Telegramovi kolumnisti pronoziraju rezultat utakmice protiv Portugala i ukazuju na nekoliko ključnih stvari

Aleksandar Holiga, Mihovil Topić i Saša Ibrulj o susretu koji nas očekuje

Naši sportski analitičari i kolumnisti, Aleksandar Holiga i Mihovil Topić te izvjestitelj iz Francuske Saša Ibrulj, odgovorili su na standardni set pitanja o današnjem susretu osmine finala Europskog prvenstva u kojem se sastaju Hrvatska i Portugal. Izdvojili su pritom dobru i lošu vijest uoči dvoboja, potencijalno ključne dvoboje i igrače te prognozirali rezultat.

Dobra vijest?

Holiga: Momčad se nevjerojatno dobro i brzo podigla nakon šokantnih događaja (i na tribinama, ali prvenstveno na terenu) protiv Češke i ulazi u ovu utakmicu s punom vjerom u svoje mogućnosti, bez straha.

Topić: Atmosfera. Samopouzdanje je na visokoj razini, a protivnik takav da ne dopušta opuštanje. Odlična je to kombinacija, kombinacija koja bi trebala garantirati pravi pristup i koncentraciju na pripremu za jako važan susret.

Ibrulj: U ovom slučaju su dvije. Prvo forma; Hrvatska je i pored rotacije u momčadi sve tri utakmice odigrala na visokom nivou i zanemarimo li neke nedostatke i oscilacije, vjerojatno odigrala najbolje na turniru. Ozljede su sanirane, samopouzdanje je veliko, momčad je spremna, vjerujem da jedva čekaju da utakmica započne. Druga dobra vijest je da je s druge strane Portugal, a ne protivnik kojeg bismo podcijenili i ušli u utakmicu s krilaticom lako ćemo.

Loša vijest?

Holiga: Raspucani Portugal uputio je više udaraca na gol od ijedne druge reprezentacije na turniru i po stilu igre možda najmanje od svih odgovara Hrvatskoj. Pustite sad floskule o tome kako “mi ne moramo nikome prilagođavati svoju igru” – Čačić je u sva tri dosadašnja susreta napravio uspješne korekcije u pristupu s obzirom na suparnika, a sada mora opet smisliti nešto novo. Nije nevažna ni činjenica da je Ronaldu konačno krenulo…

Topić: Protivnik. Daleko najteži protivnik od svih trećeplasiranih momčadi, iznimne individualne kvalitete i motivacije da poprave loš nastup. Svakako će im više odgovarati otvoreniji pristup koji će prakticirati Hrvatska, naspram zatvorenih protivnika u grupi. Portugal je pucao puno, jako puno pokušavao, ali golovi nisu padali. Osmina finala ne dopušta prostor za greške, a lopta često vrati što je uzela. Nama je vratila protiv Španjolske, valjda nije potrošen cijeli kredit.

Ibrulj: Znam da je ta riječ zabranjena, ali euforija. Istina, igrači su nakon dvoboja sa Španjolcima djelovali hladno i fokusirano na ono što dolazi, ali čitava nacija je ponovno u nogometnom deliriju i očekuje se lagan prolazak do sada neuvjerljivog Portugala. A s druge strane je ipak Ronaldo.

Što bi moglo presuditi?

Holiga: Obrana od nabacivanja. Hrvatska je u prve dvije utakmice izrazito forsirala centaršuteve preko krila – točnije, najviše preko izrazito ofenzivnog Srne. Portugal je to radio još više – nijedna momčad na prvenstvu nije ispalila toliko puno centaršuteva. Što će momčadi učiniti u prevenciji nabacivanja, obrani od njih i korištenju prostora koji ostaje iza vrlo napadački orijentiranih bekova (u prvom redu Srne i Vieirinhe) – to bi moglo prevagnuti.

Topić: Kontrola ritma. Portugal ima dobru defenzivnu strukturu, koju je potrebno urušiti. Jedini način za to je izlazak loptom iz zadnje linije, usporavanje ritma i traženje pukotine u obrani. Ako dovoljno usporimo Portugal, oduzmemo im tranziciju i natjeramo ih da love sjene po terenu imamo jako dobru šansu za pobjedu. Ako ne budemo kontrolirali ritam igre i uđemo u natrčavanje i duel igru, šanse su nam drastično manje.

Ibrulj: Strpljenje i mirnoća. Došli smo do nokaut faze i stvari su sada potpuno drugačije; jedna lopta, jedan pogrešan potez vas šalje kući. Nema potrebe za srljanjem, treba biti strpljiv, jedan gol u devedesetoj minuti vrijedi kao i onaj u dvadesetoj. Hrvatska je u prve dvije utakmice kako se bližio kraj ulazila u periode panike, a to se ovdje ne smije dogoditi.

