Žan Tabak doveo u Fuenlabradinu momčad sina svog nekadašnjeg suigrača Sobina

Lani je u dresu Zadra Sobin imao prosjek od 13,2 koševa i 8,7 skokova po utakmici

13.05.2015., Visnjik, Zadar - A-1 liga za prvaka, 12. kolo, Zadar - Cibona.  Josip Sobin. 
Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Žan Tabak, novi trener španjolskog prvoligaša Fuenlabrade, doveo je iz Zadra 25-godišnjeg krilnog centra Josipa Sobina s čijim je ocem prije 26 godina postao prvak Europe igrajući za splitsku Jugoplastiku. Sobin, visok 2.03 metara, s klubom iz madridskog predgrađa potpisao je jednogodišnji ugovor.

“On se bori u svakoj akciji. U obrani čuva koga je god potrebno i puno doprinosi u skokovima premda nije posebno visok”, izjavio je sportski direktor Ferran Lopez.

Tabak ga poznaje

Lani je u dresu Zadra imao prosjek od 13,2 koševa i 8,7 skokova po utakmici.

“Posljednje dvije godine je napredovao, a Tabak ga dobro poznaje”, napomenuo je Lopez.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Žan Tabak koji je prošle sezone kao pomoćni trener Real Madrida osvojio četiri titule, uključujući naslov prvaka Europe, iduće dvije godine bit će glavni trener košarkaša Fuenlabrade. Momčad je lani završila na posljednjem mjestu prve španjolske lige no s obzirom da prva dva kluba druge lige, Ourense i Club Tizona de Burgos, zbog financijskih problema ostaju u istom rangu, mjesto u prvoj ligi je ponuđeno Fuenlabradi i pretposljednjoj momčadi prve lige Guipuzkua Basketu.

30.07.2014., Toplice Sveti Martin, Sveti Martin na Muri - Trening hrvatske kosarkaske reprezentacije. Oliver Lafayette, Zan Tabak.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sobine je gladan pobjeda

“Josip je gladan pobjeda, timski je igrač i s njime ćemo dobiti karakter kojeg nismo imali lani“, rekao je Lopez.

Vođenjem Fuenlabrade Tabak će dobiti priliku za iskorak u karijeri glavnog trenera, iako se i na toj poziciji već dokazao kad je sa Saski Baskonijom (Tau Ceramica) imao niz od 17 pobjeda u španjolskom prvenstvu i Euroligi, ali ga je ispadanje u četvrtfinalu doigravanja za prvaka španjolske stajalo posla.

Tabak je tijekom igračke karijere bio u povijesnoj momčadi Jugoplastike zajedno s ocem Josipa Sobina, Goranom Sobinom, s kojim je 1989. godine osvojio naslov prvaka Europe. U toj je momčadi bio i aktualni hrvatski izbornik Velimir Perasović koji će iduće sezone biti trener španjolskog prvoligaša Laboral Kutxe Baskonije. Perasović je Josipa Sobina uvrstio na širi popis reprezentacije za ovogodišnji Eurobasket.