Blagdani su idealno vrijeme za eksperimentiranje u kuhinji: Donosimo četiri recepta koje morate isprobati
Donosimo recepte za sorpotel, patku s okruglicama od sira i špinata, paštetu od srdela i talijanski kolač Panforte
Blagdansko vrijeme obiluje druženjima, dobrom zabavom i vrhunskim jelima. Iz godine u godinu pripremamo tradicionalna jela kao što su bakalar, fritule i mlinci, ali ove blagdane odlučili smo eksperimentirati. U pitanju su zahtjevnija jela na koja ćete morati potrošiti više vremena, što je idealna prilika za dodatno druženje s najdražima. Upravo zbog toga smo danas pripremili četiri recepta s kojima se možete pozabaviti vikendima i ususret blagdanima.
Prilikom pripreme ovih delikatesa koristite najkvalitetnije namirnice, baš kao što smo i mi koristili proizvode iz SPAR PREMIUM kolekcije. U ponudi imaju više od 150 artikala hrvatskog i internacionalnog podrijetla, a posebno se ističu DESPAR PREMIUM proizvodi koji dolaze iz Italije. Priuštite si vrhunske proizvode po atraktivnim cijenama, a na ambalaži saznajte i priču o nastanku i posebnosti pripreme svakog proizvoda. SPAR PREMIUM proizvode koristili smo u pripremi tri jela i jednog deserta: sorpotela, patke s okruglicama od sira i špinata, paštete od srdela i talijanskog kolača Panforte.
Pašteta od srdela
Sastojci za dvije osobe:
- 400 grama srdela
- 50 grama SPAR PREMIUM maslaca
- 2 velike žlice SPAR PREMIUM maslinovog ulja
- žlica DESPAR PREMIUM kapara
- 2 mlada luka
- sol i papar
Priprema: Nakon što ispečete srdele, očistite ih od kosti i dodajte im maslac, maslinovo ulje, žlicu kapara, bijeli dio mladog ulja, sol, papar i druge začine po želji. Dobar odabir bi primjerice bili bosiljak i ružmarin. Zatim sve to usitnite štapnim mikserom i pospite kaparima. Paštetu možete servirati uz kruh ili SPAR PREMIUM grisine.
Sorpotel
Sastojci za dvije osobe:
- 400 grama svinjskog mesa bez kosti narezanog na male komade
- 2 šalice svinjskog temeljca
- 5 žlica SPAR PREMIUM maslinovog ulja
- 1/2 žličice isjeckanog đumbira
- 1 žličica isjeckanog češnjaka
- SPAR curry i SPAR kajenski papar
- 3 isjeckana luka srednje veličine
- 1 žličica šećera i prstohvat sol
- 3 klinčića
- 1 žličica kumina
- pulpa tamarinda
- grančica svježeg korijandera za ukrašavanje
- masala
- 4 do 5 zrna crnog papra
- 3 zelena kardamoma
- SPAR cimet
Priprema: Kako biste napravili masalu u zagrijanu tavu dodajte klinčiće, crni papar u zrnu, zeleni kardamom, cimet, kumin i kajenski papar te pecite dok ne zamiriše. Zatim začine prebacite u zdjelu, dodajte malo tople vode i ostavite da se namaču 30 do 40 minuta. Nakon toga procijedite začine u posudu blendera, dodajte malo procijeđene vode i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite to sa strane i u dubokoj tavi zagrijte četiri žlice ulja, dodajte svinjetinu i pirjajte dok meso ne porumeni. Sve ocijedite u zdjelu, a preostalo ulje u tavi zagrijte. U tavu dodajte đumbir, češnjak i curry te promiješajte i pirjajte dok ne zamiriše. Nakon toga dodajte luk i sol te ponovno pirjajte dok smjesa dobro ne porumeni. Dodajte masalu, a posudu blendera isperite s pola šalice svinjskog temeljca te sve ulijte u tavu i dobro promiješajte. Nakon što ste i to pirjali tri do četiri minute, dodajte meso i preostali svinjski temeljac. Predzadnji korak je dodavanje šećera i pulpe tamarinda, što ćete pustiti da zavrije. Na kraju dodajte ocat i malo soli, promiješajte, poklopite i pustite da kuha 15 do 20 minuta. Jelo poslužite vruće, a možete ga i ukrasiti grančicom korijandera.