Ključni igrač?

Holiga: Ivan Rakitić. Vraća se Luka Modrić i za očekivati je da će veliki dio suparničke pozornosti u sredini terena biti fokusiran na to kako ga zaustaviti ili barem usporiti. Rakitić bi mogao profitirati od takve situacije – kao svestrani veznjak, todocampista, ima sposobnost bezbolnog prilagođavanja okolnostima. Ovisno o tome kako i gdje će Portugal odlučiti pritisnuti Modrića, Rakitić će se ili spustiti niže (kao u drugom poluvremenu protiv Španjolske) ili ostati djelovati iza napadača i tražiti prostor među linijama. Podjednako je efikasan u obje uloge i mogao bi biti ključni faktor u bitci za sredinu terena.

Topić: Mario Mandžukić, odnosno tko god dobije ulogu centralnog napadača. Imati napadača koji će se hrvati s Pepeom i skakati s Carvalhom nema nikakvog smisla. Treba nam napadač koji će sudjelovati u igri, pomoću kojeg ćemo imati opciju za dodavanje više. Obavezno će biti spuštati se u prostor među linijama i prema krilima, primati loptu leđima, zadržati je i gurati na krila iza leđa portugalskih bekova. Mandžukić je solidno odradio rolu protiv Turske, nešto lošije protiv Češke. Međutim, Kalinić je protiv Španjolske pokazao kako se to radi i logično bi bilo kada bi bio prvi izbor za specifičnog protivnika.

Ibrulj: Luka Modrić. Istina, Portugalci će, kao i svi protivnici Hrvatske, najviše pažnje posvetiti najboljem igraču ove momčadi, no upravo zato je njegov doprinos izuzetno važan. Luka će, u idealnim uvjetima, biti igrač koji će diktirati tempo, ali isto tako koji bi bez lopte mogao napraviti ogroman posao i napraviti prostor da do izražaja dođe Rakitić, odnosno Perišić.

Ključni duel?

Holiga: Ivan Perišić-Vieirinha. Perišić može proći bilo koga jedan-na-jedan i napraviti puno štete u suparničkoj obrani, a osobito je opasan ako dobije prostora u kontri – kao što je na težak način saznala i Španjolska. Portugalski desni branič iznimno je ofenzivan i dobar je u tome, ali je u defenzivi slaba karika. Kao što će Perišić morati puno pomoći u obrani na toj strani, tako će i Vieirinha trebati biti nešto oprezniji u izletima prema naprijed, inače bi njegov bivši suigrač iz Wolfsburga mogao iza njegovih leđa masakrirati Portugal.

Topić: Perišić-Vieirinha. Portugal čak 48% svojih napada usmjerava na desno krilo, stoga će Perišić itekako morati pomagati Striniću i pratiti Vieirinhu, blokirajući njegove centaršuteve. Dobra je stvar što se poznaju iz Wolfsburga, tako da će Perišić neće imati nepoznanicu pred sobom. S druge strane, kao udarna igla napada Vatrenih, Perišić će morati iskoristiti svaki prostor koji mu Portugalac otvori. Ključ će biti napadati prostor iza njegovih leđa driblingom ili kroz suradnju sa suigračim, tjerajući ostatak obrane na preslaganje.

Ibrulj: Nani i Strinić. Dvije utakmice odigrao je Ivan Strinić na ovom Europskom prvenstvu i u obje je bio dosta dobar. Ali, činjenica je da je u obje bio glavna “meta” protivnika, igrač kojeg su vidjeli kao najlošiju točku. Srećom, to se pokazalo kao pogreška, ali vrlo je vjerojatno da će i Portugalci pokušati opteretiti tu stranu.

Prognoza rezultata?

Holiga: 2:2, Hrvatska prolazi. Očekujem atraktivnu i uzbudljivu utakmicu s golovima na obje strane i dramu u produžecima, ako ne i penale.

Topić: 1:1. Dosad sam tri puta prognozirao 1:1, a svaki put su se stvari dobro rasplele. U to ime – 1:1.

Ibrulj: Hrvatska 1:0. Iako obje momčadi djeluju atraktivno i vole se nadigravati, ipak je ovo osmina finala, ulog je veliki, pa očekujem oprezan početak i utakmicu koju će odlučiti jedna lopta. Jasno, dođe li rani gol, moguća je i ludnica, ali Hrvatska je favorit.