasad odrađuje na vrhunskoj razini, iako je protiv svake logike ostaviti toliku količinu prostora s tako visoko podignutim bekovima jednom čovjeku. Makar se on zvao Sergio Busquets.

Već viđeni recept

Hrvatska nije bez šansi. Nužno je odigrati kvalitetan blok i na vrijeme preuzimati igrače među linijama. Krila će morati biti jako blizu bekovima i pružati pomoć u kontroliranju napada Španjolske kao što su to radili Česi, a istovremeno ne smiju ponoviti istu pogrešku i uvući se golmanu u krilo.

Za pozitivan rezultat će biti iznimno bitno kako izlazimo u kontre, tu će biti od ključne važnosti izbjeći prvi presing Španjolaca, odigrati okomito dodavanje na špica, zatim iskontrolirati njegov povratni pas stabilizacije i onda iskoristiti to što su bekovi tako visoko postavljeni napadajući kanal između stopera i beka.

Španjolska je favorit, možda i čitavog prvenstva. Međutim, Česi su pokazali kako se može s njima. A sjetimo se samo da je nakon Modrićeve oduzete lopte u Poljskoj i solo akcije Rakitić propustio zicer koji je mogao izbaciti buduće prvake s natjecanja i otvoriti nam put u četvrtfinale. Načina ima, na Čačiću je da ih nađe, a na momčadi da ih pretvori u rezultat.