Počeo je NBA Playoff, a ovo je sve što trebate znati o favoritima

Konkurencija nikada nije bila jača, a ovih šest ekipa je ispred ostalih

CLEVELAND, OH – APRIL 19: Avery Bradley #0 of the Boston Celtics fights for a loose ball with LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers in the first half during Game One in the Eastern Conference Quarterfinals of the 2015 NBA Playoffs 2015 at Quicken Loans Arena on April 19, 2015 in Cleveland, Ohio. NOTE […]
FOTO: AFP

U subotu u 18:30 po europskom vremenu, počela je prva faza doigravanja u američkoj NBA košarkaškoj ligi. Susret između Toronto Raptorsa i Washington Wizardsa, koji je otvorio ovogodišnji playoff, završio je pobjedom Washingtona u produžecima rezultatom 93-86.

Iza nas je vrlo sažeta regularna sezona, prepuna dobrih poteza, različitih taktika i mladih talenata koji najavljuju velike stvari. Čini se kako u NBA-ju kokurencija doista nije bila nikad jača, što ne znači da neke momčadi nisu za nijansu bolje pa ih to čini favoritima.

Ako vam je ovo prva sezona u kojoj sudjelujete, mogla bi od vas već sada stvoriti zaljubljenika u NBA. U ovom tekstu pokušat ćemo procijeniti koja su tri glavna favorita za naslov iz obje konferencije.

Započet ćemo sa zapadnom konferencijom koja ponovno ima bolji ukupan omjer naspram Istoka. Prilično jaka konkurencija sa Zapada, već od prve runde pružit će nam neizvjesne dvoboje vrijedne finala.

ZAPAD

Golden State Warriors

New Orleans Pelicans v Golden State Warriors - Game One

Trenutno najbolja momčad lige prema svim kriterijima. Njihove brojke jasno govore da posjeduju cijeli paket potreban za osvajanje najjače košarkaške lige.

Predvode ligu s brojem postignutih poena po utakimici i asistencija po utakmici, a po broju skokova su šesti u cijeloj ligi. Od 82 utakmice pobijedili su 67 i izgubili samo 15, od čega su samo dva puta poraženi na domaćem terenu.

Dominacija kod kuće posebno je bitna kod osvajanja naslova. Naime, pobjednik runde je onaj koji prvi dostigne četiri pobjede u međusobnim susretima. Nekada broj tih susreta bude neparan i jedna momčad odigra utakmicu više na domaćem terenu. Upravo u tim trenucima vatrena atmosfera u Kaliforniji može uvelike pomoći svojim miljenicima.

Dakle, rekordne brojke, fenomenalni navijači, široka klupa, otvorena i brza igra prema naprijed sa sjajnim šuterima za 3 poena, vrlo dobra obrana na distanci i naravno Stephan Curry.

Vrlo vjerojatno MVP ove sezone, kojeg krasi mekan i specifičan dribling, još mekši i ubojitiji šut, liderske sposobnosti na terenu i sve bolja obrana. On je trenutno igrač koji može napuniti bilo koga. Kada uđe u rutinu šutiranja, što je vrlo često, obrane za njegovu igru gotovo da i nema.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TrsLbtzWIAk]

Uz njega tu se još nalazi i drugi najbolji šuter lige Klay Thompson, pa i specijalist za obranu i jedan od najboljih šestih igrača uopće Andre Iguadala. Najveće iznenađenje je učinak Dreymond Greena koji je do sada bio prilično koristan u obrani, a od ove sezone je uz Curryja i društvo naučio kako asistirati i postizati koševe u kontinuitetu.

Stvarno moćna ekipa Golden Statea nema manu. Dapače, s obzirom na iskustvo koje su skupili u doigravanjima znaju što ih čeka. Prije dvije godine su skoro izbacili San Antonio, falilo im je par sitinica. Mislim da ovoga puta neće faliti ništa što bi spriječilo Golden State da osvoji ligu nakon točno 40 godina.

LA Clippers

Denver Nuggets v Los Angeles Clippers

Još uvijek ih vole nazivati drugom momčadi iz LA-a, a Clippersi su unatoč tomu vrlo ozbiljan kandidat za finale, u najmanju ruku. Oni defintivno više nisu druga momčad LA, već uvjerljivo prva i to nekoliko sezona zaredom.

Ovom momčadi upravlja Chris Paul, genijalni playmaker, koji predvodi ligu u asistencijama, a iz svoje momčadi izvlači više od maksimuma. On ne postiže puno poena, ali postotak realizacije mu je na visokih 48.5%, što znači da jako dobro zna kada je red na njega da preuzme stvari u svoje ruke.

Uz borbenog Paula tu su još dva velika dečka Blake Griffin i DeAndre Jordan. Visoko krilo, Griffin je od ove sezone u svoju igru unio šut sa distance tako da sad uz svoju poletnost i snagu, imat će još više prostora za fantastične prodore. Imao je sitnih problema sa ozljedama ali kada je Blake zdrav obruči pucaju.

Uz svestranog Blakea, još jednu visoku poziciju popunjava centar DeAndre Jordan. Uz Anthonya Davisa najdominatniji centar lige, kojeg ne krasi mekana ruka i visok broj postignutih poena, nego skupljanje promašenih šuteva svojih suigrača. To je njegov dio posla i to je radi sjajno. Ove sezone ima prosjek od čak 15 skokova po utakmici od čega su 4.8 napadačkih.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TRuMyguXYuY]

Clippersi stvarno izgledaju i igraju dobro a kada se uz ove sve igrače pridoda činjenica da ih već dvije sezone vodi legnedarni Doc Rivers, jedan od najcjenjenijih aktivinih stručnjaka, Warriorsi bi mogli biti ugroženi. Posebice zato što je on doveo jednu ozbiljnost koja je ipak malo falila ovoj dosta mladoj momčadi.

San Antonio Spurs

Vječni San Antonio Spursi, aktualni prvaci, kao i obično imali su slabiji ulazak u sezonu, ali što se playoff više približavao njihova je igra proporcionalno jačala.

Zadnjih nekoliko godina ih se otpisuje kao prestaru momčad, ali tada vizionar Greg Popovich napravi mali face lifting i prvenstvo je njihovo.

Uz dobro nam znanu veliku trojku, Tim Duncan, Manu Ginobili i Tony Parker, još jedan igrač se nametnuo kao trenutno njihovo glavno oružje u napadu i obrani, prošlogodišnji MVP finala Kawhi Lenard. Zbog njegovog skromnog karaktera nećete ga vidjeti na velikim najavama, reklamama ili slično, no njegova igra iznimno je korisna za cijelu momčad.

Intersanta je taktika Popovicha da čuva i odmara svoje igrače tokom sezone, i praktički na taj način postepeno diže njihovu formu kako sezona odmiče. Čini se da mu to ponovno uspijeva, gledali smo do sad prilično neuvjerljiv San Antonio, no zadnjih desetak utakmica ponovno izgledaju kao prvaci.

Ne treba previše duljiti o tome zašto je San Antonio jedan od favorita, o njihovim uspjesima i europskom stilu košarke manje više je sve poznato. Jedino što ih trenutno možda ne čini glavnim favoritima je činjenica da nisu obavili niti jednu ozbilljniju kupnju ove godine. To im je do sad ipak davalo neku svježinu i novinu potrebnu za naslov.

ISTOK

Atlanta Hawks

Atlanta Hawks v Washington Wizards

Uspjeh Atlante ove godine iznenadio je mnoge. Činilo se kako imaju prosječnu momčad s prosječnim igračima koji će možda izboriti doigravanje, kao što im je to jedva pošlo za rukom proše godine.

Svima je postalo jasno o kako se opasnoj momčadi radi kada su siječnu ove godine zbilježili rekord franšize od 17 pobjeda za redom.

Njihov strateg Mike Budenholzer najzaslužniji je za takav skok. On je bivši asistent Grega Popovicha i proveo je 18 godina sa San Antonio Spursima. Mislim da je svima jasno što Mike Budenholzer radi u Atlanti – nove Spurse. Od naizgled prosječnih igrača napravio je sjajnu momčad koja melje sve pred sobom, a posebice na domaćem terenu.

U njihovom stručnom stožeru angažiran je i Hrvat Neven Spahija, kao netko tko također donosi europskog štiha u njihov sustav.

Gledajući njihovu statistiku teško ćete se oduševiti, ali gledajući njihovu brzu tranziciju lopte i timski duh koji ih krasi, biti će vam jasno zašto su oni prva momčad Istoka.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=19_ZchJSVCI]

Uz pozdanog centra Ala Horforda, svestranog krila Paula Millsapa i neumornog Jeffa Teaguea kao igrača koji radi razliku ipak bih se odlučio za beka Kylea Korvera.

Njegov napredak je zapanjujuć, od običnog “bijelca” koji bi tu i tamo ubacio koju tricu, on je sazrio u igrača koji pobjeđuje utakmice. Ako pogledate neki dvoboj Atlante jasno će vam biti kakav je njegov utjecaj na igru, konstano zalaganje i samo jedan cilj – pobjeda. Kyle više ne stoji u kutu gdje čeka otvorenu tricu svaki 13. napad. On sad osvaja skokove, nesebično dijeli asistencije, radi screenove, igra vrlo solidnu obranu, a tricu ubacuje s nevjerojatnom uspješnoću od 49%. Iskoristiv je u svim smjerovima, a kad još posjeduje tako ubojit šut, imate igrača koji odlučuje susrete.

