FOTO: Marko Miščević

Bliže nam se tradicionalni Dani kruha. Imamo ideje čime sve upotpuniti svečanu trpezu

Kruh i pekarski proizvodi su glavne zvijezde stola, stoga obratite pažnju na njihov odabir

Gastro savjeti

Bliže nam se tradicionalni Dani kruha. Imamo ideje čime sve upotpuniti svečanu trpezu

Kruh i pekarski proizvodi su glavne zvijezde stola, stoga obratite pažnju na njihov odabir

FOTO: Marko Miščević

Prisjećajući se školskih dana, vjerujemo da listopad mnogi pamte po Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Nerijetko se tada barem na sat-dva prekidala klasična nastava te se organizirao poseban program – od recitacija i igrokaza pa do odabira razreda koji je najbolje ukrasio svoju košaru. Roditelje smo molili da nam kući pripreme što je moguće ljepši kruh, pletenicu ili pak ukusne kiflice, dok smo mi u parkovima uz posebnu dozu truda tražili najbolje primjerke oraha, lišća ili kestena.

Ovaj važan događaj poklapa se i sa Svjetskim danom hrane koji je na kalendaru zakazan za 16. listopada. Cilj je, dakako, istaknuti važnost ekološke proizvodnje i očuvanja resursa koji nam omogućavaju svakidašnju hranu na stolu, potaknuti veće poštovanje prema hrani te reducirati njezino bacanje i smanjiti problem gladi u svijetu. Pritom kruh igra važnu ulogu – on je kao namirnica bio značajan izvor hrane za ljude još od prapovijesti. Upravo zato, istražili smo što se sve krije iza tradicije obilježavanja njegovog dana, ali i pronašli ideje čime sve upotpuniti ovogodišnju svečanu trpezu.

Različite tradicije diljem svijeta

U Hrvatskoj se Dani kruha najviše obilježavaju u školama i vrtićima kako bi djeca od malih nogu naučila cijeniti hranu, ali i upoznati se s, primjerice, procesom nastanka kruha, od sijanja žita do pečenja. Tradicionalno se znaju održavati i raznoliki sajmovi i izložbe, a neizostavni su i svečani blagoslovi kruha i plodova zemlje u crkvama. I u SAD-u se Dani kruha obilježavaju na sličan način, no ondje su poznati kao Bread for the World Sunday. Tada se crkve i zajednice najviše mole i zalažu za politike i aktivnosti koje bi trebale djelovati na iskorjenjivanje gladi i siromaštva u zemlji i svijetu.

Nijemci su pak prošle godine u svibnju održali Tag des Deutschen Brotes pri kojem je fokus stavljen na veličanje raznolikosti i kvalitete njemačkog kruha, a prilikom kojeg Njemačka pekarska komora dodjeljuje nagrade najboljim pekarima i proizvođačima kruha u zemlji. U arapskim zemljama Dan arapskog kruha svake godine obilježava Arapska federacija za prehrambenu industriju. Ove je godine bio održan u srpnju, a popratila su ga brojna predavanja i simpozij o značaju industrije pšenice i kruha u arapskoj regiji te izazovima u istoj.

Dani kruha zaslužuju posebno izdanje stola

Sve to svjedoči da su Dani kruha zaista prepoznati kao značajan događaj diljem svijeta, a kako bismo ga ove godine proslavili na što ljepši način, naše su nam stilistice iz Studija ONNE pripremile posebno izdanje svečanog stola. S nama su podijelile i korisne savjete i trikove kako ga i vi kući možete ukrasiti bez problema, ali i koji su proizvodi i detalji neizostavni.

Na prvom mjestu važno je zadržati casual moment, odnosno stol nije potrebno postaviti formalno sa striktnim rasporedom sjedenja već razigrano i spontano. Na umu imajte da je kruh zvijezda stola pa je tako dobro kombinirati različite vrste, boje i oblike kako bi se postigla vizualna raskoš. Ne treba zanemariti ni ostala manja krušna peciva kao što su kiflice, kajzerice ili pogačice koja će upotpuniti stol ili košaru s kruhom na vrlo šarmantan način.

Kruh i peciva su glavne zvijezde

Ako niste vješti u pečenju ili jednostavno nemate vremena, raznolike pekarske proizvode za obilježavanje Dana kruha možete pronaći u svim Pan-pek poslovnicama. Ondje se svakodnevno svježe pripremaju po recepturama vrsnih pekara i tehnologa. Možete birati iz bogate ponude kruha pa se odlučiti za Slavonski, Domaći bijeli ili Beskvasni kruh, Kukuruznu miješanu pogaču, Zlatnu štrucu ili Tamni rustik baguette, a dostupni su i Kruh s bučinim sjemenkama, Kukuruzni miješani kruh okrugli i brojni drugi.

No, nas je najviše privukao kruh čiji je naziv Hrskavo zlato itekako opravdan. Smjesa sjemenki i pšeničnog brašna daje mu mekanu i svježu sredinu s vidljivim sjemenkama na presjeku, a zlatne korice upotpunjene su s tri kosa reza koji ovaj proizvod čine još primamljivijim. Posip od zlatnog duruma zaslužan je za idealnu hrskavost korica što je svojevrsni zaštitni znak ovog kruha koji ujedno pripada Clean label liniji proizvoda bez aditiva.

Osim kruha, u Pan-peku su dostupne i različite verzije peciva koje će, osim šarmerskog upotpunjavanja stola, odlično poslužiti i kao ukusan snack te kao podloga za namaz ili ukusan sendvič. Za oko su nam zapela Goldy peciva sa suncokretom, Klipići, Graham peciva, Kukuruzni klipići, Zlatna kajzerica i pšenično miješano pecivo kockastog oblika i interesantnog imena Zlatna šlapica.

Za dekoracije odaberite prirodne materijale

Kada je u pitanju dekoriranje stola, najbolje je koristiti prirodne materijale poput drveta ili ručno rađene keramičke posude i ukrase. Ako imate vremena sami se možete upustiti u izradu keramike, drvenih daski ili ih nabaviti na nekom sajmu domaćih proizvoda. Nemojte zaboraviti jesenske plodove poput kasnih smokvi, jabuka, buča ili sličnog zanimljivog voća i povrća, budući da će se baš lijepo uklopiti u prirodnu atomosferu i u nekim slučajevima i biti jestivi ukras.

Budući da nam je ova jesen obogaćena ugodnim temperaturama, topli jesenski sunčani dan odlično je iskoristiti za postavljanje stola u vrtu, na terasi ili negdje na otvorenom jer će sunce učiniti cijeli stol blistavijim. Pri obilježavanju Dana kruha nikako nemojte pretjerivati s izborom jela. Sir, med, orašati plodovi, maslinovo ulje i možda neka domaća pašteta ili namaz dovoljni su da oplemene kruh i peciva okusom, a jednostavni su za dekoriranje i pripremu.

Vaze ukrasite suhim poljskim cvijećem jer će se bojom savršeno uklopiti u nijanse kruha. Ove sezone u trendu su zemljani i prirodni tonovi na posudama i kuhinjskom tekstilu, ali možete se poigrati i drugim bojama, primjerice tamno zelenom ili tamno crvenom. Ako ste ljubitelj malo tradicionalnijih aranžiranja, na stol možete ubaciti i pokoji osušeni list drveća u jesenskim nijansama, kestene, ukrasne buče, klip kukuruza, snop pšenice i slične proizvode.


Set: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević

Hvala trgovinama Oko stola, Lesnina i H&M Home na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao u suradnji s Pan-pekom.