VIKEND RECEPTI

Nemate ideju za današnji ručak? Ne brinite, Zara Home osigurala je recept za quiche od divljih šparoga

Vjerujemo da nećete ostati ni gladni niti razočarani

FOTO: Zara Home

Ako volite šparoge i quiche, na pravom ste mjestu. Imamo recept za jedan odličan ručak

Jasno nam je da ne možete svakodnevno biti inspirirani i uvijek točno znati što ćete kuhati za ručak. Ako je danas taj slučaj, ne brinite jer Zara Home mjesto je iznimne gastro inspiracije koja vam je možda dosad prošla ispod radara. Upravo ondje nerijetko pronađemo prijedlog za kakav izvrstan obrok koji nikada ne razočara. Pa, u to ime, evo jednog koji možete pripremiti već danas s naglaskom na šparoge kojima danas trgovine i tržnice vrve. Uslast!

Što trebamo?

Sastojci (za 4 osobe)

za tijesto:

1/2 šalice brašna
1 žličica soli
1 žumanjak
120 g maslaca narezanog na kockice
90 g krem sira

za nadjev:

100 g kozjeg sira
100 g sira ricotta
50 ml vrhnja
2 jaja
50 g crvene blitve
300 g zelenih šparoga
sol, muškatni oraščić i papar po želji
40 g prženih pinjola
naribana korica limuna ili korica limuna u štapićima
sok od 1 limuna
1 žumanjak i 1 žlica vrhnja

Kako pripremamo?

tijesto:
Za pripremu ovog recepta maslac i krem sir moraju biti dobro rashlađeni. U veliku posudu stavite prosijano brašno, sol, žumanjak, kockice maslaca i sir u manjim porcijama. Pomoću dviju vilica (ili u multipraktiku) pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete zrnastu smjesu bez grudica, ali tako da se ne vide tragovi brašna. Kako biste sjedinili brašno, možete dodati nekoliko kapi hladne vode. Bez miješenja oblikujte krug, obložite ga folijom i ostavite u hladnjaku jedan sat.

nadjev:
Očistite i odrežite tvrdi dio šparoga (1/4 stabljike) te ostavite sa strane. Stabljike s vrhom i četvrtine stabljika zasebno kuhajte 20 sekundi u zasoljenoj vodi. Ocijedite i osušite. Operite blitvu i odrežite krajeve stabljika. Ocijedite i pirjajte u tavi dvije minute na srednje jakoj vatri sa soli i prstohvatom papra. Poklopite tavu, smanjite vatru i kuhajte dodatnih pet minuta. Ostavite sa strane. Usitnite četvrtine šparoga zajedno s jajima, vrhnjem, muškatnim oraščićem, paprom, koricom i sokom od limuna te sirom ricotta. Po potrebi dodatno zasolite. Trebali biste dobiti kremastu, a ne vodenastu teksturu. Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Razvaljajte tijesto u oblik koji vam najviše odgovara (pravokutni, okrugli ili ovalni) i stavite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Premažite tijesto kremom od šparoga tako da ostavite prazan rub tijesta od 3 – 4 cm. Po kremi rasporedite crvenu blitvu i kozji sir narezan na komadiće srednje veličine. Presavijte rubove prema unutra, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu 40 minuta ili dok rubovi ne pozlate i tijesto ne postane hrskavo. Poslužite s koricom ili naribanom koricom limuna i prženim pinjolima.