Nekad je nužno odabrati stranu

Vesely se veselio protiv Karlovića nakon tri i pol sata igre, Čilić ostao jedini predstavnik

Češki tenisač slavio sa 7-6 (3), 3-6, 3-6, 6-2, 7-6 (4)

FOTO: AFP/LEON NEAL

Hrvatski tenisač Ivo Karlović nije se uspio plasirati u 3. kolo US Opena, bolji od njega u 2. kolu bio je Čeh Jiri Vesely sa 7-6 (3), 3-6, 3-6, 6-2, 7-6 (4) nakon tri i pol sata igre.

Karloviću nisu bila dovoljna niti 43 asa, te spašenih 11 od 13 “break-lopti” kako bi ostvario pobjedu protiv Veselyja, koji ga je tako svladao po drugi puta ove godine, nakon četvrtfinala Bukurešta.

Dva loše odigrana voleja u “tie-breaku” odnijela su Karloviću prvi set iako se mora priznati kako je Vesely bio opasniji na reternu tijekom čitave prve dionice igre. Čeh je osigurao jedine dvije “break-lopte” u prvom setu u četvrtoj igri kada je stigao do 15-40, ali Karlović se uspio izvući iz neugodne situacije. No, u “tie-breaku” Karlović je kod zaostatka 2-3 promašio ne pretjerano težak volej i ponudio prednost Čehu koju je ovaj i zadržao. Kod 6-3 za Veselyja Karlović je loše odigrao još jedan volej i tako zaključio neuspješan set.

Ipak, u drugom setu Karlović je zaigrao mnogo bolje, te je u četvtom gemu te dionice ostvario i prvi “break” u dvoboju što mu je bilo dovoljno da dobije taj set sa 6-3.

Treći je set protekao u potpunoj dominaciji 36-godišnjeg Zagrepčanina koji je dva puta oduzimao servis suparniku, a u još dva gema imao “break-lopte”. Karlovićev pritisak na početku seta nije donio ploda, Vesely je spasio jednu “break-loptu” u prvom, te još dvije u trećem gemu, no pokleknuo je u sedmom, a zatim i devetom.

Nažalost, u četvrtom setu situacija na terenu je bila potpuno drugačija, Karlović se nije uspio približiti servisu suparnika, dok je Vesely odlično čitao servise našeg igrača. Karlović je u prvoj igri s četiri prva servisa u nizu izvukao gem u kojem je bio suočen sa 15-40, ali je kod rezultata 1-1 bio suočen sa 0-40. Nakon što je spasio prve dvije “break-lopte”, nije uspio i treću kada ga je Vesely probio na mreži. Ista se situacija ponovila i u sedmoj igri kada je Vesely ostvario drugi “break” i praktički riješio set.

U petom setu niti jedan igrač nije uspio stići do “break-lopte” sve do rezultata 5-5, a tada je Karlović s nekoliko lošijih reakcija na mreži ponudio dvije prilike Veselyju. No, Čeh niti kod jedne nije niti dotaknuo lopticu, jer je Karlović zabio dva asa, oba na forhend stranu suparnika. Vesely je potom bez izgubljenog poena odservirao za ostanak u susretu, te je odluka o pobjedniku pala u “tie-breaku”. Karlović je loše otvorio odlučujuću igru promašajem laganog voleja, te je Vesely vrlo brzo odjurio do prednosti od 4-0. Karlović se uspio primaknuti na 5-4, ali potom je Čeh osvojio oba poena na svom servisu i stigao do vrijedne pobjede.

U pojedinačnoj konkurenciji US Opena, od hrvatskih tenisača jedini je ostao Marin Čilić koji u petak u 17 sati po hrvatskom vremenu igra susret trećeg kola protiv Kazahstanca Mihaila Kukuškina.