Uefa je danas drastično kaznila Dinamo, a Telegramov Holiga još je u travnju najavio da će se to dogoditi

Aleksandar Holiga objavio je važnu analizu

20.08.2013., Zagreb - Trening GNK Dinamo na maksimirskom stadionu uoci sutrasnje prve utakmice cetvrtog pretkola Lige prvaka protiv becke Austrije. Zdravko Mamic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Uefa je na svojoj službenoj stranici objavila kako je kaznila zagrebački DInamo zbog kršenja financijskog fair-playa s 200.000 eura. Uz tu financijsku kaznu, Dinamo je sankcioniran na način da u sljedećoj sezoni za Uefina natjecanja može 23 igrača umjesto uobičajenih 25.

Telegramov Aleksandar Holiga još je u travnju pisao kako je Dinamov proračun napuhani balon na rubu pucanja. “Najbenignija, ali i najočitija laž u izlaganju Dinamovih skupštinarima bila je ona da je klub “radi zadovoljavanja Financijskog fair playa i ove godine dobio UEFA-inu nagradu”. Istina je zapravo da klubovi koji prekrše FFP uplaćuju za to kazne UEFA-i, koje ona onda raspodjeljuje svim ostalim klubovima koji su sudjelovali u njenim natjecanjima.

Takvu “nagradu” dobili su i Rijeka, i Hajduk, i Lokomotiva. No, hoće li je Dinamo dobiti i sljedeće godine ili će biti među onima koji plaćaju kazne? Ili nešto još mnogo gore – prijeti li mu izbacivanje iz Europe?”, napisao je tada Telegramov kolumnist Aleksandar Holiga.

Manje prijavljenih igrača i financijska kazna za Dinamo
Manje prijavljenih igrača i financijska kazna za Dinamo

Brza privatizacija?

Dinamo se bezuvjetno složio s činjenicom da će u sljedećoj sezoni moći registrirati tek 23 igrača za A-listu. Sljedećih godinu dana zagrebački će klub biti pod posebnim Uefinim monitoringom zbog akumuliranog minusa od 6,9 milijuna eura. “Klub je predao detaljan plan poslovanja za 2016. u kojoj je planirano da se navedeni minus stavi u granice financijskog fair playja. Na osnovu tog plana odobrena nam je licenca za europska natjecanja u sezoni 2016./2017. Poslovanje Dinama gdje je kao olakšavajuću okolnost navela da je Dinamo izvršio sve obaveze prema igračima, trenerima, stranim klubovima i agentima”, kazao je financijski direktor Matej Škegro.

U Telegramovom tekstu iz travnja objašnjeno je – ako je klub trgovačko društvo, onda mu je dopušten veći gubitak, ali isključivo pod uvjetom da vlasnik pristane bespovratno namiriti razliku. “Znači li to da će Dinamo sada navrat-nanos pokrenuti privatizaciju i iz tog procesa izvući dodatnih 7,7 milijuna eura za naplatu ekstremno rizičnog poslovanja posljednjih godina? Ili će možda nekako pokušati onih Bandićevih oko tri milijuna eura godišnje – novac građana Zagreba – prikazati kao “ulaganje u infrastrukturu” i tako ih izuzeti iz računice za FFP?”, napisao je tada Holiga.