UEFA nije dozvolila Albaniji da utakmicu najvećeg rizika sa Srbijom igra na predviđenom stadionu

Albanija će Srbiju ogostiti na stadionu u Elbasanu, a ne u Skadru, kako je planirano

Albanian fans await the arrival of the national soccer team following the abandoned Euro 2016 qualifying match between Albania and Serbia, at Tirana's Mother Teresa airport, early on October 15, 2014. A Euro 2016 qualifying match between Serbia and Albania was abandoned after a drone carrying a pro-Albanian message was flown over the stadium late Tuesday, sparking violent scenes on and off the pitch.  /
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Kvalifikacijska utakmica EURA 2016 između nogometaša Albanije i Srbije igrat će se u Elbasanu, a ne u Skadru, kako je bilo prije najavljeno, priopćio je Albanski nogometni savez.

Utakmica najvećeg rizika

Albanci su dugoočekivanu utakmicu sa Srbima, koja je već proglašena utakmicom maksimalnog sigurnosnog rizika, planirali odigrati na renoviranom stadionu u Skadru, no UEFA im to nije dopustila zbog kašnjenja radova na stadionu “Loro Borići”, u koji su Albanci uložili 12 milijuna eura. Tako će se dvoboj Albanije i Srbije igrati 8. listopada na stadionu Elbasan arena, čiji je kapacitet 12.800 gledatelja. Albanci imaju priliku da pobjedom protiv Srbije ostanu u igri za povijesni, prvi plasman na EURO, dok su Srbi ostali bez šanse.

Albanski premijer Albanski premijer Edi Rama održao je u utorak u Tirani sastanak s predsjednikom nogometnog saveza Armandom Dukom, ministrima obrane i unutarnjih poslova i šefom obavještajne službe u vezi nogometne utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koja je na rasporedu 8. listopada na stadionu Loro Borići u Skadru i koja se smatra utakmicom najvećeg rizika. Albanski mediji javljaju da je cilj tog sastanka organiziranje utakmice u skladu s najvišim europskim standardima.

Prekid zbog drona

Podsjetimo, prva utakmica između Srbije i Albanije igrala se u Beogradu, no nije završena zbog nereda koji su nastali nakon što je na teren došao dron s albanskom zastavom. Nakon toga je Sportski arbitražni sud u Lausanni (CAS) oduzeo tri boda Srbiji s utakmice protiv Albanije i dodijelio ih njihovim protivnicima u tom susretu, reprezentaciji Albanije.

Prvi dvoboj ovih reprezentacije prošlog listopada u Beogradu obilježio je prekid zbog “drona” s zastavom Velike Albanije i masovne tučnjave u kojoj su sudjelovali igrači i gledatelji, zbog koje je odlukom Suda sportske arbitraže pobjeda dodijeljena Albancima.

Prema najavama, utakmici u Elbasanu nazočit će i premijeri dvije država Edi Rama i Aleksandar Vučić.