Gastro savjeti

Donosimo vam koliko koji dio piletine sadrži proteina i primamljiv recept za ručak

Piletina pomaže u mršavljenju i građi mišića, a uz to ima dobre nutritivne vrijednosti

FOTO: Shutterstock

Najljepše doba godine istovremeno može biti i najizazovnije za naš organizam. Sunce, visoke temperature, brojne aktivnosti i još više opuštanja, može predstaviti stres za naše tijelo i izazov za figuru koju smo postigli netom prije izlaska na plažu.

S1 Summer challenge serijal je članaka koji će ti pomoći da ostaneš zdrava, poletna i u top formi tijekom ljeta. Sve što trebaš je pratiti naše priče, savjete i stručnjake koji ti putem recepata, kvizova i kratkih videa donose smjernice za top ljeto. Serijal ti omogućava Vindija, a sve priče potraži ovdje.


Iako nam je ljeto stiglo, to nije razlog da odustanemo od top forme ako još nismo fit onako kako smo zamislili da ćemo biti dosad. Štoviše, ljeto je vrijeme godišnjih odmora i dana kada nam se gotovo svima uspore obaveze na poslu pa samim time imamo više energije posvetiti se samima sebi i onome što jedemo. Ako vam se po ovim vrućinama ne da dugo stajati za štednjakom, a želite posjeti nešto kvalitetno, zdravo i puno nutrijenata, idealna opcija za to je piletina. Ne zahtijeva dugotrajnu pripremu, može se napraviti na stotine različitih načina, a bogata je aminokiselinama, mineralima, vitaminom B i, ono najvažnije, proteinima.

Zašto naglašavamo proteine? Kada je u pitanju zdravo mršavljenje i održavanje težine, bjelančevine su glavni saveznik u tom procesu jer se zbog njih osjećamo dulje sitima, iako pojedemo manju količinu nego kad, primjerice, konzumiramo ugljikohidrate. Dakle, unos odgovarajuće količine proteina u prehrani ključan je za održavanje optimalnog zdravlja, rasta, razvoja i funkcioniranja tijekom života. Dnevno bismo trebali unositi oko 0,8 grama proteina po kilogramu težine, što je u prosjeku od 25 do 30 grama proteina po obroku.

Najpopularniji izvor proteina je piletina

Statistika govori, kada je u pitanju meso, da je jedan od najpopularnijih izvora proteina na svijetu piletina. Primjerice, u Europskoj uniji se godišnje proizvede oko 11 milijuna tona peradarskog mesa, od čega je 70 posto piletina, a ostalo je puretina, meso pataka i gusaka. U Hrvatskoj godišnje jedna prosječna osoba pojede 15,5 kilograma piletine. Važnost piletine prepoznala je i organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), koja smatra da je ova široko dostupna, cjenovno pristupačna hrana posebno korisna u zemljama u razvoju gdje može pomoći u rješavanju nedostataka osnovnih nutrijenata.

Osim toga, studije pokazuju da piletina utječe i na naše raspoloženje jer sadrži aminokiselinu triptofan koja je povezana s višim razinama serotonina, hormona sreće, u našem mozgu. Važno je i koje dijelove piletine jedete. Primjerice, pileća prsa su najzdravija jer pečena sadrže oko 30 grama proteina i najmanji udio kolesterola, svega 75 miligrama. Idealna su ako želite smršaviti ili održavati istu težinu jer imaju malo kalorija i malo masnoća, a savjetuje se da ju pečete na 73 stupnjeva jer će time ostati sočna, a opet neće biti sirova.

Vindija

Krilca, batak i zabatak

S druge strane, pečena krilca sadrže 31 grama proteina, no 91 miligrama kolesterola, a zabatak ima 23,5 grama proteina i 109 miligrama kolesterola. Unatoč svemu, vrijednost kolesterola u piletini je daleko manja nego li u drugim vrstama mesa poput slanine koja sadrži samo devet grama. Komadi poput zabatka, batka i krilca su super za ljude koji se žele udebljati ili pak one koji su na dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. To je, na primjer, popularna keto dijeta, a ovi su pileći dijelovi preporučljiviji zato što niveliraju razinu masnoća u prehrani kada ste na ovim restrikcijama. Naravno, imajte na umu da ako pripremate piletinu s kožom, količina kolesterola i masnoća će biti viša.

Najbolja je opcija, kada je u pitanju zdravo meso, piletina Cekin jer prilikom uzgoja nisu korišteni antibiotici ni hormoni. Riječ je o vodećem brendu piletine u Hrvatskoj i 100 posto domaćem proizvodu s hrvatskih farmi. Piletina je poznata kao sinonim za laganu i dijetalnu prehranu – idealnu za ljetne dane. Time se uklapa u naš summer challenge, uz, naravno, vježbanje kao dio procesa mršavljenja ili pak održavanja težine i mišića. Kao poslasticu za kraj, donosimo vam zdravi i ukusni recept za ručak s piletinom i slanutkom koji vrve proteinima te nutrijentima.

Shutterstock

Proteinska pileća salata

Sastojci:

– 1 pakiranje Cekin Antibiotic-Free pilećih Stripsa (400 g)

– 1 limun ili limeta

– 3 žlice maslinovog ulja

– prstohvat soli, papra i češnjaka u prahu

– 200 g cherry rajčica

– šaka listića svježeg bosiljka

– 100 g matovilac

– 100 g kus kusa

Priprema: Cekin Strips pileći file već narezan na trakice, marinirajte u luku, maslinovom ulju te začinima po želji. Preporučamo sol, papar, crvenu papriku i kurkumu te grančicu ružmarina. Ostavite sat do dva da odstoji te ispecite na gril tavi. Piletina ne smije zagorjeti i treba je ostaviti da se ohladi prije nego se umiješa u salatu. Ostale sastojke, odnosno matovilac, bosiljak, rajčice i kus kus pomiješajte u zdjeli i prelijte dresingom od limuna, maslinovog ulja i začina. Na kraju dodajte piletinu i ponovno promiješajte. Poslužite uz svježu i hladnu limunadu. Dobar tek!


Sadržaj nastao u suradnji s Vindijom.