Vikend recepti

Blogerica Milica Bojanić Čelebić podijelila je s nama recept za sljezove kolačiće. Mljac

Sada je pravo vrijeme za sljezove kolačiće. Zašto ih ne biste same napravile kod kuće?

Naranče, cimet, topli domaći keksi, sve su to mirisi koje možemo vezati uz jesensko i zimsko vrijeme. Tu su negdje i sljezovi kolačići koje možda nekad i zaboravimo, a sigurno su fini ako ih napravimo sami. Tu nam je uletjela Milica Bojanić Čelebić, inače prevoditeljica koja se u slobodno vrijeme bavi kulinarstvom. To slobodno vrijeme joj je kaže preraslo u hobi, a hobi u veliku strast zbog koje voli ostajati budna i do kasno u noć.

Aktivno je počela objavljivati recepte kada su ju ljudi stalno propitivali što da s čime sljube, a majka joj je uvijek bila idol što se tiče kuhanja pa je njezina ljubav prema istoj došla i do nje. Možete ju pratiti na Instagram profilu Jednaumajke.

DOMAĆI SLJEZOVI KOLAČIĆI

ŠTO TREBATE

 

250g šećera
2 velika bjelanjka
50g šećera u prahu
50gr gustina
20gr želatina
žlica meda, malo limunovog soka
40g čokolade
žlica ruma

KAKO PRIPREMATE

Potopite želatinu sa žlicom ruma (koji je bio u hladnjaku) i tri žlice hladne vode. 250 grama šećera treba zavrijeti sa žlicom meda, 70 mililitara vode i malo soka od limuna. Kad provrije, ostaviti na srednjoj vatri između 8 i 10 minuta, a dobiveni sirup treba biti proziran. Bjelanjke mutite mikserom dok ne postanu čvrsti, otprilike 10 minuta. Sirup maknite s vatre, otopite želatinu na pari da ne provrije. Sve istresite u bjelanjke muteći neprestano kroz period 5 minuta.

Neki manji kalup u obliku kvadrata obložite papirom za pečenje i pospite jednu žlicu šećera u prahu i gustina po njemu, a zatim otopite 40 grama čokolade. Istresite smjesu u kalup pa dodajte čokoladu, ali polako i išarajte čačkalicom. Ostavite 3 do 4 sata na sobnoj temperaturi da se suši i oštrim podmazanim nožem izrežite na kvadratiće. Uvaljajte ih u šećer u prahu i gustin, nakon čega vam mogu stajati u teglici i do 7 dana.