Zlato nakon pokušaja suicida, rock karijere i LSD-a: neviđena priča najstarijeg šampiona u povijesti

Anthony Ervin je najstariji član američkog plivačkog tima

USA's Anthony Ervin (R) reacts next to second placed France's Florent Manaudou after he won the Men's 50m Freestyle Final during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 12, 2016.   / AFP PHOTO / Martin BUREAU
FOTO: AFP

Najstariji plivač u američkom olimpijskim timu, 35-godišnji Anthony Ervin, u petak je osvojio zlatnu medalju na 50 metara slobodno. Ovo je druga individualna zlatna medalja koju je Ervin osvojio u životu, a put do nje bio je kranje neobičan, težak i inspirativan.

Ervin se, nakon prve medalje osvojene 2000. godine, kao wunderkind američkog plivanja sunovratio u brojne ovisnosti, pokušaje samoubojstva i depresiju, a danas je najstariji individualni pobjednik u povijesti plivanja na Olimpijskim igrama i najstariji američki plivač od 1904. koji se uopće natjecao.

Pokušaj samoubojstva tabletama za smirenje

Medalja osvojena prije 16 godina, na Olimpijskim igrama u Sydneyu, od 19-godišnjeg Anthonyja Ervina, studenta prestižnog sveučilišta Berkley, brzo je učinila sportsku zvijezdu. Dvije godine kasnije odjednom je objavio da ide u mirovinu. “Mediji su zaključili kako je naprosto izgorio”, piše magazin People, “no Ervinu je bilo ozbiljno loše”. I prije najave mirovine, Ervin se bio pokušao ubiti progutavši hrpu tableta za smirenje.

Anthony Ervin razne je tablete koristio još od prije srednje škole, kada mu je dijagnosticiran Touretteov sindrom. “Osjećao sam se udaljen od ostalih, zbog fizičkih tikova i dezorijentacije”, napisao je Ervin u svojoj autobiografiji. Nakon velikog uspjeha u Sydneyu, počeo je koristiti razne tablete i narkotike, a nekoliko je puta zamalo poginuo vozeći se na motoru, razvaljen od kokaina i LSD-a. Odustao je i od fakulteta, a 2004. je dobio otkaz u salonu za tetovaže.

Razmišljao je o povratku u plivanje, no nije ni pokušao trenirati za Olimpijske igre u Ateni 2004., ni četiri godine kasnije u Pekingu. Umjesto toga pridružio se bendu Weapons of Mass Destruction, prodavao je muzičku opremu, drogirao se bez prestanka i nastupao po raznim rupama. “Skrivao sam činjenicu da sam bio olimpijski pobjednik”, kazao je Ervin u svojoj knjizi. “Više nisam bio Anthony Ervin, plivač, već Tony, neki tip iz nekog benda”.

Nije se mogao dignuti s kauča

Neko je vrijeme živio kao beskućnik, a spavao je po sofama prijatelja koji su ga htjeli primiti. Počeo je prakticirati budizam, a drogirao se sve više i više. Zlatnu medalju iz Sydneya 2005. je prodao na eBayu za 17 tisuća dolara, a novac je donirao žrtvama tsunamija što je par mjeseci prije toga poharao Indoneziju i Sumatru.

Nakon rokerske karijere okušao se kao trener plivanja u New Yorku, što mu je sredio jedan njegov prijatelj, a ponovno je počeo razmišljati o povratku. No, godine su prolazile, Ervin se drogirao i padao sve niže; nekim danima uopće nije bio u stanju dignuti se s kauča. “Nisam mislio da će se izvući”, izjavio je njegov trener David Marsh za People. “Bio je olupina, svi njegovi mišići su nestali”.

Ervin konačno dolazi sebi kada 2008. ponovno upisuje Berkley, s namjerom da dovrši dodiplomski studij koji je naprosto napustio. Ubrzo nakon toga počeo je s plivanjem, a 2011. je objavio kako se želi pripremiti za nadolazeće Olimpijske igre u Londonu. “Bio sam iznimno skeptičan, mislio sam kako je to lijepa gesta, ali nisam mislio da će doći do Londona”, izjavio je Marsh.

Veliki povratak u Londonu

No, Ervin je uspio dogurati do Londona, u kojem je osvojio senzacionalno 5. mjesto na 50 metara slobodno. Pri čemu je, 12 godina nakon zlatne medalje, postavio najbolje osobno vrijeme u toj kategoriji, što je njegovim trenerima bilo doslovno nevjerojatno – a to je bila samo najava ovotjednog uspjeha. Anthony Ervin najstariji je pobjednik na 50 metara slobodno u povijesti Olimpijskih igara.

“Trudit ću se i pokušat ću u Tokiju biti dio olimpijskog tima”, rekao je nakon utrke. “Očito je da volim biti u okruženju gdje mogu plivati u svom punom potencijalu i ne mislim da bi me moje godine treble ograničavati. Mislim da me strah od poraza ne treba ograničavati jer ne razmišljam o pobjeđivanju ili gubitku, već samo o tome da budem najbolji što mogu.”