Ova cijela priča oko Atlante stvarno veseli i nadahnjuje, bez nekih velikih zvijezda i pompoznih ugovora uspijeli su pokoriti Istok gdje su ostavili LeBronov Cleavlend iza sebe sa zaostatkom od 10 pobjeda.

Jedini problem ove momčadi za eventualan ulazak u finale bit će neiskustvo igranja u doigravanju i općenito pobjeđivanje u jednom drugačijem i zahtjevnijem sustavu natjecanja. U svakom slučaju sa svojom briljantnom igrom zaslužuju biti u ulozi jednog od favorita, od njih se puno očekuje.

Cleveland Cavaliers

Detroit Pistons v Cleveland Cavaliers

Svi pretpostavljam znate kako je to stari-novi klub NBA zvijezde LeBrona Jamesa. On se nakon prošlogdišnjeg poraza u finalu odlučio vratiti ondje gdje je sve započelo.

Dolazak Jamesa sa sobom je povukao još mnogo kvalitenih igrača koji znaju i cijene to što mogu igrati u njegovom timu. Kažem njegovom jer je opće pozanta stvar kako James sad jako aktivno sudjeluje u vođenju momčadi, ima vrlo velike ovlasti, gotovo trenerske.

Osim mladog Kyrie Irvinga koji je od početka svoje karijere u dresu Calaviersa, uspijeli su dovesti Kevina Lovea, J.R. Smitha, Imana Shumpeta, Timofeya Mozgova i druge.

Ovakve akvizicije su moguće kada imate LeBrona Jamesa koji igra inteligentnu i nesebičnu košarku. Zvijezde poput Michaela Jordana i Kobe Bryanta s kojima se LBJ vrlo često uspoređuje, imale su svojevrsnih problema s egom pa ponekad i nisu bili najpoželjniji suigrači, bez obzira na svu svoju moć osvjanja naslova i kontinuiranog pobjeđivanja. Jamesa ne muče problemi sa egom, tako da svaka njegova želja za pojedinim igračem bila je ostvarena.

Oni su nova momčad, kemiju još treba izgraditi, a za to je potrebno vrijeme. Neočekivano su loše otvorili sezonu, s obzirom na rooster s kojom raspolažu. Međutim, kako se sezona bliži kraju, pobjede su sve češče ali ono što je najbitnije oni kao momčad izgledaju sve bolje.

Glupo i neozbiljno bi bilo isključiti Clevalend, s Lebronom i ekipom, kao top favorita. No dojam kakav ostavlja njihova igra do sada je itekako daleko od naslova. S obzirom na konkurenciju koja dugo nije bila ovoliko jaka i izjednačena, ne možemo očekivati da će individalna kvaliteta Leborna i Irvinga biti dostatna. Možda će se Jamesovi fanovi ipak strpiti još koju sezonu.

Chicago Bulls

Milwaukee Bucks v Chicago Bulls - Game One

Slavni Chicago je konačno posložio momčad s kojom ima ozbiljne šanse za naslov. Najveći dobitak ove sezone su Jimmy Buttler i Pau Gasol.

Butler je preuzeo odgovornost na sebe u nekoliko ključnih utakmica i sve impresionirao svojim ofanzivnim učinkom. Od prije je bilo poznato njegovo zalaganje u obrani, ali sada je njegova vrijednost Bullsima gotovo neprocjenjiva.

Jednako tako je iznenadio i skoro otpisani Gasol, na kojem se teško primjete njegove 34 godine. Za igru Bullsa pod košem Gasol, uz zdravog Joakima Noahu, znači utoliko da će odgovornost sa mrvicu još uvijek limitiranog Derricka Rosea poprilično pasti.

Jedna odlično popunjena prva petorka s fizički jakim igračima i automatski tvrdom obranom može ugroziti svakog. Jedina mala prepreka Bullsima može biti ne toliko kvalitetna i široka klupa, što će itekako imati utjecaja u ovim neizvjesnim susretima.

Ipak, oporavljeni Rose sad konačno ima pravu ekipu na raspologanju, svi su izrazito srčani i borbeni što krasi i njega samog. Ako ih sve zajedno zdravlje pomazi, što se posebice odnosi na Rosea i Noahu, šanse za prsten itekako postoje.

Pogled na parove prve runde doigravnja