Ždrijeb kvalifikacija za SP 2018: Hrvatska protiv Islanda, Ukrajine, Turske i Finske

Hrvatskoj će ovo biti šesti pokušaj plasmana na Svjetsko prvenstvo

Outgoing FIFA president Sepp Blatter shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) ahead of the preliminary draw for the 2018 World Cup qualifiers at the Konstantin Palace in Saint Petersburg on July 25, 2015.  AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
FOTO: AFP/AFP

Izabranici Nike Kovača saznali su s kojim će se reprezentacijama sučeliti za odlazak na Mundijal kojem će za tri godine domaćin biti Rusija. Izvučena kao posljednja iz bubnja, smještena u Skupini I, Hrvatska će igrati protiv Islanda, Ukrajine, Turske i Finske.

Kvalifikacije započinju 4. rujna 2016., a završavaju 14. studenoga 2017. godine.

Završnica SP-a igrat će se u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine, a domaćini su Moskva s dva stadiona (Lužnjiki, Otkritje), Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov, Soči i Jekaterinburg.

19:05 Ždrijeb je završen.

18:55 Hrvatska je izvučena kao posljednja reprezentacija u ždrijebu i time smještena u Skupinu I u kojoj su i Island, Ukrajina, Turska i Finska.

Skupina A Nizozemska, Francuska, Švedska, Bugarska, Bjelorusija, Luksemburg

Skupina B Portugal, Švicarska, Mađarska, Farski Otoci, Latvija, Andora

Skupina C Njemačka, Češka, Sjeverna Irska, Norveška, Azerbajdžan, San Marino

Skupina D Wales, Austrija, Srbija, Irska, Moldavija, Gruzija

Skupina E Rumunjska, Danska, Poljska, Crna Gora, Armenija, Kazahstan

Skupina F Engleska, Slovačka, Škotska, Slovenija, Litva, Malta

Skupina G Španjolska, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Lihtenštajn

Skupina H Belgija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Estonija, Cipar

Skupina I HRVATSKA, Island, Ukrajina, Turska, Finska

18:35 Započinje europski dio ždrijeba kvalifikacija. Hrvatska će uskoro saznati u koju će skupinu od devet skupina i tko će joj biti suparnici. Podsjetimo, u sedam skupina rasporedit će se šest nacionalnih vrsta, a u dvije pet. Izravno će se na Svjetsko prvenstvo plasirati pobjednici skupina, dok će osam najboljih od devet drugoplasiranih reprezentacija probiti u dodatne kvalifikacije.

 

18:30 Ronaldo i Diego Forlan na pozornici. Urugvajac je podsjetio koliko su ove kvalifikacije neugodne za njegove sunarodnjake i izrazio želju da se reprezentacija plasira na Mundijal u Rusiji.

 

18:20 Brzo je završen ovaj dio ždrijeba, a evo i što su kuglice odlučile:

Na redu je južanoamerički dio kvalifikacija u kojem je deset reprezentacija, a potom i europski.

18:10 Završen je drugi dio ždrijeba i sve se više približavamo onom nama najzanimljivijem, europskom dijelu kvalifikacija. Ovako izgleda ždrijeb Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba.

CONCACAF

Slijedi Oceanija.

17:50 Na redu je ždrijeb Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, nakon kojega slijede Oceanija, Južna Amerika i tek potom Europa.

17:25 Prvo se izvukao plan odigravanja međunarodnih dodatnih kvalifikacija, pa će onaj tko izbori doigravanje u sklopu kvalifikacija CONCACAF-a ići na predstavnika Azije, a predstavnik Oceanije igra protiv predstavnika Južne Amerike. Slijedi afrički dio kvalifikacija. Pri ždrijebu će pomoći Samuel Eto’o i Rinat Dasajev.

17:20 Izašao je i glavni Fifin tajnik Jerome Valcke, što znači da je sve spremno za početak ždrijeba.

17:10 Na pozornici mu se pridružio i predsjednik Fife Sepp Blatter koji je podcrtao važnost dana dugog i krivudavog puta do SP-a 2018. godine.

17:00 Ceremonija je započela, a uvodnu riječ drži ruski predsjednik Vladimir Putin koji kaže da Rusija ima dugu nogometnu povijest.

 

16:59 Hrvatska u ždrijeb ulazi kao četrnaesta reprezentacija svijeta prema službenoj Fifinoj ljestvici.

Croatia's football coach Niko Kovac arrives to attend the preliminary draw for the 2018 World Cup qualifiers at the Konstantin Palace in Saint Petersburg on July 25, 2015. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA

16:55 Još je nekoliko minuta ostalo do početka ceremonije otvaranja ždrijeba skupina kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo kojem će 2018. godine domaćin biti Rusija. Početak je najavljen za 17 sati u Sankt Peterburgu

Hrvatskoj će ovo biti šesti pokušaj plasmana među 32 najbolje svjetske reprezentacije. U dosadašnjih pet kvalifikacijskih ciklusa samo su 2010. godine pod vodstvom Slavena Bilića propustili izboriti mjesto na završnom turniru.

Sustav kvalifikacija ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodne cikluse. Bit će oformljeno devet kvalifikacijskih skupina, od kojih će sedam biti sastavljeno od šest, a dvije od pet reprezentacija. Izravno će se na završnicu SP-a plasirati pobjednici skupina, dok će osam najboljih od devet drugoplasiranih reprezentacija probiti u dodatne kvalifikacije.

Ždrijebom će ravnati glavni tajnik Fife Jerome Valcke, a kao posebni gosti koji će asistirati pri izvlačenju kuglica najavljeni su Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto’o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Madjer, Predrag Rajković te Aleksej Smertin.

Skupine nositelja europskih kvalifikacija za SP 2018.

Skupina 1: Hrvatska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Engleska, Wales, Španjolska

Skupina 2: Slovačka, Austrija, Italija, Švicarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina

Skupina 3: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sj. Irska, Srbija, Grčka

Skupina 4: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farski Otoci, Crna Gora, Estonija

Skupina 5: Cipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbajdžan, Litva, Moldavija

Skupina 6: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora