Telegramov reporter iz Rotterdama: Hrvatske odbojkašice u dramatičnoj završnici pobijedile ekipu Bugarske

Hrvatska je slavila s 3-2, po setovima: 25-23, 22-25, 14-25, 25-22, 15-13

20.09.2014., Zagreb, Mladost, Dom Odbojke - Prijateljska utakmica Hrvatska - SAD. Maja Poljak, Samanta Fabris. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon dva i pol sata teške i iscrpljujuće borbe, u dramatičnoj završnici, Hrvatska je na Europskom prvenstvu u odbojci za žene u Nizozemskoj savladala Bugarsku s 3-2, po setovima, 25-23, 22-25, 14-25, 25-22, 15-13.

Hrvatska je igrala neusporedivo puno bolje nego li u prvoj utakmici protiv Bjelorusije pa su zbog toga hrvatske reprezentativke napokon uspjele savladati Bugarke, koje su nam posljednjih godina nanijele nekoliko teških poraza.

Odluka o završnici turnira tek u posljednjem kolu

Odluka o tomu koje će reprezentacije iz grupe C ući u završnicu turnira pasti će tek u posljednjem kolu, kada naše reprezentativke odigraju protiv Rusije. Za prolaz nam treba da Bjelorusija pobijedi Bugarsku ili da Hrvatska osvoji dva seta protiv Rusije, što je gotovo nemoguća misija, te da se onda na taj način osigura plasman u daljnje natjecanje.

U prvom setu hrvatske reprezentativke igrale su vrlo sigurno, nisu puno griješile i što je najvažnije, napad je bio vrlo efikasan. Sve do kraja seta vodila se ravnopravna borba, momčadi su se izmijenjivale u vodstvu, da bi pri kraju Hrvatska povela s dva razlike te dobila set s 25-23.

Teška borba poen za poen

U drugom setu nastavilo se teškom borbom, poen za poenom, no naše su imale nešto lošiji prijem nego li u prvom setu što su Bugarske iskoristile i napravile sredinom seta razliku od tri poena. Premda su pod kraj seta naše na trenutak smanjile razliku, ipak su Bugarke na kraju uspjele pobijediti s 25-22.

U trećem setu Bugarke su počele igrati sve bolje, njihova kvaliteta sve je više dolazila do izražaja, dok su naše bile sve manje uspješne u napadu, a posebice su podbacile u prijemu servisa. Zbog toga su, kako se set primicao kraju, sve više zaostajale. Na kraju su treći set Bugarske dobile uvjerljivo s 14-25.

U četvrtom setu ponovno se vodila ravnopravna borba, opet su se ekipe stalno izmjenjivale u vodstvu, pa su na kraju, kao u prvom i drugom setu odlučivale nijanse. Zahvaljujući Samanti Fabris, koja je napokon proigrala i od 10 napada iskoristila 6 u završnici seta. Hrvatska je dobila set s 25-23.

Više živaca u neizvjesnoj završnici

Cijeli pet set Hrvatska je od početka imala prednost od jednog ili dva poena i to je na kraju presudilo. Zahvaljujući odličnoj igri Ivane Miloš, Maje Poljak, na kraju i Samante Fabris, u neizvjesnoj završnici naše su igračice imale više živaca te su dobile set s 15-13.

Hrvatska je igrala u sastavu Senna Ušić Jogunica, Ana Grbac, Nikolina Božićević, Mira Topić, Bernarda Čutuk, Maja Burazer, Ivana Miloš, Katarina Barun Šušnjara, Samanta Fabris, Karla Klarić, Bernarda Brčić, Maja Poljak.