Telegramov reporter iz Ankare: Uvjerljiv poraz hrvatskih odbojkašica od domaćina

Loš početak kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre

20.09.2014., Zagreb, Mladost, Dom Odbojke - Prijateljska utakmica Hrvatska - SAD. Maja Poljak, Samanta Fabris. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija započela je svoj nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Rio de Janeiru porazom od domaćina, reprezentacije Turske s 0:3, po setovima 18:25, 22:25, 17:25.

Pred više tisuća frenetičnih turskih navijača u Baskent voleyball hall u Ankari, golemi kompleks Turske odbojkaške federacije u kojemu se nalazi nekoliko dvorana te hotel, zaista nije bilo lako igrati protiv domaćeg tima. No, naše igračice igrale su daleko ispod svojih mogućnosti, tek su povremeno zaigrale na očekivanoj razini, što, dakako, nije bilo dovoljno da se savladaju vrlo dobre Turkinje.

Bezuspješne izmjene

Uz odličan servis u turskoj reprezentaciji sjajno su igrale Neriman Ozsoy, Eda Erdem Dundar i Kubra Akman koje naša obrana nikako nije mogla zaustaviti. U hrvatskoj reprezentaciji solidnu igru pružile su Katarina Barun Šušnjara, Mira Topić, Maja Poljak, Mia Jerkov, te Mateja Rajković koja je opravdala poziv u reprezentaciju. Izbornik Miroslav Aksentijević pokušao je brojnim izmjenama parirati turskoj igri, no većina naših igračica nije bila raspoložena pa su nas na kraju Turkinje nadvisile u svim elementima igre. Hrvatske reprezentativke nisu dobro otvorile susret. U prvom setu reprezentacija Turske potpuno je nadigrala ekipu Hrvatske kojoj ništa nije polazilo za rukom. Hrvatske reprezentativke bile su očito sputane važnošću susreta, prijem servisa je bio vrlo slab, a napad je potpuno podbacio tako da su turske igračice lako dobile set s 18:25.

Velik otpor u 2. setu

U drugom setu hrvatske reprezentativke pružile su puno veći otpor, pokazale su veliko htijenje i zalaganje, ali na samom kraju kod rezultata 22:22 naše igračice napravile su dvije pogreške i set je ponovno otišao na stranu Turkinja. Topić i Barun Šušnjara napokon su realizirale nekoliko napada, a i prijem lopti bio je bolji. No to ipak nije bilo dovoljno da se nadigraju Turkinje koje su drugi set dobile s rezultatom 25: 22 premda se na kraju seta sreća mogla okrenuti i na našu stranu. U trećem setu turska reprezentacija nastavila je agresivnom igrom za koju naše igračice nisu nalazile odgovora. U igru su ušle Karla Klarić, Matea Rajković i Samanta Fabris, ali bitnih pomaka na bolje nije bilo. Treći set Turkinje su osvojile s rezultatom 25:17.

Snažna grupa

Koliko je jaka skupina A u kojoj igra Hrvatska moglo se uvjeriti već na prvoj utakmici između Nizozemske, aktualnih viceprvakinja Europe te Njemačke koja je, po procjenama stručnjaka bila bez ikakvih šansi za plasman u završnicu turnira. Favorizirane Nizozemke priredile su porazom protiv Njemačke prvorazrednu senzaciju. U dugom iscrpljujućem meču punom preokreta, na kraju su trijumfirale Njemice s 3:2 u setovima. Jednako je bilo dramatično u prvom susretu skupine B u kojem su igrale reprezentacije Rusije i Poljske. Premda je reprezentacija Rusije, aktualni prvak Europe, bila apsolutni favorit, Poljska je bila ne samo ravnopravan, već prva dva seta i bolji protivnik. Ruskinje su tek nakon mnogo muka uspjele savladati Poljakinje s 3:2.


 

Hrvatska: Grbac, Božičević, Jelić, Jurišić, Topić, Jerkov, Miloš, Barun, Šušnjara, Sušić, Fabris, Klarić, Brčić, Poljak, Rajković

Turska: Kirdar, Karadayi, Akman, Uslupehlivan,Toksoy Guidetti, Cemberci Kirdar, Onal, Aydemir Akyol, Yilmaz, Ozsoy, Erdem Dundar, Orge, Demir Guler, Baladin