Nekad je nužno odabrati stranu

Telegramov reporter iz Ankare uoči odbojkaškog kvalifikacijskog turnira za OI popričao je s našim izbornikom

Reprezentaciju će u Turskoj predvoditi novi izbornik Miroslav Aksentijević

04.09.2010,Osijek, - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u odbojci za zene,Hrvatska - Belgija.Jerkov Mia i Barun Katarina
Photo:
FOTO: PIXSELL

U ponedjeljak 4. siječnja u Ankari hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija igra prvu utakmicu na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Rio de Janeiru protiv domaćina reprezentacije Turske. Na turniru igra osam najboljih reprezentacije Europe s iznimkom Srbije koja se već plasirala na OI i po tomu su te kvalifikacije teže od Europskog prvenstva.

Hrvatska je u skupini A s Turskom, Nizozemskom, aktualnim viceprvakinjama s posljednjeg Europskog prvenstva te Njemačkom, momčadi koja je već godinama u europskom vrhu. U skupini B igraju Rusija, Italija, Belgija i Poljska. Prvoplasirana momčad ide izravno na OI, dok još dvije najbolje plasirane ekipe idu u dodatne kvalifikacije.

Hrvatsku reprezentaciju u Ankari će predvoditi novi izbornik Miroslav Aksentijević te njegov pomoćnik Bojan Mirković. Miroslav Aksentijević tri godine bio je trener odbojkaškog kluba Varaždin, bio je pomoćni trener ženske reprezentcije Srbije, vodio je timove u Švicarskoj, Abu Dhabiju, a tri godine, od 2007. do 2010., vodio je žensku reprezentaciju Hrvatske.

S obzirom da je već radio s dijelom reprezentativki, nije bilo bilo nikakvih problema s prihvaćanjem njegova stila rada. Aksentijević pak ne krije zadovoljstvo što ponovno radi s reprezentativkama Hrvatske.

Hrvatske odbojkašice
Hrvatske odbojkašice PIXSELL

Vrlo motivirana ekipa

“­Najvažnije je da su sve igračice došle zdrave, lakše su povrijeđene samo Miloš, Sušić, Brčić, da su sve dobro pripremljene budući da su u tijeku prvenstva država u čijim klubovima igraju. Sve imaju veliki motiv, nastup na OI je za svakog sportaša vrhunac karijere, kod svih igračica osjeća se želja da naprave nešto ne samo za reprezentaciju nego i za sebe. Vjeruju da mogu uspjeti, pune su samopouzdanja, atmosfera je pozitivna pa očekujem da će svaka igračica dati svoj maksimum”, rekao je.

Miroslav Aksentijević
Miroslav Aksentijević PIXSELL

Sve najbolje hrvatske igračice, s iznimkom Senne Ušić Jogunica koja igra na završnici kineskog prvenstva, stigle su u Ankaru već 27. prosinca. Odigrale su i dvije prijateljske utakmice s reprezentacijama Turske i Poljske koje su izgubile, ali je Aksentijević iskoristio pripreme kako bi uigrao momčad te izgradio novu fizionomiju igre.

“­S obzirom da su sve naše suparnice došle s najboljim postavama, svaka će utakmica biti iznimno teška. Nas dočekuju kao autsajdere i u tomu vidim priliku da napravimo iznenađenje. Kao što možemo izgubiti od svakoga, tako možemo svakoga i pobijediti”, zaključio je Aksentijević.

Potencijal za vrhunski tim

Budući da individulne kvalitete hrvatskih reprezentativki nisu upitne, od Aksentijevića se očekuje da će od odličnih pojedinki napraviti ekipu vrhunske kvalitete.

Ivana Miloš
Ivana Miloš PIXSELL

Aksentijevića ohrabruje odlična forma ključnih igračica, Mije Jerkov, Maje Poljak, Ane Grbac, Samante Fabris, Ivane Miloš, Mire Topić, Katarine Barun Šušnjara, Bernarde Brčić, Karle Klarić… Posebno je zadovoljan igrom mladih igračica, Nikoline Božićević, Tamare Sušić, Matee Rajković te Ive Jurišić koje su se vrlo dobro uklopile u momčad.