Patka s okruglicama od sira i špinata
Sastojci patku:
- 1 patka, od otprilike 2 kilograma
- SPAR PREMIUM maslinovo ulje
- sol
- naranča
- 3 češnja češnjaka
- DESPAR PREMIUM pekmez od mandarine
- med
Priprema: Patku očistite i posolite, a zatim napunite češnjakom i narančama. Kožicu na prsima tanko zarežite u obliku dijamanta te pouljite i sporo pecite tri i pol sata. Zatim prelijte umakom od meda i marmelade te zapecite do željene boje korice
Sastojci za okruglice od sira i špinata:
- 300 grama baby špinata
- 1 žlica SPAR PREMIUM maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 ljutika ili pola ljubičastog luka, sitno nasjeckano
- 500 grama ricotta sira suhog tipa
- 1/4 šalice listova svježeg bosiljka
- 1 jaje i 1 žutanjak
- 1 šalica ribanog SPAR PREMIUM trapista
- 1/2 šalice brašna
- malo papra i soli
Priprema: Ako je potrebno ocijedite ricottu te ju razrahlite prstima ili vilicom. U većem cjedilu ocijedite špinat i dodajte malo soli te tako ostavite dvadesetak minuta. Nakon što se ocijedio, posušite ga u kuhinjskim ubrusima i nasjeckajte na krupnije komade. Zagrijte tavu na kojoj ćete popržiti češnjak i ljutiku, dodajte špinat i sve zajedno kratko kuhajte. Prebacite u veću posudu i ostavite da se ohladi, a smjesu ricotta sira pripremite sa svim preostalim sastojcima. Smjesa mora biti vlažna ali se ne smije lijepiti u rukama, a ujedno i dovoljno čvrsta da možete oblikovati okruglice. U posudi zagrijte vodu te pažljivo dodajte nekoliko okruglica koje ćete kuhati oko dvije minute. Ponavljajte proces dok ne skuhate sve okruglice.
Talijanski kolač Panforte
Sastojci za dvije osobe:
- 100 grama blanširanih lješnjaka
- 100 grama SPAR PREMIUM badema u čokoladi
- 100 grama brazilskih oraščića
- 75 grama DESPAR PREMIUM maslaca
- 100 grama DESPAR PREMIUM tamne čokolade (70 posto) u komadićima
- 75 grama bijelog brašna
- 1 žličica kakaa
- 1 žličica SPAR cimeta
- 1 žličica miješanih začina
- 175 grama suhih smokvi
- 100 grama mješavine korica limuna i naranče
- 50 grama smeđeg šećera i šećer u prahu
- 150 grama meda
- 100 grama javorovog sirupa
Priprema: Pećnicu ugrijte na 140 stupnjeva. Zdjelu za pečenje namastite maslacem, a čokoladu otopite u zdjeli s vodom koja počinje kipjeti. Kada se otopi, ostavite sa strane da se ohladi dok pripremite ostatak kolača. U jednu zdjelu stavite brašno, kakao, začine, prstohvat soli, smokve, korice limuna i naranče te sve orašaste plodove. Eventualno možete prerezati brazilske oraščiće na pola, ostalo ostavite cijelo. U malu zdjelu stavite šećer, maslac, med i javorov sirup te kuhajte dok se smjesa ne otopi i počne kuhati. Povećajte toplinu i pustite da kuha sedam do osam minuta. Slatkom mješavinom zatim prelijte smjesu s orašastim plodovima te dodajte i rastopljenu čokoladu. Žlicom rasporedite smjesu po namašćenoj zdjeli za pečenje i pecite 50 do 55 minuta. Iako će se činiti da nije pečeno do kraja, kako se bude hladilo poprimat će bolji izgled. Jednom kad se u potpunosti ohladi, pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević
Hvala trgovinama Oko stola, Tvoje i Lesnina na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.
Sadržaj nastao u suradnji sa SPAR-om.