Gastro vodič

7 najboljih restorana u Dubrovniku u kojima ćete uživati u hrani, ali i pogledu

Vodič po najboljim dubrovačkim restoranima

FOTO: @restaurant 360 dubrovnik

U pitoresknom gradu Dubrovniku, gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću, lokalni restorani postaju ambasadori izvrsnosti i strasti prema kulinarskoj umjetnosti. Bilo da živite u Dubrovniku ili tek planirate izlet na krajnji jug hrvatske, sigurno vas zanima gdje pojesti dobar doručak, otići na kvalitetnu večeru ili popiti nezaboravnu dubrovačku bijelu kavu. U većini restorana, riba i plodovi mora glavne su namirnice, no nema sumnje da ćete moći uživati i ukusnim mesnim i vegetarijanskim jelima. Savjetovali smo se sa lokalnim vodičima, testirale i i pripremile vodič najboljih restorana u Dubrovniku.

360

Adresa: Sv. Dominika bb
Što nude: U restoranu s čije se terase pruža pogled na Tvrđavu sv. Ivana i Lokrum chef Marijo Curić priprema jela inspirirana Mediteranom. Većina namirnica koje koriste dolaze upravo iz dubrovačkog kraja. Kreacije koja će vas dočekati na tanjuru prava su remek djela. Chef na početku sezone osmišljava tri opcije s a la cart menija te dva degustacijska menija s pet sljedova. U njima možete između ostalng očekivati Tartar od jakobovih kapica, kamenice, inćune, lignje, kirnje i janjeći konfit. Ljubitelje vina čeka 70 vrsta koje se toče u čaše.

@restaurant 360 dubrovnik

Dubravka 1836

Adresa: Brsalje 1
Što nude: Od sredine veljače u poznatom dubrovačkom restoranu sa stoljetnom tradicijom smještenom na ulazu u staru gradsku jezgru čeka vas bogat izbor jela koja pripremaju kulinarski majstori. Ljubitelje talijanske kuhinje čekaju pizze i tjestenina, dok će se za one koji vole meso ili ribu na meniju naći dalmatinska pržolica, biftek na žaru, miješani riblji pjat, velike kozice, odrezak lososa u umaku od kapara. U ponudi je i poduža lista vina, šampanjaca i koktela.

@dubravka 1835

Pantarul

Adresa: Kralja Tomislava 1
Što nude: Nakon kratke pauze, od početka ožujka na Lapadu vas očekuje još jedno gastro odredište, Pantarul u kojem možete uživati u delicijama koje se pripremaju prema godišnjim dobima i od namirnica koje vlasnik nabavlja kod lokalnih OPG-ova. Za ponudu koju čine brzi zalogaji i večere od pet sljedova zaslužan je chef Angel van Dammea Mijović. Neka od jela koja bi izdvojili su sporo kuhani bikovi obrazi (23 €), goveđi file (30 €), povrtni rižoto s mascarponeom (15 €), orada s povrćem (24 €) te semifredo od krokanta s karamelom (6 €).

@pantarul

Orsan

Adresa: Ulica Ivana pl. Zajca 4
Što nude: Restoran smješten usred istoimenog Yacht kluba postao je prepoznatljiv po svježoj ribi, plodovima mora, velikom izboru hrvatskih vina i lijepom okruženju. Za sve koji u ručku ili večeri žele uživati u sjeni borova čekaju jela kao što su hobotnica sa žara (27 €), ražnjići od kozica sa žara (24 €), biftek tagliata (38 €), ribeye odrezak (40 €), vegetarijanski pjat (15 €), dubrovačka rožata (6 €) i dr.

@restaurantorsan

Nautika

Adresa: Brsalje 3
Što nude: Na Pilama i s pogledom na more, zidine i tvrđave Lovrijenac i Bokar chef Mario Bunda priprema žive jastoge s otoka Visa i ostale morske delicije iz Jadranskog mora. Restoran kojeg je časopis Condé Nast Traveller 2008. proglasio šestim najromantičnijim restoranom na svijetu u ponudi ima degustacijski meni od pet (138 €) i sedam sljedova (172 €). Od glavnih jela spremaju teleći obraz i umak od dubrovačke malvazije (61 €), janjetinu na dalmatinski (60 €) i rep jastoga (75 €).

@restaurant nautika

Bota Oyster & Sushi Bar

Adresa: Đura Baglivija 1
Što nude: Preko puta dubrovačke katedrale očekuju vas specijaliteti pripremljeni od svježih malostosnkih kamenica te ribe koja dolazi iz Malog mora. U kvalitetu jela uvjeriti ćete se ne samo zbog lijepog izgleda tanjura već i zbog okusa kojeg ćete osjetiti kušajući ih. Komad kamenice ovdje se plaća 4 eura. Svi ljubitelji sushija, sashimi set platit će 44 eura, Salmon skin roll 10 eura, a Hosomaki salmon 8,50 eura.

@Oyster & Sushi Bar Bota

Zuzori

Adresa: Cvijete Zuzorić 2
Što nude: U Starom gradu Dubrovniku čeka vas maštovit jelovnik sastavljen od plodova jadranskog mora, salata i tijestenina pripremljen od svježih namirnica. Chef Pasko Kapetanić svoje goste će iznenaditi kombinacijama, načinom pripreme i serviranja. Na meniju restorana našli su se goveđi rep, plavorepa tuna, domaći goveđi burger i dr.

@zuzori