Gastro vijest

Ni ove godine ne propustite sjajna gostovanja u okviru projekta Chefs at sea koji organizira JRE Hrvatska

Projekt kreće 5. lipnja kreće s večerom Chefs at sea

Chefs at sea, projekt udruge restorana JRE-Hrvatska, održat će se i ove godine u restoranima udruge na hrvatskoj obali. Na dan 5. lipnja u čak 10 restorana udruge JRE-Hrvatska, u 19 sati započet će večera Chefs at sea.

Jedan zajednički stol od osam gostiju koji će moći uživati u večeri pripremljenoj od strane gostujućeg JRE chefa može biti vaša direktnim upitom na restorane u kojima se održava ova manifestacija. Cijena degustacijske večere sa vinskom pratnjom iznosi 200 eura. U 10 restorana na obali, u isto vrijeme, JRE-Internacionalni chefovi pripremaju degustacijske večere s lokalnim namirnicama. Projekt Chefs at sea sufinanciran je od strane Hrvatske turističke zajednice a svake godine udruga ugošćava internacionalne chefove koji po prvi puta posjećuju Hrvatsku te se susreću sa našim kulturama, tradicijama i namirnicama sa kojima kuhaju.

“Međusobno upoznavanje, razmjena znanja i iskustva te učenje novih tehnika i razvijanje novih okusa na namirnicama sa kojima smo okruženi predstavlja glavne ciljeve projekta Chefs at sea. Odlazak na staževe u druge zemlje san je svakog kuhara, a mi na ovaj način pružamo cijelom timu jedinstveno iskustvo gdje ima prilike učiti i raditi sa sa internacionalnim chefovima. Internacionalnim chefovima organiziramo i zajednički izlet gdje se svi bolje upoznamo te im približimo naše gastronomsko nasljeđe i našu kulturu življenja”, Predsjednik udruge restorana JRE-Hrvatska, Vjeko Bašić (vlasnik Konobe Boba na Murteru).

Velika gesta naših JRE kuhara povezana je sa večerom Chefs at sea koja je humanitarnog karaktera ove godine a prikupljena sredstva donirat će se kolegama iz udruge UNUO, koji brinu i osposobljavaju osobe sa invaliditetom u ugostiteljstvu, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi za samostalan život i tržište rada kroz umjetnost gastronomije. Prikupljena sredstva donirat će se u svrhu potpore realizaciji grand finala Cupi`s Spoon 2024.

CUPI`S SPOON međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom, platforma koju je pokrenula Udruge UNUO, a cilj je povećati vidljivost osoba s invaliditetom i globalno proširiti svijest o njihovim sposobnostima kroz javni nastup uz pripremu hrane i pića. Sa organizacijom Gastro natjecanja, udruga UNUO započela je 2021.godine na nacionalnoj razini dok su prošle godine natjecanje proširili na 23 države članice EU i Ukrajinu.

U svakoj zemlji CUPI`S SPOON predstavili su kao Hrvatski proizvod, platformu koja nudi novi vid mogućnosti za uključivanje osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu i radni kolektiv. U svakoj zemlji odabrali su po jednog najsposobnijeg kandidata u kuhanju ili pripremi koktela te njih ukupno 32 proglasili nacionalnim pobjednicima. Ugostili su ih u Zagrebu gdje su ih profesionalni barmeni i mentori vodili do proglašenja internacionalnih pobjednika.

Gastro natjecanje nastavili su i ove godine sa ciljem da obiđu više od 40 zemalja te u Zagrebu ugoste nacionalne pobjednike “CUPI`S SPOON” i njihove pratitelje u listopadu ove godine. Želja im je uoči finalnog natjecanja u neposrednoj blizini finala, organizirati sajam organizacija I street food festiva te uključiti će sve polufinaliste natjecanja koji nisu prošli u finalno natjecanje, kako bi u suradnji sa mentorima javno promicali inkluziju i zastave svojih zemalja.

“Koncept je zamišljen da uz nekolicinu glazbenih izvođača našim gostima, građanima i posjetiteljima pripremimo event na kojem će uz dobru glazbu uživati u malim zalogajima i inkluziji naših ugostitelja i Europskih pobjednika našeg natjecanja.Radi se o osobama svih tipova invalidnosti, različitog govornog područja, vjerskog opredjeljenja, boje kože i svi su dobrodošli u Zagreb promicati inkluziju.”, rekao nam je predsjednik udruge UNUO – Vedran Habel.

JRE-Hrvatska podržala je natjecanje “CUPI`S SPOON” na kojem će hrvatski JRE chefovi biti mentori natjecateljima. Rezervirajte Vaše mjesto na vrijeme u jednom od JRE-Hrvatska restoranima za projekt Chefs at sea a u nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju u projektu te gostujuće chefove:

1. Lešić Dimitri, Korčula & Jeroen Raes, Rozemarijn, JRE-Nizozemska

2. Zijavica, Mošćenička draga & Bine Volčić, Monstera Estare, JRE-Slovenija

3. Konoba Boba, Murter & Juan Carlos Ferrando, Logrono JRE-Španjolska

4. Konoba Pelegrini, Šibenik & Benjamin Fontaine, L’Inattendu, JRE-Belgija

5. Foša, Zadar & Alfred Prasad, JRE-UK

6. San Rocco, Brtonigla & Andreas Herbst, Riederalm, JRE-Austrija

7. Konoba Kala, Supetar & Vladislav Penov, Cosmos, JRE-Bulgarska

8. Navis, Opatija & Stefaan De Proft, Pacht 26, JRE-Belgija

9. Lemongarden, Sutivan & Tomaž Bratovž, JB, JRE-Slovenija

10. Badi, Umag & Philipp Dyczek, Artis, JRE-Austrija