U sudaru dvojice najboljih napadača Bundeslige, danas bi mogao biti odlučen njemački prvak

Ovo što rade dvojica napadača u Bundesligi još nije viđeno

FOTO: Screenshot

Danas se igra utakmica koju čeka cijela Njemačka, s pet bodova zaostatka dortmundska Borussija dočekuje vodeći Bayern (18.30 sati). Taj dvoboj možemo promatrati i kroz prizmu utrke za najboljeg strijelca Bundeslige. Pred napadačima je još 900 minuta dokazivanja i sve je izglednije da će borba za naslov najboljeg poprimiti povijesne razmjere.

Nikada se prije u povijesti Bundeslige nije dogodilo da su dvojica najboljih strijelaca ljestvice nakon 23 odigrana kola na “zajedničkom” kontu imala 45 pogodaka, kao što je bio slučaj s Robertom Lewandowskim i Pierre-Emerickom Aubameyangom, vodećim golgeterima minhenskog Bayerna i dortmundske Borussije.

Napad na Müllera

Također, ono što Lewandowski radi podsjeća na neka davno prošla, ali još uvijek rekordna vremena. Posljednji igrač koji je imao 23 gola nakon 23 uvodna kola bio je Bayernov legendarni igrač Gerd Müller u sezoni 1973./74., a nastavi li Poljak isporučivati, onda je Müllerov rekord iz 1972., a postigao je tada 40 golova, u itekakvoj opasnosti.

Nije samo Lewandowski rekordno dobro raspoložen, slične stvari radi i reprezentativac Gane u Borussijinom dresu. Njegova 22 gola iz 23 utakmice samo su jedan manje od klupskog rekorda kojem je vlasnik Lothar Emmerich, a dogodilo se to prije točno 50 godina.

Ono u čemu se Aubameyang ističe u odnosu na Lewandowskog je veća preciznost. On je svoje golove postigao iz 84 udarca prema vratima suparnika, što je ipak velikih 39 manje u odnosu na trud poljskog napadača. Izgledne prilike iskoristio je Aubameyang u većem postotku u odnosu na konkurenta i trenutačno najboljeg strijelca njemačkog prvenstva. Iz takvih zabija sa 65 posto preciznosti, dok postotak u istoj kategoriji kod Lewandowskog iznosi 60.

Lewandowski više radi

Bayernov napadač, pak, mnogo više radi za momčad. Broj njegovih dodira s loptom mnogo je veći (866-656), kao i broj dodavanja (511-397) i odrađenih kilometara po utakmici (10.4-9.6). Odigrao je 53 minute manje od Aubameyanga (1905-1852).

Kako bilo, pred dvojcem je međusobni ogled 25. bundesligaškog kola u kojem će obojica pokušati nastaviti svoj uspješan niz. Pritom jedino ostaje za vidjeti hoće li Aubameyang (ili netko od suigrača) svojim golovima smanjiti razliku Dortmunda za Bayernom, ili će Lewandowski svojim zalaganjem staviti točku u utrci za naslov najbolje momčadi njemačkog prvenstva. Jer, pobjedom bi Bayern otišao na teško dostižnih osam bodova razlike.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 5. ožujka 2016.